Apaság

Apa és a kassza

2019.11.22. I 15:30
„Túl sok ember költi a megkeresett pénzét, hogy dolgokat vegyen, amire nincs is szüksége, hogy lenyűgözzön embereket, akiket még csak nem is szeret” - mondta Will Rogers amerikai színész, humorista. 
Az általános tapasztalat az, hogy az emberek iszonyú erőket mozgósítanak arra, hogy megkeressék a pénzüket, de semennyit nem gondoskodnak pénzügyeikről. A magyar lakosság pénzügyi tudatossága alacsony, és sokan benne maradtak a „lekötött banki betét” kultúrában. A pénz gyarapítása nem művészet és főleg nem szerencse! Azonban mit sem ér a tudás, ha nem társul hozzá megfelelő tudatosság, viselkedés és fegyelem,  hiszen ezekből tevődik össze a fenntartható családi kassza.

A 2008-as, Amerikából indult ingatlan fedezeti hitelválság, mely villámgyorsan világméretű pénzügyi tarvágást végzett, rávilágított Will Rogers igazára. Nem csak az amerikai fogyasztók, de világ szinten is sokan voltak, akik olyan dolgokkal vették körbe magukat, amiket tulajdonképpen meg sem engedhettek volna maguknak. Te, hogy vagy ezzel kedves Olvasó? 

Nem tudom hol ülsz, amikor ezt a cikket olvasod, de ha körbe nézel, hány olyan dolgot látsz magad körül, ami hitelből van és hány olyat, amire (Tedd a szívedre a kezed!) istenigazából nincsen szükséged? 

Az „Addig nyújtózz, ameddig a takaród ér!” mondás megmentette azokat, akik nem engedtek a színes-szagos kapitalista pop kultúra csábításának, és képesek voltak magukat távol tartani a kínai fröccsöntött termékszeméttől.

A különféle akciókat hirdető napok alatt még a szexnél is jobban izgatja az embereket a LEÁRAZÁS. Beégnek a retinákba a % jelek. Esküszöm, az én kezem is libabőrös lesz, ha meglátom:  %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%.

A 0% THM, a részlet, a hitelkártya keret, a mobiltelefon credit mind mind arra csábít, hogy olyanra költs, amire NINCS SZÜKSÉG!!! Nem csak neked nincs rá szükséged, de annak sem, akinek veszed. Vicces, hogy ezt a nagy „ünnepi” vásárlási rohamot olyan társadalmi és illemszabályok övezik, hogy a szomszédnak is vegyünk legalább egy bonbont. Mert úgy illik. A sokadik nagybácsinak is becsúszik egy testápoló készlet vagy egy pizsama. 

Ebben az a jó, hogy te sem örültél, amikor megvetted 25%-kal olcsóbban is annyiért, mint ünnepek előtt, és az sem örült, aki kapta. Sőt! Jövő karácsonykor visszakapod egy negédes mosollyal átkötve. Kell ez neked? És akkor erre még rá lehet tenni egy lapáttal, amit úgy hívnak, KARÁCSONY! 

KSH adat, hogy a magyar lakosság több mint fele el van adósodva. Az emberek 45%-ának nincs egy hónapra elegendő megtakarítása. Tehát ha belebetegszik valaki abba, hogy őrült energiákat ölt a pénze előteremtésébe, akkor nem lesz miből meggyógyulni, ha kiesik a munkából. Nem tudja fizetni a gyógyszereit, rezsijét, lakás-, diák-, autóhitelét és hát ez a hangulat sem kedvez éppen a gyógyulásnak. Az emberek 55%-a nem tudna kifizetni egy váratlan kiadást. Így előfordulhat az a groteszk helyzet, hogy karácsonykor lesz 5 db 0% THM-es hiteled, de nem fogsz tudni venni magadnak egy hűtőt, ami bekrepált a forró halászlétől. Pikáns! 

Évről évre sok-sok embert hallok panaszkodni, hogy utálja az ünnepeket, mert anyagi csőd és rohanás. Tényleg az a cél, hogy a szeretet ünnepén a szó minden dimenziójában kimerült emberek sugározzák a boldogtalanságot? Tudtad, hogy karácsony után adják be a legtöbb válókeresetet? Tudtad, hogy ma Magyarországon jószerivel minden 2. házasság válással végződik? És azt is tudtad, hogy ezeknek a válásoknak a 70% közvetve vagy közvetlenül anyagi okokra vezethető vissza?
 
Apaként különös felelősségünk van a család anyagi helyzetében. Még billeg a magyar társadalom elvárása az apákkal szemben. Néha az a fontos a kutatások szerint, hogy apaként legyenek jelen többet, néha az, hogy biztosítsák a család megélhetését. Az apák két tűz közé szorultak. Ezért kulcsfontosságú, hogy apaként alapos tudásunk legyen a banki termékekről és a családi kassza működtetéséről, ami mellé lehet, hogy új szokásokat kell társítani. Tovább megyek! A gyerekek pénzügyi nevelése is szülői kompetencia. Megtanítani gazdálkodni, beosztani, tervezni. 
 
Mostanra nem tudom, hogy van-e ember, aki eljutott idáig a cikkben? Vagy az olvasók többsége szuicid hajlamait falási rohamba vagy vásárlásba fojtotta? Minden esetre, ha velem vagy még kedves Olvasó, próbáljuk meg együtt kidolgozni az ünnepi túlélési technikát! 

Az a gondolat, hogy karácsonykor ajándékokat KELL venni, vagy hogy írni kell a Mikulásnak és Jézuskának, egyszerűen nem igaz. Nagyon megszokott gondolat, de nem igaz. A jó hír, hogy a gondolataink nem mi vagyunk. A gondolatok jönnek-mennek és képesek vagyunk megváltoztatni őket. Sőt! Még a szokásainkat is! El tudod képzelni, hogy idén SEMMI ne legyen a fa alatt? SEMMI! Csak a család! Mindenki együtt eszik, beszélget...semmi több. Tárgyak nélkül! El tudod képzelni, hogy meg nem vett és le nem gyártott tárgyak milyen megkönnyebbülést jelentenének a bolygónak? Ha visszatérnénk a karácsony igazi fontosságához, mennyivel fenntarthatóbb lenne anyagilag, ökológiailag és lelkileg? 

Ugyanis mi a karácsony? A legtöbb kultúrában így-vagy úgy, de jelen van, hogy az év legsötétebb és leghidegebb időszakában valamilyen fény ünnep alkalmából az emberek befelé figyelnek. A család felé és önmaguk felé fordítják figyelmüket. Az önvizsgálat és a számvetés ideje ez. Félelmetesnek tűnhet egy pillanatra csöndben maradni. Igazából csöndben. Igazából önmagadra figyelni. Magaddal lenni, és ránézni, hová jutottál abban az évben? Mert mindenki ott van, ahová ment. Ez maga annak a fel és elismerése, hogy felelősek vagyunk saját helyzetünkért. És jövőre is azok leszünk! Ez az a pillanat, amikor véget lehet vetni a sodródásnak. Mire van szükségünk igazából? Arra, hogy valami olyannal foglalkozzunk, amitől többek leszünk. Valamire, ami nagyobb, bölcsebb, letisztultabb, „égibb” nálunk, és ami pont ezért képes minket is megemelni. 

Amitől saját magunk jobb változatai lehetünk. Kis meghalása régi önmagunknak és kis feltámadása az új énünknek. 

Ha már pénzt költesz, fektess magadba! Vegyél naplót, tanulj nyelvet, iratkozz be továbbképzésre, járj újra vagy éppen először egyetemre, áldozz önismeretre és szabadítsd föl magad! Olvass, sétálj a télben, csatlakozz a természethez, önmagadhoz, a családodhoz! Tervezd meg a 2020-as évedet! Tedd fel a kérdést, hogy mire vágysz és mi lesz a vezérlőcsillagod, ami abban támogat, hogy ezt el is érd. Szabad igénybe venni bármi olyat, ami támogat az utadon. Egy amulettet, egy idézetet, mottót, zászlót, címert, dalt, bármit, ami képes számodra megjeleníteni azt az érzést, ami elindít, benn tart és végig visz!

Ez a tanács, most ingyen volt. De nem azért mert nem ér semmit. Hanem azért, mert megfizethetetlen! 
Vadas János írása