Sport

Hogyan legyél önmagad legjobbja?

2019.10.14. I 07:00
Változás, változtatás, küzdelem… Ezek mind-mind olyan szavak, amik egyet jelentenek a megszokott dolgok és szokások elhagyásával, a komfortzónádból való kilépéssel és természetesen megannyi lemondással. Na igen… Viszont ki miatt is kezdenél hozzá? A szüleid miatt? A barátaid, a pasid vagy épp a barátnőd miatt? Esetleg a társadalom elvárásaira vagy éppen szúrós pillantásaira, vagy a tipikus gúnyos és rosszindulatú kacajaira válaszolva? Tudnod kell, hogy ha ilyen indíttatásból fogsz hozzá, felesleges energiapazarlás és kidobott idő lesz a vége, hiszen úgysem leszel soha boldog. Hadd osszam meg Veled a tapasztalataimat ebben a rövid irományban.
Ott kezdeném, hogy a boldog és az egészségesebb szót tanuljuk meg külön kezelni.
Abban ugye nyilvánvalóan egyetértünk, hogy egészségesebb leszel, ha elkezdesz sportolni, ha lejársz egy edzőterembe, vagy épp napi szinten hosszú kilométereket hagysz a hátad mögött. Ha pedig mindemellett még a berögzött rettenetes magyar étkezési szokásaidon is hajlandó vagy változtatni, akkor kérlek fogadd is őszinte elismerésemet!
Ezek tények, nincs is min vitázni ugyebár. Vagyis a sok építő kritika - vagy épp a még több rosszindulat - ami odáig juttatott Téged, hogy belefogj, tulajdonképpen máris a pozitív oldalra billentette el a tények mérlegét. Legyünk szépen hálásak ezért, hiszen akárhogyan is, de tulajdonképpen csak jót tett veled, bárki is okozta a kisebb sérülést a lelkeden.
Viszont itt is van az a szó, ami miatt ezt az egész cikket elkezdtem írni Neked! A Lélek, pontosabban a Te Lelked. A kérdés itt az, vajon a Te lelked mit érez ebből a változásból? Nem mást, mint a sanyargatást és időnként szenvedést. Bizony azt, hiszen nem teszi boldoggá sem az edzés, sem az edzés miatti fáradtság, sem a sok-sok lemondás és a mindennapos kötelező odafigyelés, a kilátástalanság és a beláthatatlan távolság, amit a célig még meg kell tenned. Elmondom én ezt helyetted, méghozzá azért, mert az emberek zöme ilyenkor saját magával szemben is fél őszintének lenni. Mit akarok ezzel mondani? Azt, hogy nem vagy teljes! Nem leszel boldog, nem leszel elégedett, és folyton nehézségekbe fogsz ütközni - legalábbis annak fogsz megélni minden utadba kerülő apróságot - egészen addig, amíg nem Önmagad miatt teszed, amit teszel.
Ebbe most kicsit gondolj bele kérlek, és válaszold meg magadnak, Te miért kezdenél, vagy épp kezdtél bele?
Ugye emlékszel, az elején kértem Tőled, hogy kezeljük külön az egészségesebb és boldog szót. Most már tudod miért fontos ez! Nagyon egyszerű dolog az egész, hiszen a boldogságodhoz csak Te kellesz magadnak! Nem függhetsz mások véleményétől, nem törhet le egy-egy negatív kritika, egy-egy pökhendi megjegyzés, egy-egy a hátadba beleszúrt tőr. Ha nem tudtam volna pontosan, hogy miért teszem, amit teszek, már réges-régen térdre rogytam volna a sok “Neked ez úgysem sikerül, csak egy vidéki gyerek vagy!” Vagy épp “Baromság ez az egész, minek sanyargatod magad?!” stílusú mondattól, vagy épp kárörvendő pletykától, amit a hátam mögött kaptam. Hopp, és itt a kulcsszó... A hátam mögött! Vagyis ez azt jelenti, hogy a hátad mögött kapod, és amíg ez így van, addig bizony az illető mögötted is marad. Soha ne felejtsétek el, aki önmagával jóban van, annak az embernek nem szükséges egy másik ember megerősítése, elismerése, csodálata. Nem éri hatalmas traumaként, ha épp egy új barátról kiderül, hogy valójában nem is az.
Nem hiányzik Neki mindenáron valaki, aki bátorítja és kiegészíti. Tudod miért? Mert Ő már annyira egyben van, annyira egész, amennyire csak egy ember lehet. Ehhez pedig semmi másra nem volt szüksége, csak az őszinteségére önmagával szemben. Arra, hogy megismerje a hibáit és ne féljen azokat felvállalni. Amíg magunk is szégyelljük, addig milyen irányban is akarunk változni? Amíg saját magunk elől is rejtegetjük, addig hogyan akarjuk magunkat őszintén, tiszta szívből szeretni? Ha pedig magunkat sem szeretjük, hogyan is szerethetnénk mást, és miért várjuk el mástól, hogy Ő szeressen minket? Állj fel, menj egy tükör elé, vizsgáld meg magad! Ne csak külsőre, nézz mélyebbre... Milyen ember vagy? Mi okozza a feszengésedet? Ugye milyen egyszerű ez... Először a bátorságra van szükségünk, majd az őszinteségre, végül pedig jöhet a belevágás. Ép testben ép lélek, szép testben szép lélek. Tűzzük ki együtt ezt a mottót, és induljunk el együtt ezen az úton. Ne az idegen emberek miatt, ne a barátaid kedvéért, de még csak a párod kedvéért se tegyél addig egy lépést sem, amíg Te magad nem akarod igazán... Csakis magad miatt, csakis azért, hogy boldog és egészséges legyél, hiszen így a kisugárzásoddal másokat is inspirálsz majd, másoknak is segítesz utat mutatni, akár direkt, akár indirekt módon. Márpedig, ha valakinek képes vagy szó szerint megváltoztatni az életét, és úgy boldogabbá tenni azt, hogy közben Te csak Önmagaddal szemben voltál hű és tetted, amit megérdemelsz, akkor azt hiszem már nem éltél hiába, és bizony Te is az élet képzeletbeli dobogójának legfelső fokán állsz!