Férfiak

Farkasember vagy? Avagy a telihold hatása a férfiakra

2019.11.19. I 15:42
A Hold nagy misztérium! Mindig is foglalkoztatta az emberiséget. Az ókorban folyamatos megújulása miatt a halál, az újjászületés és a teremtés isteneként tisztelték. Női istenségként vagy minőségként jelent meg számos kultúrában és vallásban, mivel észrevették a holdfázisok és a női ciklus párhuzamosságát. Megmagyarázhatatlan tünemények és kézzel fogható jelenségek társíthatók a holdfázisokhoz, így nem csoda, hogy mélyen a kultúránk része. 
Napjainkra a fejlett technológiáknak, űreszközöknek, távcsöveknek, infra-, rádió- és röntgen eszközöknek hála, rengeteg tudományos eredménnyel rendelkezünk a Holdról. Tudjuk, hogy sajtból van, csak E.T. látta a túloldalát és hogy a kínaiak hamarosan elsőként veszik birtokba. 

A hozzánk legközelebb eső (384 400 km-re lévő) égitest, hogy ne mondjam, „égi erő”, ami hatással van a Földre és lakóira. A Hold számos természeti jelenséget indukál és befolyásol, ilyen például az ár-apály jelenség. Mivel jól ismert a Hold mágneses hatása az óceánokra, könnyen beláthatjuk, hogy a bennünk, emberekben, férfiakban és nőkben jelen lévő vízre is hatással kell lennie, ne felejtsük el, hogy az emberi test 70%-a víz! A többi égitestnek is van sugárzása és hatása, mégis, mivel a Hold van hozzánk a legközelebb, nézzük meg, hogyan hat ránk.

A Holdnak négy, hetenként változó fázisát szoktuk megkülönböztetni. Az első az újhold, amikor a Hold a Nap és a Föld között helyezkedik el. Azt tartja a népi bölcsesség, hogy szervezetünk ekkor regenerálódik, méregtelenít, és akárcsak a természetben, az emberben is felerősödnek az energiák. Egy héttel később már a növekvő, tehát a dagadó hold jelenségét figyelhetjük meg. Ezt a fázist az erőgyűjtéssel hozzák kapcsolatba. A ciklus a csúcspontját teliholdkor éri el, ekkor a Föld kerül a Nap és a Hold közé. Bolygónkat ekkor két oldalról is erős gravitációs erő éri. Belegondolni is fáj, merre mennek testnedveink a szervezetünkben. Szaggató érzés lehet a Hold és a Nap „martalékává” válni. Az emberek felülnek az érzelmi hullámvasútra, és nagyobb a kitettségünk a negatív gondolatoknak.Jellemző lehet az alvászavar és a nyomott, depressziós közérzet. Az utolsó fázis a fogyó hold. Szervezetünk állítólag ekkor van csúcsformában, aktívabbak vagyunk, nagyobb teljesítményre vagyunk képesek. 

A Hold hatása másképpen jelentkezik a nő és a férfi anatómiájában, illetve mentális állapotában. Annak ellenére, hogy napjainkra már részletesen tanulmányozták a Hold mágneses befolyását, a férfiakra gyakorolt hatása még mindig vita tárgyát képezi. 

Egyet biztosan tudunk: teliholdkor sok férfi képes átváltozni vérfarkassá. 

Ennél valamivel tudományosabb megfigyelés, hogy a férfiak alvásmintázatára is hatással van. Teliholdkor kevesebbet és rosszabbul alszunk, mint máskor. Annak ellenére, hogy a női hangulatot szokás a hold változékonyságához hasonlítani, megfigyelték, hogy sok férfi ilyenkor apatikus, fásult, energiavesztett állapotba tud kerülni, és ugyanolyan hangulatingadozásaik vannak, mint a nőknek. Gyakori a puffadás és a fejfájás is. Ezek a tünetek kísértetiesen hasonlítanak a nők ciklusakor jelentkező tünetekhez. Szóval a holdfázisok a felelősek a férfiak hangulatingadozásaiért, éppen úgy, ahogy az a nőknél is előfordulhatnak. A hatások megnyilvánulhatnak még deprimáltságban, enerváltságban, ingerlékenységben, irritáltságban, és alacsonyabb libidót is eredményezhetnek. Összességében elmondhatjuk, hogy ha a telihold kiteljesedik, a férfierő megcsappan. Ha nincs erő, amivel képesek a pasik megtartani saját magukat, akkor elszabadul a farkasember. Jó rácsodálkozni a tudomány és a népi hiedelemrendszer találkozására. Amit ma high-end technológiával büszkén bizonyítunk, az a tudás már réges-régen rendelkezésre állt őseinknél, akik metaforákba csomagolták számunkra a tudást, hogy átélhető és feldolgozható legyen. A közkeletű felfogás szerint a férfi hormon, a tesztoszteron magas szintje teszi a férfit vaddá és erőszakossá, ezzel szemben a valóság, hogy a tesztoszteron alacsony szintje okozza a mogorva, zsémbes, morgó medve hangulatot, a vadságot és a forró fejűséget. A férfi hormon pangásának felelőse pedig maga a telihold. Nevezhetjük ezt havi egy „pasi megborulásnak” . 

Nem lehet statisztikákkal alátámasztani, de komoly megfigyelés, hogy teliholdkor a férfiak hajlamosabbak a magasabb fokú alkohol fogyasztásra, több a közúti baleset, a bűncselekmény és az erőszakos cselekedet. A gyilkossági és öngyilkossági statisztikák is korrelálnak a teliholddal. Orvosok megfigyelései, hogy ilyenkor nem jó műtéteket végezni, nehezebben gyógyulnak a betegek, és magasabb a szövődmények kockázata. Úgy látszik, a tömegvonzás magához vonzza a bennünk lévő folyadékokat, hormonokat, és ezek a minőségek a testünkben csak alacsony szinten tudnak jelen lenni, és így kevésbé működnek. 

Ez a cikk sem véletlenül születik éppen most. Miközben írom, besüt az ablakomon a szabályos kör formában terpeszkedő Hold fénye. Egész nap olyan voltam, mint a rongy. Ingerlékenyebb vagyok, a gyerekek könnyebben fölbosszantanak. Úgy fáj a fejem, az egész állkapcsom és a fogaim, hogy legszívesebben vonyítanék a fájdalomtól. Szabályosan érzem, ahogy kínlódnak a csontjaim. Mégis csak van valami ebben a farkasember dologban!
Vadas János írása