A kutyák, akiket a terrorelhárítás és a hadsereg is alkalmaz

2024.03.30. I 09:12
Olykor az ember legjobb barátja, akivel labdázhatunk, máskor pedig bűnüldöző, drogkereső szakértők
A K9-es rendőrkutyák speciálisan tenyésztett szolgálati kutyák, akik átfogó kiképzésen esnek át, lehetővé téve számukra, hogy segítsék emberi partnereiket számos fontos feladat ellátásában. Erre a posztra azonban nem alkalmas akárki, így főként malinois-kat, német juhászkutyákat, dobermannokat vagy rottweilereket alkalmaznak. A leggyakoribb feladatok közé tartozik a gyanúsított nyomkövetése és elfogása, kábítószer- és robbanóanyag-felismerés, valamint kutatás és mentés.

A K9 elnevezés ma már a világ számos kutyás katonai, terrorelhárítási egységére utal. A jelző a latin „canine” szóból ered, melynek jelentése kutya. A K9 kifejezés angolul kiejtve megegyezik ezzel a szóval, innen a megnevezés.
A rendőrkutyák kiképzésének első fele jellemzően nem Amerikában, hanem Európában történik. Főleg német, szlovák, cseh és magyar szakemberek a fiatal kutyák alapképzésével járulnak hozzá az amerikai szolgálati kutya állomány kimagasló minőségéhez.

Természetesen Magyarországon is szükség van ilyen kiképzésben részesült kommandós kutyákra, a leghíresebb magyar négylábú bizonyára Bagira volt, akit egy ideig a legtehetségesebb szolgálati ebként tartottak számon.

A Life TV-n pedig a régóta népszerű K9-es rendőrkutya, Rex legújabb kalandjait követhetik nyomon minden szombat és vasárnap este 21:00 órakor.