Gasztro

Őszi-téli zöldségek, avagy fogyasszunk szezonálisat! - Marton Adrienn

2019.11.21. I 12:06
A friss, szezonális termékek fogyasztásának számos előnye van. Nemcsak költséghatékonyabb az idényszakos termékek vásárlása, a frissen betakarított zöldségek ugyanis jobb minőségűek és az ízük is sokkal finomabb. Ez az egyszerű útmutató segít abban, hogy mit és mikor vásárolj, hogy a legtöbbet tudd kihozni az őszi-téli étkezésedből!
Egyes zöldségek, mint például a káposzta és a csicsóka, évelők, vagyis egész évben szezonban vannak, míg más fajták csak bizonyos időjárási körülmények között teremnek természetesen. Ez az oka annak, hogy egyes gyümölcs- és zöldségfélét általában nem kapunk minden évszakban.
 
Az őszre és a télre való áttérés során önkéntelenül is előfordul, hogy több élelmiszert fogyasztunk, miközben ezzel arányosan csökken a mozgással eltöltött óráink száma. A nyári könnyű salátákról áttérünk a tartalmasabb, szénhidrátban és cukorban gazdagabb ételekre, és olyan táplálékokat keresünk, amelyek eltelítenek és „melegen” tartanak minket.
 
Szerencsére ezekre az élelmiszerekre alapozva ki tudunk alakítani olyan étrendet, amivel azok a plusz kilók nem csúsznak fel ránk ebben az időszakban sem, valamint az ezekben megtalálható vitaminok által a szervezetünket fel tudjuk készíteni a influenzás időszakra is. 

Lássuk, melyek ezek a növények:

Vörös káposzta

Ha a vörös káposztát említi valaki, biztos vagyok benne, hogy az emberek többségének párolva, ropogós kacsasült kíséretében jelenik meg. Pedig nagyon sok más felhasználási módja is akad, nyersen salátába, savanyítva, vagy grillezve, de még turmixolva is fantasztikus. És például az utóbbi miért is olyan jó?! A vörös káposztát a szegények gyógyszereként is emlegetik, mert nagyon magas az A-, B- és C-vitamin tartalma.
 
Sütőtök

Az abszolút őszi favorit, ami szerencsére sokáig eláll az éléskamrában is. Elkészítésének csak a képzelet szabhat határt. Igazán izgalmas ételeket lehet belőle varázsolni, akár magába akár valamivel társítva fogyasszuk, bátrabb fűszerezéssel könnyen feltudjuk dobni. Sokan nem is sejtik de ennek a zöldségnek brutálisan magas a C-vitamintartalma, így szuper influenza ellenszer. Káliumtartalmának hála pedig tisztítja a vért és segíti a szervezet méregtelenítését.
 
Fekete retek

Bár sokan nem kedvelik nekem a személyes kedvencem, ez a kis gumós növény káposztafélék családjába tartozik. Fogyasztani frissen a legjobb egy kis sóval megszórva, de savanyítva is remek. Remek B- és C-vitamin és káliumforrás. A népi gyógyászatban régóta jól ismert. Szuper hatással van az emésztésre.
 
Kelkáposzta

Sokoldalúan felhasználható és kivételesen tápláló zöldségféle. Manapság a kelkáposzta legnépszerűbb felhasználási módjai közé tartozik a chipskészítés. Rostban és antioxidánsban gazdag. Néhány tanulmány szerint  zöldségben található C-vitamin meggátolja a bőr korai öregedését és hozzájárul, hogy a bőr hosszabb ideig maradjon fiatalos kinézetű, de ezt a hatást az A-, és a K-vitamin tartalma még fokozza is. Szuper élelmiszer fogyni vágyóknak.
 
Sárgarépa

Ezt a gyerekek által kevésbé kedvelt finomságot nyáron takarítják be, de ősszel és télen a legédesebb. Levesekbe, köretként, főzeléknek vagy csak magába egy kis túrókrémmel. A ropogós sárgarépa nagyon tápláló zöldség. Fantasztikus béta-karotin forrás, ami a szervezetben A-vitaminná alakul át, és bőven van benne antioxidáns is. Fogyasszuk minden mennyiségben!
 
Cékla

A cékla elég elfeledett zöldség, a legtöbben csak savanyúságként ismerik, és nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget. Azonban a cékla nemcsak rendkívül egészséges, hanem nagyon jó hatással van a szervezetünkre is. A nyers céklát lereszelve ízletes salátát tudunk készíteni, de a répához hasonlóan sütve, krémesítve minden formában változatos és finom ételt tudunk varázsolni belőle. A cékla nagyon jól javítja az erőnlétet, nagyszerűen javítja a vérkeringést és szuper vérnyomáscsökkentő hatása is van.
 
Édesburgonya

Nagyon hasonló az íze a sütőtökhöz, mégis egy kicsit másabb. A boltokban egész nagy darabokat lehet belőle beszerezni, így többféleképpen is feltudjuk használni. A legújabb trendeket követők kenyér helyettesítőként, „toast” formájában fogyasztják. Ő is egy igen vitamindús élelmiszer. Található benne B1-, B2-, B6- és E-vitamint is, de sok benne a fehérje is, és igazi ásványi anyag-bánya.