Karácsony

Hogyan éld túl a karácsonyi hajtást!?

2019.12.23. I 06:00
Gondolom senkinek nem mondok ezzel újat, hogy ez az ünnepi készülődés, tervezés és rohangálás számomra is tele van stresszhelyzetekkel. Zsúfolásig telt plázák, az utakon megszámlálhatatlan mennyiségű friss jogosítvány. Tökéletes parkolási technikával megáldott vezetők városszerte, és természetesen megannyi nyugodt, segítőkész, valamint legfőképp türelmes ember a boltokban... Ugye ez számodra sem ismeretlen a helyzet? A mi feladatunk pedig az, hogy mindezt úgy vezényeljük le, hogy minden a legnagyobb rendben zajlódjon, ne tegyük tönkre az egész éves küzdelmünket az egészségünkkel és a testünkkel kapcsolatban, azonban meglegyen minden, amit az ünnepekre elterveztünk. Nos, és itt még ugye nincsen vége... Csak ezután jönnek a családi ebédek és vacsorák. Ez, az igazi kihívás szerintem minden életmódot váltó vagy épp váltott számára. Na de, hogyan oldjuk meg ezt úgy, hogy ne dobjuk az összes eddigi eredményünket a kukába? Pofonegyszerű lesz, nézd csak! 
1. Egy pohár víz ereje!

Azt tudnod kell, hogy ez a lehető legegyszerűbb trükk, ami leginkább működik az összes közül. Az éhségérzetünket az esetek nagy részében a dehidratáltság okozza, amit ugyan érzünk, de sokszor félrediagnosztizálunk és eszünk gyorsan valamit… Ez persze nem fogja megoldani a dolgot, legfeljebb egy-egy pillanatra, azonban nem sokkal később újra érezzük, hogy valami megint nincsen rendben, és jön is az újabb falat… Ez pedig egy ördögi körforgáshoz vezet. 
A másik ok, ami miatt jó egy pohár vízzel nyitni az étkezésünket az, hogy az anyagcsere folyamatoknak is jót tesz, mellette pedig a gyomrunk térfogata, vagyis a befogadóképessége is csökken, így kevesebbet leszünk képesek enni, hamarabb jóllakunk.
 
2. Három falat elve!

Bevallom neked, ezt a trükköt én is úgy nyúltam le… Rengeteg modell ismerősöm használja ezt a praktikát, hiszen az utazásaik és a munkáik közben gyakran nem tudnak előre készülni, egyszerűen csak betérnek egy-egy étterembe és ilyenkor az első szembejövő ételt fogyasztják, amiről ugyan pontosan tudják, hogy nem jó nekik, mégis megvesznek az ízéért abban az adott pillanatban. Akkor hogyan tudják tartani azt a formát, amivel fotózásokra és kifutókra járnak?! Ez az elv sokat segít nekik! Igazából borzasztóan egyszerű az egész… Megeszik, amit megkívánnak, de csak három harapásnyit, azt is alaposan, hosszan megrágva, feltöltődve az ízekkel, kiélvezve minden pillanatát. Na igen, és van még egy nagyon fontos dolog, amit tudnod kell! Nem és nem… 
Nem tömheted hörcsögre az arcodat, mondván, hogy ez csak egy harapás volt!
 
3. Nincs minden veszve!

Sajnos rám baromira jellemző, hogy ha valamilyen diétába egy kicsit - akárcsak két falat csokival - is félreeszek, akkor úgy élem meg, hogy: “ Ennek a napnak már úgyis mindegy, majd holnap újult erővel folytatom! ” Hogy micsoda? Te is ezt mondod mindig? Akkor azt is szoktad, hogy: “ Na jó, még ez a két nap, utána új év, új élet! “ Vagy azt, hogy: “ Oké-oké, még Bálint-Géza-Rozi-Sára szülinapját megvárom, utána úgyis egyszerűbb lesz már betartani mindent!” Á, szóval ez is ismerős? Engedd meg, hogy gratuláljak! Te legalább akkora szélhámos vagy, mint én! Jól átverjük ezekkel saját magunkat, ráadásul a legrosszabb az egészben az, hogy még képesek vagyunk el is hinni. Na de, ideje változni… Szóval megettél két szelet bejglit?! Na és? Nem lesz abból semmi gond… De áruld már el nekem, mi szükség van még a maradék két rúdra is mellé?!
 
4.  Mentolos lehelet!

Moss fogat a nagyobb étkezések után! Nem, nem arról van szó, hogy büdös a szád, és nem is arról, hogy a fehérebb fogakkal megrágott étel kevésbé hizlal… Egyszerűen annyi a titok, ha az elfogyasztott étel után még picit azt érzed hogy éhes vagy, akkor a szájüregben felgyülemlett finomságok és azok ízeinek eltüntetésével együtt a sóvárgás is alábbhagy majd.
 
5. Ne ülj tovább az asztalnál a kelleténél!

Ez is egy végzetes hiba. Ismerős az a helyzet, amikor az összegyűlt család, vagy a barátok egy asztalhoz ülnek, és ott beszélgetnek órákon keresztül!? Ugye az sem ismeretlen ezekben a szituációkban, hogy órák múlva úgy kelnek fel az asztaltól, hogy “Jajj, kipukkadok.. Egy falat sem menne le a torkomon!” 
Na igen… Azért nem menne le, mert már az összeset is megetted! 
Ezt pedig nagyon könnyű akkor megtenni, ha valamivel eltereled a figyelmedet. Lehet ez tv-zés, filmezés, vagy épp a karácsonyi családi vacsora utáni megterített asztalnál való beszélgetés! Mit tudsz tenni?! Azonnal pattanj fel, amint végeztetek és próbálj jó példát mutatni a többieknek is! Csak kényelmesebb egy kanapén beszélgetni, mint egy bödön tejfölös töltött káposzta felett…
 
6. Sétálj, fuss, mozogj!

Ha már megtörtént a baj, akkor csak annyit tehetsz, hogy segítesz magadnak. Állj fel, és menj el sétálni, tekerj kicsit a szobabiciklin, vagy a lift helyett használd a lépcsőt. 
Mindegy is, hogy mit csinálsz, de ne lustulj el. 
Természetesen itt nem azért kérlek, hogy mozogj, mert elégeted majd a bevitt kalóriákat, hiszen egy jó - felénk, vidéken legalábbis -  karácsonyi vacsora kalóriatartalmával neki is futhatnál a Budapest maratonnak, szóval ezt szerintem felejtsük is el gyorsan! Itt a lényeg az, hogy az emésztőszervrendszerednek nagyon sokat tudsz segíteni, ha mozogsz, hiszen ezáltal az elfogyasztott étel is gyorsabban, könnyebben halad majd végig az emésztési folyamatodban.
 
Ha rám hallgatsz, nem vonsz meg mindent magadtól! Élvezd ki az együtt töltött perceket, hiszen az ünnep erről szól. Ehhez pedig hozzátartozik az, hogy finomakat együnk, megigyunk egy-egy pohár forralt bort a családunkkal, és ennek a lehetőségéért adjunk is hálát a jó Istennek! Tervezzétek meg a következő évet, döntsétek el, mit szeretnétek megvalósítani, majd pihenjetek, töltődjetek, hiszen így újult erővel vághattok bele a megvalósításokba! Kellemes Ünnepeket kívánok Nektek! Söni