Apaság

#kispapacoaching - Vadas János

2019.10.21. I 13:11
Vadas János coachként szeretné támogatni apa társait, valamint azért vágott bele ebbe az egészbe, hogy ő maga is jobb apa legyen. Vadas János írásait mostantól a lifetv.hu-n is olvashatjátok. 

Missziód a kispapa coaching. Tisztázzuk ezt egy picit, magát a coachingot is, illetve, mindez mennyiben másabb az apukáknál. 

Köszöntöm a kedves Olvasókat! Vadas János vagyok, szabadúszó coach és tréner. Igen, a kispapacoaching a misszióm, ami a saját gyerekeim születésével kezdődött. Nem szeretnék mást, csak egyre jobb apa lenni. És ezt kívánom férfi társaimnak is. Boldogabb és önazonosabb világot kívánok a kislányoknak és a kisfiamnak, ehhez pedig kiegyensúlyozott, őszinte, felszabadult és boldog szülőkre van szükség. Ebben tudom támogatni apa társaimat. Hogy kicsit rá tudjanak nézni a saját életükre más szemmel. Kezükbe vehessék saját életük irányítását, hogy sodródás helyett a tudatos döntéseik mentén egyre magasabb minőségű életet élhessenek. A coaching pedig egy nagyszerű önismereti és fejlesztő eszköz, ami ráadásul már rövid távon is ki tudja fejteni jótékony hatását.

Mit tanított neked a coaching? Hogyan vagy miben változtál tőle? 

Régen, csak úgy megtörténtek velem a dolgok. Sodródtam az árral. Éltem a mátrixban. A coaching abban segített, hogy meghozzak pár olyan döntést, ami kibillentett a megszokott kényelmemből, viszont sokkal nagyobb szabadságot adott. Azt gondolom, hogy a boldogság a személyes célok, a belső motivációk és a szabadságnak valamiféle turmixa. És nekem ez nagyon hiányzott a régi életemben. Jöttek a stresszek kívülről és nem tudtam megállítani őket. Most magamnak gyártom a saját stresszeimet, de legalább az enyémek!  A coaching nekem azt adta, hogy visszakaptam az irányítást a saját életem fölött. 

Hogyan jött, hiányzott valami az életedből, vagy csak szerettél volna valamit másképp csinálni?

A kispapacoaching ötlete onnan jött, hogy hiányzott nekem az apa társaság. Amikor megszületett a kislányom, a baráti körömben nem voltak még apukák. Teljesen egyedül voltam az apa életszakaszomban, és nem tudtam senkivel megbeszélni az aggályaimat vagy kérdéseimet. Ugyanakkor társaságom sem volt. Az a célom a kispapacoachinggal és az apaTréninggel, hogy az ott megismerkedő pasik, egymásnak szövetségesei és bajtársai legyenek. Hogy ha el akar menni a gyerekkel biciklizni, de nincs gyerekülése, legyen kit fölhívni, hogy adja már kölcsön egy napra. Vagy ha fogzik a gyerek és nem tud már napok óta aludni, tudjon már egy pasit fölhívni, hogy nektek mi vált be, te hogy élted túl? Kicsit ilyen anonim alkoholisták jelleggel, de mégsem! 

Hogyan változtatott meg az apaság? 

Remélem az előnyömre. Sokkal tudatosabb lettem szakmailag. Jobban érzem, hogy tétje van a dolgoknak. Most már nem várok semmire, hanem intézem a dolgaimat, úgy, ahogy a szívem diktálja. És meg is találnak a projektek, pályázatok, és a nekem való kihívások.

Magánemberként pedig türelmesebb, megértőbb és nyitottabb lettem. Sokkal jobban értek már helyzeteket. Önmagamat jobban értem. És ez sokat jelent. 

Fel lehet készülni a szülőségre? 

Igen is meg nem is. Ha előre lehetne tudni, hogy mennyire a komfort zónádon kívülre fogsz kerülni, lehet, hogy bele sem vágnál. Ennek ellenére nálam már összegyűlt annyi tudás, amivel úgy föl tudom vértezni az apa társaimat, hogy amikor majd bőven a komfort zónáikon kívül lesznek és nem egy-két órára, hanem egy-két hónapra és még tovább, akkor ne érezzék úgy, hogy tönkre ment az életük. Azt érezzék, hogy ez most nehéz, de meg tudom csinálni, mert van mibe kapaszkodnom és van kihez fordulnom, és főleg, hogy nem vagyok egyedül!!!!

Mi az, amiben te tudsz segíteni az embereknek? 

Igyekszem hitelesen, őszintén és tabuk nélkül beszélni és átadni a tudásom a kisgyermekes időszakról. Család és karrier tervezésről, szülésről, gyereknevelésről. Azon dolgozom, hogy megcáfoljam a társadalmi tévhiteket és formáljam a gondolkodást gyerekvállalásról, nevelésről és  családról. Túl sok elvárás és mézes-mázas idill veszi körül ezt az időszakot, pedig ez nem igaz. Én abban segítek, hogy biztos kapaszkodókat adok az apáknak, és ha elkezd fájni a házasság, akkor párkapcsolati tanácsadással tudom támogatni anyát és apát. 

Miért van szükség az Apa Közösségre? Mennyire jellemző ez a férfiakra, hogy nyíltan tudjanak beszélni az érzéseikről, esetlegesen a problémáikról? Elfogadják-e a segítséget? 

A férfiaknak is vannak érzéseik. Az ember érző lény és a férfiak is tudnak beszélni arról, mi zajlik bennük. A közösségnek nagy megtartó ereje van, a közösségi tudásról nem is beszélve. Ha az ember benne van egy ilyen mikroközösségben, azzal csak nyerni tud, mert mindig lesz mögötte valaki. Olyan helyzetet teremtünk pl. az apaTréningen, hogy be tudják/akarják dobni az apák a kétségeiket a közösbe, és ha ez sikerül, akkor meg is teszik. Kicsit olyanok vagyunk mint az indiánok a törzsfőnök sátrában a tűz körül, csak ebben az esetben nem én vagyok a törzsfőnök, hanem mindannyian azok vagyunk kicsit. 

A legboldogabb emberek nem birtokolják mindenből a legjobbat. Ők kihozzák mindenből a legjobbat! – olvasható az oldaladon. Hogy lehet ezt elérni? 

Ha végre az emberek felvállalják, hogy a saját életükért csak is ők tartoznak felelősséggel és senki más. Nekik van hatalmuk, lehetőségük, erejük, tudásuk, tapasztalatuk és tehetségük, hogy irányítsák az életüket. Ha csak várjuk, hogy valaki segítsen, megjavítson, vigasztaljon, vagy támogasson, akkor az csak időpocsékolás. Te magad vagy az életed és a szerencséd kovácsa! Én pedig ebben támogatlak.

#kispapacoaching
Vadas János írása