Magazin

Top 5: ezek voltak az idei év legnézettebb külföldi sorozatai

2023.12.30. I 17:15
Egyre nagyobb a verseny a streaming szolgáltatók között, akik minden évben tartogatnak valami újabb nagy dobást azért, hogy minél több nézőt vonzzanak az előfizetők körébe. 

Azonban még számukra is sokszor tartogat meglepetéseket, hogy melyek lesznek azok a sorozatok, amelyek tényleg nagy sikert aratnak a nézők körében. Az Origo segítségével mutatjuk, melyek voltak 2023 legnézettebb külföldi sorozatai!

The Last of Us

A sikeres játékból készült sorozatot az HBO Max szánta az idei nagy dobásának, és bejöttek a számításaik, ugyanis az újdonságok közül a poszt-apokaliptikus, veszélyektől hemzsegő világban játszódó történetre voltak a legtöbben kíváncsiak 2023-ban, összesen 388 millió órát nézték a sorozatot - írja a ranker.com.

A történet(Bella Ramsey) és Joel (Pedro Pascal) összetett kapcsolatát mutatja be, ahogyan együtt küzdenek élhetetlen körülmények között egy megfékezhetetlen vírussal és a megvadult emberek ellen. A díjnyertes videojáték alapján készült drámasorozatot Golden Globe-díjra is jelölték, januárban derül ki, hogy a jelölést sikerül-e díjra váltani az alkotóknak. Az HBO elárulta, hogy a nagy sikerre való tekintettel tervezik a folytatást, de az írósztrájk és egyéb körülmények miatt a második évad leghamarabb 2025-ben kerülhet bemutatásra.

Az Usher-ház bukása

Mike Flanagan legújabb horrorja, mely minden jegyében viseli a rendező sajátos stílusát. A történet a népszerű író, Edgar Allan Poe 1839-es, azonos című regényének az adaptációja, persze kiforgatva azt. Az Usher-ház bukása egy korrupt gyógyszergyár vezérigazgatójáról és családjáról szól, aki kénytelen szembenézni sötét múltjával, amikor gyerekei sorra halnak meg egyre rejtélyesebb körülmények között.

A horrorsorozat meglepően jó nézettséget hozott a Netflix számára, amit a rendező korábbi, szintén nagy sikerű alkotásainak is köszönhetnek, mint a A Hill-ház szelleme, vagy a Mise éjfélkor. A horrorsorozatot összesen hatmillióan nézték meg a debütálásának hetén, ezzel a legnézettebb angol nyelvű fikciós műsor volt a Netflixen az adott héten. 

Yellowjackets

A tengerentúlon hatalmas sikernek örvendő drámasorozat nem mindennapi témát feszeget, amivel garantálja magának a rendkívüli nézettséget. A Yellowjackets második évada nemrég vált elérhetővé, melynek első része rekordot döntött a közel kétmilliós nézettségével, így lett minden idők legnézetebb premierje a Showtime csatornán. A sikert egy sötét és borzalmas titokra alapozták, melyet az első évadban még csak lebegtettek, a másodikban azonban beigazolódott a szörnyűség, amit csak sejteni lehetett.

Ezzel garantálták, hogy a nézők az első évad sikere után is kíváncsiak legyenek a repülőgép-szerencsétlenségről szóló történet folytatásra. Az első évad Magyarországon már a Netflix műsorán is elérhető, a második pedig a SkyShowtime-on.

Beef

A Beef, vagyis Balhé egy 2023-as amerikai vígjáték-dráma sorozat, amelyet Lee Sung Jin koreai rendező készített a Netflix számára. A főszerepekben Steven Yeun és Ali Wong alakítják a két főszereplőt, akiknek egy közúti incidensben való részvétele hosszan tartó viszályba torkollik. A tíz epizódból álló sorozat 2023. április 6-án jelent meg a Netflixen, és a kritikusok mind elismerően nyilatkoztak Yeun és Wong alakításáról, valamint az írásról és a rendezésről egyaránt.

A 75. Primetime Emmy-díjkiosztón összesen 13 jelölést kapott, köztük a kiváló limitált vagy antológia sorozat kategóriájában, valamint Yeun, Wong, Lee, Mazino és Maria Bello színészi alakításait három Golden Globe-díjra is jelölték. De nemcsak a kritikusok, hanem a nézők körében is hatalmas sikert aratott, hiszen több mint egymillió amerikai háztartás nézte meg az első négy nap alatt.

Poker Face

A 2023-ban bemutatott amerikai krimisorozatot eredetileg Rian Johnson készített a Peacock streamingszolgáltató számára, de hazánkban a SkyShowtime-on érhető el, és hatalmas sikert aratott világszerte. A sorozat stílusa leginkább a Columbo című sorozatra hasonlít, már a főcímben és a szereplők bemutatásában is felfedezhető az azonosság.

A főszereplő Charlie Cale (Natasha Lyonne), aki egy kaszinóban dolgozik, és egyedülálló képessége, hogy ránézésre megmondja bárkiről, hogy az hazudik vagy sem. A kaszinófőnök vérdíjat tűz ki a fejére, ezért menekülnie kell, de valahogy mindig valamilyen gyilkosságba ütközik, amit végül ő old meg, és minden epizódban más segítője akad az áldozatok közül.