Talkshow

Palya Bea: „Egyszerre tanító és szülő nem lehetek”

2020.05.11. I 00:19
Palya Bea párjával és két kislányával tölti a karantént. Lili most lett elsős, Panni pedig még bölcsis, így 0-24-ben figyelmet igényelnek édesanyjuktól. Az énekesnő Ördög Nórához hasonlóan próbálta kimaxolni az első otthon tanulós heteket, de rájött, hogy ez így nem jövedelmező. Hogy azóta hogyan néznek ki náluk a mindennapok, illetve Beát hogyan érinti énekesként a koronavírus okozta helyzet, arról Várkonyi Andinak mesélt az Akarsz beszélni róla? legújabb részében.
„A legnagyobb kihívás az volt, hogy a saját idegrendszeremet hogyan hangolom arra rá, hogy én a 2+10-et, meg az ö betűt, meg a nem tudom milyen feladatokat, amelyeket ők tanulnak, nap mint nap csináljam velük úgy, hogy nekem is teljesen megváltozott a mindennapi életem” 

– mesélte az első hetek nehézségeiről Bea. Úgy gondolja, a gyerekei a nagy nyertesei ennek az időszaknak: jókat esznek, bicikliznek, élvezik, hogy együtt van a család. Az anyuka az első hetekben mindent papírforma szerint próbált csinálni a kicsikkel, de belátta, ez így nem működik.

„Egyszerre tanító és szülő nem lehetek, mert a tanító, az a feladatok, a megfelelések, az elvárások világa, az anya pedig a biztonságos ölelés, a hazatalálás világa, és én inkább leszek a gyerekemnek kevésbé jó tanító nénije, de érzelmileg biztonságot nyújtó anyja.” 

A lányoknak laza napirendjük ugyan van, de Bea abban megengedő, hogy adott iskolai feladatok mikor készüljenek el.

Koncertek nélkül, félelmekkel

Az első hetekben tudatosult Beában, hogy hosszú ideig nem lesznek koncertek, előadások, tréningek. Elkezdett félni, és azon aggódni, elég jó-e, elég jelentőségteljes-e, elég különleges-e. Korábban az események tagolták a napjait, koncerttől koncertig osztotta be az idejét. Ezeknek a fellépéseknek az ünnepisége hiányzik neki legjobban, de természetesen a bevétel, mint motiváció szükségét is érzi. 

„Számomra a pénz, az olyan, mint a véráramlás, hogy van egy artéria, meg van egy véna, jön és megy, és ezt a fajta áramlást éreztem egy pillanatra megakadni, de most már ettől annyira nem félek” 

– mondta az énekes, aki azon van, hogy új bevételi forrásokat alakítson ki.  
A nem tudom is vihet előre

Művészként inspirálja őt a kialakult helyzet, a félelmét előnyére fordítja. 

„A kreatív folyamatnak a megállás is része, meg az is része, hogy néha nem tudom, hogy mi van. Ahogy az informatikus párom mondta, ez nem egy bug, hanem egy feature, nem egy bogár vagy hiba, hanem ez a folyamatnak a természetessége, vagy a természetes jellemzője, hogy most egy csomó nem tudommal dolgozunk. És ez egyébként engem nagyon kreatívvá tesz” 

– árulta el Bea, aki rendhagyó kollaborációkkal készül, férfi és női zenészekkel is készített közös dalt, sőt volt olyan énekes, akinek ő maga írt egyet.

A jövőbe tekintve

„Ha nagyon a szívemre teszem a kezem, én azt gondolom, hogy ősszel itt beindul az élet, de mondjuk Müpa, meg Erkel Színház, meg Aréna nem lesz” 

– vélekedett Bea, aki a szokott rend visszaállásáig streamingelt és kis létszámú koncerteket tervez. Emellett szeretné tudását angol és francia nyelvre fordítani, ezért beadott egy pályázatot, amit ha megnyer, önismereti témát tanít majd angolul.

Az a véleménye, hogy erre időszakra úgy fogunk visszatekinteni, hogy lehet, hogy traumatikus tanuláson mentünk át, de megérte. 

„Nagyon kívánom mindenkinek, hogy ebben az időszakban a szeretést valahogy a központba tudja helyezni, hogy szeressen barátot, vagy szerelmest, vagy gyereket” 

– mondta Bea, aki úgy érzi, ha a szeretés forróbb, igazabb formáját megteremtjük, győztesként jöhetünk ki a karantén helyzetből.