Fitness

A sikeres élethez vezető út öt mérföldköve!

2019.10.28. I 12:43
Az arra való törekvés, hogy az életünk a lehetőségeinkhez mérten a legegyszerűbbé váljon, a belső békénk és nyugalmunk elnyerésének alapfeltétele. Ugye mennyire egyszerűnek tűnik ez, mégis milyen bonyolult tud lenni, ha a megvalósításra kerül a sor?! Nézzük is, hogyan lehetne kicsit egyszerűsíteni rajta…
1. Limitáld a tennivalóid sokaságát!

Ahhoz, hogy ne azt érezd, hogy ellepnek a hullámok és megfulladsz a rengeteg teendőd között, muszáj lesz prioritási listát felállítanod. Meg kell tanulnod nemet mondani bizonyos feladatokra, és amíg egy korábbival nem végzel, célszerű nem újba belekezdeni. Ha mégis így teszel, akkor csak tolod magad előtt a szekeret, amin egyre nagyobb lesz a rakomány, és egyre inkább kilátástalan a Te helyzeted. Mi lesz, ha egyszer teljesen elakadsz, és egy lépést sem tudsz tovább előre tenni?!
        
2. Oldd meg a problémát!

Legelőször keresd meg azt a pontját az életednek, ami a leginkább nyomaszt a hétköznapokban, majd vedd előre és oldd meg. Most azt gondolod, hogy milyen okoskodós tanács ez, hiszen ha csak ennyi lenne, már régen túl lennél rajta, igaz? Persze, tudom én, hogy nagyon nehéz dolog ez. Rengetegszer tologattam én is magam előtt olyan döntéseket, amik a jövőmre bárhogyan is döntsek, hatással lesznek. Napról-napra egyre nehezebb volt, és egyre inkább nyomasztott ezeknek a kérdéseknek már csak a gondolata is. Tudjátok mire jöttem rá a saját bőrömön és mások megfigyelése során? Arra, hogy döntés nélkül nincsen változás, és marad ez az egyre fokozódó nyomasztó érzés. Oké, tehát akkor döntsünk, na de mi van akkor ha rosszul tesszük?! Ez persze benne van, azonban azt ne felejtsétek el, hogy nem életről-halálról döntünk ilyen esetekben sem, így pedig minden ilyet felfoghatunk egy újabb leckének is az élet nevű társasjátékban, a nyomasztó teher, a kérdés, ami a fejünkben motoszkált folyton pedig már el is tűnt az éterben.
 
3. Tűzz ki célokat!

Nagyon fontos, hogy a célok tekintetében két fajtát különböztessünk meg. Az első - és véleményem szerint a fontosabb is - a realisztikus, vagyis a rövid távú cél. Ezek azok, amiket könnyen és rövid távon tudsz teljesíteni. Ez pedig azt is jelenti, hogy a sikerélményeid zömét belőlük fogod nyerni, és az ő teljesítésük lesz az, ami egy-egy nehéz napon erőt ad majd. Másodsorban keressétek meg azt a célt, ami a jelen pillanatban a legboldogabbá tenne Titeket. Mindegy mi ez, mindegy, hogy anyagi, mentális, vagy teljesítmény alapú. Egy a lényeg, hogy elég nagy legyen ahhoz, hogy már csak belegondolva is izgasson titeket… Hiszen tudjátok, azzal, hogy a holdat megcélozzuk, hibát nem követünk el, hiszen ha el is vétjük a célt, akkor is a csillagok közé kerülhetünk, ami pedig jóval közelebb van a végcélhoz, mintha félelmünkben meg sem próbáltuk volna elérni azt.
 
4. Fókuszálj!

Amíg folyamatosan gondolkodunk, tervezünk, és egyszerre hajszolunk három-négy álmot, addig egyiket sem leszünk képesek elérni és megélni. Példának nézzük a mindenki által jól ismert kötélmászás esetét. Gondoljunk csak bele, ha két kézzel - két lábbal mászhatjuk, mennyivel gyorsabban haladunk, mintha csak a kezeinket használva tehetnénk ugyanezt. Arról már nem is beszélve, ha egyszerre két kötelet fogunk, és párhuzamosan igyekszünk felfelé haladni egy-egy kézzel váltva... 
 
5.  Találj rá a saját stresszűződre!

Ugye érezted már, hogy egyszerűen nem maradt semmi erőd sem fizikálisan, sem mentálisan, hogy tovább harcolj az álmaidért? A harc helyett elkezdtél kérdéseket feltenni magadnak, majd pedig a meggyőzés időszaka következett.. Méghozzá arról, hogy tulajdonképpen nem is kell neked ez annyira, inkább mással foglalkoznál, vagy inkább mást szeretnél elérni. Tudjátok ugye, hogy ez egyszerű hazugság, egy szimpla kifogásgyártás azért, hogy ne érezd magad gyengének, amiért feladtad. Helyette mit tehetnél? Egyszerűen kapcsolj ki időnként. Engedd el a stresszt, illetve azt a teljesítési kényszert, amit a célok kitűzésével magadra raktál. Ne értsd félre, szükség van erre a nyomásra, hiszen enélkül megmaradnál a kényelmes kis komfortzónádban, ami soha nem hoz neked olyan eredményt, amire büszke lehetnél, amiért Te érted el. Viszont meg kell találd azt az arany középutat, amiben adsz is magadnak egy kis pihenést, és mégis ösztönzöd a haladásra. Hidd el nekem, hogy ha kipihentebb vagy, stresszmentes, ezáltal szellemileg is friss, sokkal hatékonyabban fogsz haladni előre. Kezdj el valamilyen sportot, legyen ez az edzőterembe járás, a futás, az úszás, a biciklizés, jóga vagy akár az aerobic. Teljesen mindegy melyik lesz az, hiszen itt most a lelked frissességéről, a gondolataid eltereléséről van szó elsődlegesen, az pedig csak hab lesz a tortán, hogy ezáltal nem csak nyugodtabb leszel, hanem sportosabb és frissebb is. Ugye milyen jól hangzik?!
 
Ennek az alig néhány pontnak a betartásával pedig az életünket gyökeresen képesek vagyunk megváltoztatni, és végre el tudjuk kezdeni élvezni, begyűjteni a ránk váró jutalmakat! Tulajdonképpen, mire is várunk még?!