Fitness

Schönekker László: Aki másnak, akar megfelelni, nem lesz sikeres

2019.10.21. I 13:27
Schönekker László személyi edző, táplálkozási szakértő írásait heti rendszerességgel olvashatjátok majd, itt a lifetv.hu-n. Lesz edzéselmélet, táplálkozás, tippek, praktikák, aktualitás, szezonális receptek, lerántjuk a leplet milyen apróságokon múlik a sikerünk, édességek, alternatívák és sok minden más. Mindezek előtt viszont ismerjétek meg egy kicsit jobban őt, és a munkásságát. 
Laci öt éves volt, amikor megállapították, hogy az egyik szívkoszorúere kicsit szűkebb, mint kellene. Ekkor az orvos azt tanácsolta kezdjen el sportolni vagy műtéti úton lehet korrigálni. Először úszni, majd kajakozni kezdett, egészségügyi problémája pedig fél év alatt helyre is jött. 
 
Nem gondoltál arra gyerekkorodban, hogy valamelyik sportot versenyszerűen űzöd?

Az úszás számomra akkor szóba sem jött, hiszen csupán kiegészítő és kötelező edzésforma volt a kajak mellett. Egyébként nagyon szerettem is az evezést, nagyjából 13 éves koromig csináltam. 

Honnan vagy hogyan jött ezután a testépítés?

Ezután először még még a kosárlabda következett. 13 évesen egyébként már elkezdtem edzegetni konditeremben, de csak hobbi szinten és ezt is azért, mert idősebb társaságom volt, akik akkor már egy ideje jártak a termekbe. Egyébként egy kosárlabda okozta sérülés miatt döntöttem el, ez lesz főprofilom. 

Azóta pedig már Fitness Forma Magyar bajnok és Fitness Forma összetett Magyar bajnok is vagy. Mikor jött el az pont, amikor ez nem csak hobbi volt?

Meg lett beszélve a szüleimmel, hogy én Pakson a Neutron kommandónak az állományába fogok felvételizni és mellette majd az iskolákat elvégzem. Az ezt megelőző nyár akkor az utazásról és bulizásról szólt. Aztán egyszer csak elkezdett nem tetszeni, amit a tükörben láttam, így amikor a barátaim bő két hétre elutaztak nyaralni én behúztam a kéziféket, és az addigi napjaimnak búcsút intve elkezdtem naponta kétszer edzeni és rendbe hoztam az étkezéseimet is, akkor még az édesanyám segítségével. A következő három hét alatt iszonyatosan sokat fejlődtem a lelakott állapotomhoz képest. 

Aztán amikor újra találkoztam a barátaimmal azt mondták, ebből verseny, színpad lesz. Én mondtam nekik, hogy ez a színpadi világ engem nagyon nem érdekel, úgyhogy ezt a témát akár le is vehetjük a palettánkról. Eddig ugye úgy fest, hogy teljesen elzárkóztam a verseny gondolatától, azonban ezt a gondolatot csak elültették a fejemben.. Eszembe jutott, hogy miközben Pesten az edzői iskolát végeztem, a teremben megismerkedtem Vida Zolival, a versenyzők mentorával, aki szintén azon az állásponton volt már akkor, hogy versenyeznem kéne. Egy kis gondolkodás után végül úgy döntöttem felkeresem, hogy mit szólna hozzá, ha mégis megmérettetném magam, és hogy van-e keresnivalóm egyáltalán ebben a sportban. Egy szó mint száz, elindultam, a Vida Fitnesses színekben.  Megnyertem akkor a saját kategóriámat, az összetettet és ugyanígy a másik versenyen is, a sajátomat és az összetettet is. Aztán én ezt a versenyzést - még ha ezek után nehezen is ment - el is engedtem, úgy gondoltam új életet kezdek az új évben. 

Azt terveztem folytatom a kommandós irányt, dolgozni fogok és tanulni. Majd a két ünnep között ismét megkeresett Zoli, de azzal a lehetőséggel, hogy legyek nála edző. Ekkor jött a nagy gondolkodás, ami végül úgy zárult, hogy megpróbálom, legfeljebb hazamegyek, nincsen veszítenivalóm. Tulajdonképpen az életemben ez a hívás tőle egy elég nagy mérföldkő volt!


Jelenlegi életedben milyen szerepet tölt be a mozgás? Mit jelent neked?

Ha elcsépelt akarnék lenni azt mondanám, hogy mindent. Ez azonban nem teljesen lenne igaz. Az ember, ahogy egyre jobban idősödik, egyre több teher kerül rá a hétköznapokban. Rengeteg felelősséggel tartozunk a környezetünkre, a barátainkra, családunkra nézve is. Korábban volt, hogy heti szinten 12-szer edzettem, ez mára inkább 5-6 alkalom, viszont, ha ez nincs így, akkor nagyon hiányzik, és azt vettem észre, hogy a hétköznapjaim sem annyira energikusak és eredményesek, mint amikor egy kicsit kikapcsolok az edzéseim alatt...

Hogyan tudod ezt ennyire megszerettetni másokkal is, akik változtatni akarnak magukon, de talán nem elég motiváltak? 

Aki azért jön le a terembe, hogy másoknak megfeleljen, azért, mert mások piszkálják, hogy túlsúlyos vagy nem néz ki jól, Ő a legtöbb esetben bukásra van ítélve. Nagy százaléka ezeknek az embereknek abba fogja hagyni. Az edzőterembe akkor kell lemenni, amikor te elhatároztad! Azért, mert Te magad belenézel a tükörbe és nem tetszel magadnak, vagy azért, mert azt érzed, nem jó a közérzeted. Hogyan tudok olyan embert ösztönözni, akinek nincs ehhez kedve? Nem is ösztönzök ilyen embert, hiszen minden rászánt óra elvett idő attól az embertől, aki valóban vágyik valamire, valóban hajlandó változtatnia életmódján és valóban igyekszik helytállni az elé állított feladatokban. Ezek az emberek az én vendégeim.

Akár az interneten vagy egyéb más helyen belebotlik az ember mindenféle diétákba vagy éppen tuti edzéstervekbe. Honnan tudjuk, hogy az valóban jó és nem ártunk vele magunknak?

Tudod, manapság az internet egy hatalmas kincs, hiszen minden információhoz hozzá tudunk jutni két kattintásnyi idő alatt. Ez ugye nagyon jól hangzik, hiszen akkor nem leszünk semmilyen témában sem elveszettek... Na de mi van akkor, ha két weboldal vagy épp két fórum homlokegyenest teljesen mást tart valósnak és igazságnak egy-egy témakörre nézve? Itt van a baj... Amekkora előnnyel jár, ugyanakkora veszéllyel is tud, hiszen nem biztos, hogy mindenki szakmabeli, aki oda posztol. Apropó szakmabeli.. A legnagyobb probléma az, hogy az edzői szakma mostanra már divat lett. Azzal, hogy valaki kifizeti az oktatási díjat, a legtöbb intézménynél azt jelenti, hogy előbb-utóbb átrúgdalják és ki fog kerülni edzőként. Ezzel viszont az a gond, hogy emberekkel foglalkozunk és olyan problémákat tudunk okozni, nemcsak egészségileg, hanem lelkileg is, ami visszafordíthatatlan. 

Ha valaki úgy dönt saját maga miatt belevág, változtat magán. Hogyan kezdje el?

Mindenféleképpen szakmai segítséggel. Tudom, ez egy ördögi kör. Rengeteg az edző és nehéz kiszűrni ki hiteles ki nem. Láttam olyan átalakulós képeket is, amiket külföldről lopkodtak, de magyar néven tettek ki. Azt kell megnézni, hogy egy edző milyen régóta van a szakmában, hiszen, ha régóta edző, és annyi vendége van, hogy nehezen kapsz nála helyet, akkor mindenképpen érdemes hozzá alkalmazkodni, várni rá. Mint elmenni egy olyanhoz, aki bármikor tud fogadni. Érdemes az első edzésen próbaként menni, és nem bérletet venni, hiszen az edzés alatt egy “tömeggyártott” edző rengeteg hibát követ majd el, amiket nem nehéz észrevenni. Ha nem figyel rád, otthagy, elsétál, folyton beszélget a többi vendéggel, elcsúszik a pihenőidőkkel, össze-vissza kapkod, nem melegíttet be és nem küld el a végén levezetni-lenyújtani, akkor eleve óvatosan kell minden instrukciójában bízni. Ráadásul az is lehet buktató, ha nem vagytok egy hullámhosszon. El kell hinnetek, hogy egy edzés nem csak szenvedéssel jár, igenis van helye a jókedvnek is a sok munka mellett.
 
Viszont nem mindenki szeret konditerembe járni. Mi a véleményed az otthoni edzésről? 

Nem akarok senkit lebeszélni az otthoni edzésről, de több szempontból sem tartom jónak. Ezzel az a probléma, hogyha otthon edzel még kevésbe lépsz ki a komfortzónádból. Az otthoni megszokott környezet, amit egészen eddig arra használtál, hogy nassoltál vagy pihentél, sohasem fog annyira ösztönözni a változásra, mint az, ha belecsöppensz egy olyan közegbe, amiben lehet egyelőre idegennek érzed magad és frusztrál, mégis pont ezért tudsz majd lelkesen haladni a céljaid felé. Az ilyen beállítottságú embereknek célszerű olyan edzőtermet választani, ami nem olyan népszerű, hanem inkább kisebb, családias. Kis idő elteltével mindannyian egy közösséghez fogtok tartozni, ami még több inspirációt ad majd az edzéshez. 

Mennyi ideig szükséges az edzői segítség?

Nyilván az lenne a legjobb, ha végig személyi edzővel edzenénk, de sajnos ezt nem mindenki engedheti meg magának. Az első időszakban viszont rá kell szánni azt a pénzt, hogy legalább az edzéstervet begyakoroljuk.Vigyáznotok kell ha mégis egyedül vágtok bele, hiszen ha valamilyen rossz végrehajtás során lesérültök, esetleg nem hozza az eredményeket a terv, akkor a kedveteket szegheti, ami pedig feladást eredményezhet még a legelszántabb emberek esetében is. Következetesség, türelem, és az öltözőszekrényben hagyott ego biztosan meghozza majd az eredményeket!

Milyen témákban fogsz nálunk írni? 

Azon szerencsések közé tartozom, akiknek a munkája egyben a hobbija is, és borzasztóan imádom. Szabadidőmben is szívesen foglalkozom ezzel, rengeteg cikket és könyvet valamint tanulmányokat olvasok a témában. Lesz edzéselmélet, elfeledett vagy épp nem ismert gyakorlatok és edzéstervek, táplálkozás és az ehhez szükséges tippek, praktikák, receptek és alternatívák. Továbbá lerántjuk majd a leplet rengeteg mítoszról és tévhitről is, hiszen minket ne vezessen meg senki! Viszont amit talán a legfontosabbnak tartok, az a hétköznapi motiváció! Ehhez igyekszem majd nektek hozni történeteket az életemből, az ismerőseimtől, a vendégeimtől és a barátaimtól. Remélem sokatoknak fogok tudni majd segíteni az irományaimmal és megtaláljuk majd együtt a megoldásokat a kialakult akadályaitok-problémáitok megoldására.