Columbo minden nap a Life TV műsorán!

2024.04.14. I 20:22
Columbo, a nyomozó, akinek mindig van “csak még egy kérdés”-e

Columbo hadnagy, akit a páratlan Peter Falk alakít, és valószínűleg a televíziós sorozatok történetének egyik legmaradandóbb és legkedveltebb nyomozója. Születése Richard Levinson és William Link nevéhez fűződik, akik a karaktert a "The Chevy Mystery Show" (egy amerikai televíziós antológiasorozat, amely minden héten más-más rejtély megoldását mutatja be) egyik 1960-as epizódjához alkották meg, de csak a Columbo című sorozat 1968-as debütálásával szilárdult meg igazán a helye a popkultúrában. 
Columbót szerény viselkedése, kopottas megjelenése és látszólag szétszórt természete különbözteti meg egy átlagos nyomozótól. Zilált ballonkabátja, állandóan jelenlévő szivarja és öreg Peugeot 403 kabriója külsőleg is jelképezi a bűntények megoldásához való rendhagyó hozzáállását. Az autója, amely önmagában is egy karakter, tükrözi sajátosságait - öregedő, nem különösebben megkapó, mégis megbízható és meglepetésekkel teli. 
Columbo legikonikusabb különlegessége a nyomozási technikájában rejlik. Ahelyett, hogy feltűnő eszközökre vagy nyers erőre támaszkodna, inkább a részletek iránti éles szemét és lebilincselő vonzerejét alkalmazza. A "Csak még egy kérdés..." mondása gyakran megelőzi az ártatlannak tűnő kérdést, amely leleplezi a gyanúsított gondosan felépített alibijét. 
Columbo látszólag ügyetlen külseje mögött borotvaéles elme és az igazság könyörtelen keresése rejtőzik. Szokatlan módszerei gyakran váratlanul érik a bűnözőket, ami emlékezetes konfrontációkhoz és váratlan leleplezésekhez vezet. Legyen szó a chilis bab iránti rajongásáról, az üvegszeméről vagy arról, hogy a leghétköznapibb megfigyeléseket is kulcsfontosságú nyomokká tudja változtatni, Columbo furcsaságai mélyebbé teszik a karakterét, és ez az, ami miatt világszerte milliók kedvelték meg őt.