Fitness

Este 6 után vacsoráztam, most akkor el fogok hízni?

2019.11.25. I 19:12
Biztosan hallottad már, hogy a fogyás egyik alapszabálya az, hogy este hat óra után már nem eszünk semmit. De valóban ilyen egyszerű lenne ez? Hadd meséljek neked erről egy kicsit bővebben.
Vajon mi olyan mágikus ebben az este hat órában? Olyankor indulnak útjukra az álommanók, vagy esetleg ahogyan a közvilágítás időre történő felkapcsolása, úgy vált át a testünk is egyfajta raktározómódba? Fogalmam sincs, ki találta ki ezt a szabályt, de adhatna nekem marketinges tanácsokat, ugyanis egy ilyen méretű badarságot, ilyen lefedettséggel elterjeszteni, hatalmas tehetségre vall! 

Mindenesetre ez alaposan beivódott a köztudatba, úgyhogy itt az ideje, hogy gyorsan rendet tegyünk a fejekben! Manapság egyre kevesebb embernek adatik meg, hogy a munkát letéve, már este hatkor leüljön a konyhaasztalhoz és elfogyassza a vacsoráját - amit jó esetben nem ilyenkor kell elkészítenie. Szinte kizártnak tartom, hogy egy kétgyerekes családban - ahol mindenkinek ezernyi teendője van - ez hosszútávon működőképes legyen. Azonban, ha megvizsgáljuk kicsit, honnan is eredhet ez az egész, akkor meg fogod érteni, hogy annyira nem is nagy hülyeség, mint amilyennek beharangoztam. 

Vegyünk egy olyan rendszert, ahol az emberek 8:00 és 16:00 között dolgoznak. Onnan elmennek a gyerekekért, bevásárolni, vagy épp egyenesen haza. Ez azt jelenti, hogy otthon vannak nagyjából 17:30-ra. Szóval, egy gyors vacsora elkészítése után máris ehetnek. Így alig lépjük túl a 18:00-át. Ezután jöhet az otthoni pihenés, a híradó, a kedvenc sorozat vagy film, vagy könyvet olvasnak, amíg el nem álmosodnak. Ezután irány az ágy, nagyjából 21:00 magasságában. 

Majd reggel a nappal együtt kelve, boldogan - és vékonyan - lépkednek ki a konyhába, hogy egy finom villásreggelivel, egy aktualitásokkal teli újsággal, na meg egy varázslatos aromájú kávéval indítsák az új napot, a legalább 8 óra alvásuk után. 

Nincsenek fájó ízületek, nincsenek karikák a szemek alatt, nuku ráncok, nincsen felhalmozódott munka, sem pedig stressz. Csak a kiegyensúlyozott, könnyed élet. Kérlek, mutass nekem valakit, akinél ez pontosan ilyen idillien néz ki! Ha tudsz, akkor nagyon szerencsés vagy, mert annak ellenére, hogy folyton emberekkel dolgozom, én nem ismerek ilyet! 

Éppen ezért nem működik ez az „este 6 után már ne együnk” szabály sem.

A bioritmusod tökéletesen fog működni, ha ezt a fenti elvet saját magadra igazítod! Nem baj, ha te este tízkor vacsorázol, ha előre tudod, hogy éjjel 1 előtt nem jutsz el az ágyadig. Természetesen az sem hiba, ha éppen randizni mész ilyenkor, azt is el fogja nézni neked a bioritmusod. Főleg, ha ez az első találkozók egyike, hiszen akkor még óvatosabban és mértékkel eszel a másik előtt. A hasadban verdeső pillangókról pedig nem is beszélve... Ki tudna úgy enni, ha azok ott folyton össze-vissza repkednek?! Na, de ne kanyarodjunk el ennyire... 

Összefoglalva:

Ez egy működőképes elv, amennyiben egy tökéletes világot vizsgálunk. Ez azonban lássuk be, színtiszta utópia. Mindannyian küzdünk apró akadályokkal és szoros határidőkkel. Rohanunk, sietünk és szétszakadunk. Egy dolgot azonban mindig képesek leszünk megtenni, amennyiben tudatosak vagyunk és előre tervezünk! Ez pedig nem más, minthogy lefekvés előtt minimum két órával már nem eszünk magasabb kalóriatartalmú életeket, magas szénhidráttartalmú finomságokat pedig pláne nem! Próbáld meg ügyesen elosztani az étkezéseidet a nap során, így már nem fogsz olyan alapvető hibát elkövetni, ami egyértelműen gátolna a fogyásban. Számolásra fel, és csukd csak be szépen azt a hűtőajtót!

Schönekker Laci írása