Columbo minden este dupla részekkel a Life TV műsorán

2024.08.15. I 17:55
Három meglepő tény a Columbo sorozatról
A Columbo sorozat rengeteg ikonikus pillanatot adott a televíziózás történetéhez, de még a legnagyobb rajongók sem ismernek minden érdekességet a széria hátteréről. Íme három kevésbé ismert tény, amelyek új megvilágításba helyezik a sorozatot.

1. Columbo keresztneve: 

A sorozat során Columbo hadnagyot soha nem szólítják a keresztnevén, és a karakter is elkerüli ennek megemlítését. Azonban egy epizódban, amikor Columbo azonosító jelvényét mutatja fel, egy pillanatra láthatóvá válik a keresztneve: Frank. Ez az apró részlet gyorsan a rajongók figyelmének középpontjába került, bár hivatalosan soha nem erősítették meg, hogy valóban ez lenne a karakter teljes neve. A nézők többsége továbbra is „Columbo hadnagyként” ismeri őt, ahogyan a sorozatban is bemutatkozik.
2. Az eltűnt epizód: 

A sorozat első, még 1960-ban készült próbaepizódja, az Enough Rope (később: Gyilkosság receptre) egy élő televíziós közvetítés volt a The Chevy Mystery Show keretében, és mára szinte teljesen eltűnt. Az epizód ritkaságának számít, ennek köszönhetően kevesen láthatták, és így az is kevésbé ismert, hogy mielőtt Peter Falk megkapta Columbo szerepét, Bert Freed játszotta a karaktert. Ez az első változat nagyban különbözött a későbbi, jól ismert epizódoktól, de alapvetően ez rakta le a sorozat későbbi sikereinek alapját.
3. A Fejjel lefele forgatott jelenetek: 

A sorozat alkotói néha szokatlan technikai megoldásokhoz folyamodtak a feszültség fokozása érdekében. Az egyik ilyen trükk az úgynevezett „fejjel lefelé forgatott jelenetek” alkalmazása volt. Ezt a módszert akkor használták, amikor egy karakter mentális összeomlását vagy zavartságát akarták kifejezni. A kamera 180 fokos elforgatásával egyfajta álomszerű, nyugtalanító hatást értek el, amely még inkább kiemelte a karakterek pszichológiai állapotát.

Ezek a kevésbé ismert tények még izgalmasabbá teszik a Columbo sorozatot, és rávilágítanak arra, hogy miért maradt a sorozat évtizedeken át népszerű a rajongók körében. Kövesd nyomon minden este a Life TV-n Columbo hogyan buktatja le a bűnözőket!