Magazin

Művészélet hátulütői! Sváby András nem titkolja, édesapja bizony sokszor nézett a pohár fenekére

2023.12.05. I 19:50
Az ATV Heti naplójának műsorvezetője büszke az édesapjára, a Kossuth-díjas festőművészre, Sváby Lajosra, soha nem akart a nyomdokaiba lépni. 

Még ma is élénken emlékszik azokra a nehézségekre a gyerekkorából Sváby András, amelyek a művészélet miatt érték a családot. „Láttam ezt a szakmát, és a gyerekkorom arról szólt, hogy láttam apámat küzdeni, és láttam azt az életet, amit ő él, hogy amikor megfestett egy képet, az mennyi energiát kivett belőle. Nem voltunk éppen szegények, de rengeteget nélkülöztünk.

Amikor apám eladott egy képet, akkor néhány napig habzsi-dőzsi, de ha akkor megvett egy könyvet, majd elolvasta, délután vitte is az antikváriumba, hogy eladja, mert szükségünk volt arra a pénzre is – mesélte Ágai Kis András podcastjében, a Mutasd magad!-ban Sváby András, aki azt is elárulta, hogy a három éve elhunyt édesapja máig sokszor eszébe jut.

András arra is kitért, hogy – sok más művészhez hasonlóan – Sváby Lajos is élt tudatmódosító szerekkel az alkotás során: ő az alkoholt választotta.

– Nagyon sokáig amikor festett, piált. Elképzelhetetlen volt, hogy ő egy képet alkoholos befolyásoltság nélkül fessen meg. Rengeteg művésznél együtt járt az alkotás és a tudatmódosítás, legyen az alkohol vagy bármi más. Apu is ilyen volt, egészen körülbelül a 90-es évek elejéig, amikor hozott egy döntést és soha többet nem ivott. Nem volt alkoholista, de nála összetartozott az alkohol és az alkotás – tette hozzá a műsorvezető.