Gasztro

Marton Adrienn: Van az anya- és van a gasztro-műsorvezető üzemmód

2019.10.14. I 07:00
Ha Marton Adriennre gondolunk akkor már egyértelműen gasztro-műsorvezetőként vagy ételstylistként asszociálunk rá. Azonban nem volt ez mindig így, Adri elmesélte, hogyan jött az életébe a szakmaváltás és milyen nehézségei voltak a kezdetekkor. Október 14-én rajtol új műsora a Főzz, tálalj, fotózz!, emellett pedig heti rendszerességgel olvashatjátok írásait a lifetv.hu-n.
Amikor Amerikába költöztetek, akkor kezdetben tanácstalan voltál, mi legyen a hivatásod. Ekkor jött a főzés, jobban mondva kulináris művészeteket tanultál és szereztél belőle diplomát. Hogyan született meg az ötlet?
A férjemet a hivatása két évre Amerikába szólította és ott kapott lemezszerződést, mi pedig kiköltöztünk vele. Akkor még modellkedtem, de hamar rájöttem, hogy Los Angeles az a hely, ahol mindig van nálad fiatalabb, szebb, magasabb. Éreztem, hogy valójában nem a szépségiparban szeretnék dolgozni.
Ott voltam 28 évesen, nagyon elkeseredve, nem tudtam mit szeretnék csinálni. Folyamatosan őrlődtem azon, hogy miben is lennék jó, mi is vágyam. Abban biztos voltam, hogy adni és alkotni szeretnék. Egyik este épp rizottót készítettem és Edvin látta, hogy nagyon gondterhelt vagyok. Rám nézett, és azt mondta, itt a főzés, amit imádsz és örömet tudsz okozni vele másoknak. Ő, talán nem is gondolta komolyan, de én Nagyon is! Aznap éjjel megállás nélkül főzősulikat kerestem. Így történt aztán, hogy beiratkoztam a Le Cordon Bleu-re, ahol két éven keresztül napi 6 órában tanultam a sütés és főzés fortélyait.
Napi hat óra tanulás, de emellett azért anya és feleség is voltál. Hogyan tudtad mindezt összeegyeztetni?
Edvin munkája, fellépései miatt volt, hogy egy hónapig nem volt velünk. Ez egyedül, két gyerekkel végtelenül nehéz volt. Reggel elvittem a gyerekeket az óvodába, a mama szettet levettem, a kesztyűtartóból elővettem a séf szettet és a kocsiban öltöztem át útközben. Hazafelé ugyanígy történt a szerepcsere az autóban és már indult is az anya műszak.
Október 14-én mutatjuk be az új műsorodat itt a Life TV-n, ami a Főzz, tálalj, fotózz! Melyik a legjobb rész ebből a hármasból?
Számomra a főzés és a tálalás a legizgalmasabb, mindkettőt ugyanannyira szeretem. Nagyon fontos, hogy pontos recept alapján, finom étel szülessen. Ha ez megvan, akkor jöhet a díszítés része.
Mit jelent az, hogy valaki ételstylist? Mennyi időbe telik egy ilyen tányér elkészítése?
Egy perctől akár két óráig is tarthat. Ez sokban függ attól, hogy milyen az aznapi hangulatom vagy milyen alapanyagokat tudtam beszerezni. Ránézel valamire és azt mondod, „Uh, ezt a hangulatot megálmodtam, létrehozom”, van, hogy ez nagyon egyszerűen megy, de valamikor hosszabb időt igényel. Mindenesetre számomra ez egy igazi „imádom rész”.
Hogyan fogadja a család, hogy nemcsak úgy egyszerűen kerül mondjuk egy töltött káposzta az asztalra?
A vállalkozásomból adódóan megrendelőknek készítek ételt, ott elengedhetetlen, hogy amit csinálok az a legtökéletesebb legyen. Akkor az elkészült kompozícióba nem nyúlhat bele senki, nem eheti meg senki, amíg elkészülnek az ételfotók. Viszont, ha otthon vagyok, bizony sokszor kerül „csak úgy” az asztalra az ebéd, vacsora. Persze a szakmai ártalom ilyenkor is feltör bennem. Szívvel, lélekkel készítek ilyenkor is mindent, de gyakran a gyerkőcök úgy vannak vele, „Anya, tálalj, éhes vagyok! Most nem kell díszíteni!” – és nevetnek. Úgyhogy anya ezt megérti és van, hogy csak kimerem az ételt a fazékból.
Honnan inspirálódsz a főzés és az ételstyling tekintetében?
Nagyon sok TV műsort nézek, számos elismert, világhírű séfet követek, akik mind inspirálnak. Mindig vannak alaptrendek, például a színek tekintetében is. Az ételstylist vonal az teljesen olyan, hogy ott egy hangulatot ragadsz meg vagy egy emléket felidézel. Ha arra gondolsz, amikor a nagymamádnál ettél kacsamájas zsíros kenyeret, akkor mi jut eszedbe?! Egy fa asztal, egy piros kockás terítő, akár egy petrezselyem mellette. Ha ezt visszahívod, akkor ezzel létre tudsz hozni egy életérzést vagy ahogy én mondom, ételérzést.
A műsorodból mit tanulhatnak majd a nézők?
A műsor nagy részét felöleli a főzés és a konyhatechnikai módszerek. Tippeket adok a főzés során, majd utána jön a tálalás része, amit nagyon nagy szerelemmel csinálok. Megmutatom, hol lehet beszerezni azokat a kellékeket, azokat milyen összhangban kell párosítani, hogy jól nézzen ki. A fotózás része pedig egy látványeleme a műsornak. Érdemes lesz velünk tartani mindenképp.
Ajánlott tartalmak