Zene

A legtöbb eladott lemezek toplistája

2023.11.08. I 17:40
Az első 10 helyen kizárólag a digitális korszak előtt született albumok szerepelnek.

Minden idők tíz legjobb lemezét gyűjtöttük össze, és a számok alapján úgy tűnik, hogy az első helyen trónoló sztár pozíciója megingathatatlan ezen a listán. Szinte kétszer annyit adtak el a lassan negyvenéves lemezéből, mint a második helyen lévő albumból. 

10. Nirvana: Nevermind (1991) – 52 930 000

Az 1991-es Nevermind a Nirvana második stúdióalbuma volt, amit két évvel a debütáló Bleach után adtak ki. Ezen a lemezen már az azóta a Foo Fighters frontembereként rendkívül sikeres Dave Grohl dobolt. Noha az album csak a tizedik helyig jutott ezen a listán, mégis kijelenthető, hogy az itt lévők közül ennek a legismertebb a borítója.

9. Whitney Houston: The Bodyguard (1992) – 53,744,000

A Több mint testőr című, 1992-es film zenéje komoly sikert ért el, de maga a mozi is nagyot tarolt. Abban az évben csak az Aladdin című animációs film tudott több pénzt összehozni. A filmben Whitney Houston játszotta a női főszerepet Kevin Costner oldalán, és a soundtrack lemezt is az ő nevével jegyzik, holott az arra került tizenhárom dalból csak ötöt, azaz az első oldal dalait adja elő ő. Ettől függetlenül ez idő szerint ez a legsikeresebb filmzenei album.

8. Pink Floyd: The Dark Side of the Moon (1973) – 55 796 000

A lemez nem csupán a Billboard albumlistájának élére jutott 1973-ban, de első tudott lenni a popzenei lemezek között is. A lemez 2013-ban került be a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Hangfelvétel Nyilvántartásába (National Recording Registry), ahova évente választanak be 25, kulturálisan, történelmileg és esztétikailag jelentős felvételt.

7. Led Zeppelin: Led Zeppelin IV (1971) – 57 016 000

Sorban a negyedik címnélküli albuma a Led Zeppelinnek 1971-ben jelent meg. Minden energiájukat az új lemez készítésébe fektették, nemet mondtak minden turnés felkérésre, és elvonultak abba a walesi házba, ahol Robert Plant családja nyaralgatott korábban, és ahol már a III című album több dala is megszületett. A lemez zenei producere a gitáros Jimmy Page volt, és 1970 decemberétől 1971 februárjáig tartottak a felvételek.

6. AC/DC: Back in Black (1980) – 58 224 000

Az ausztrál AC/DC Back in Black című albuma vezeti a legjobb eladási számokkal rendelkező lemezek listáját hard rock kategóriában. A lemez az akkor még csak hétéves AC/DC borzasztóan nehéz időszakában született, miután a korábbi frontember Bon Scott. Az első meghívottak között már ott volt az ex-Geordie-tag, Brian Johnson, akinek énekhangját kifejezetten szerette maga Bon Scott is.

Az AC/DC zenei producere is Johnson felvételét javasolta, akit a zenekar meg is keresett a felkéréssel, és hivatalosan 1980 áprilisától volt az énekesük. Brian Johnson gyorsan beilleszkedett, egyből munkához is láttak, és összerakták a zenekar még Bon Scottal kezdett albumát.

5. Fleetwood Mac: Rumours (1977) – 61 258 000

A lemezt nagyrészt 1976-ban rögzítették Kaliforniában, és amennyire lehet tudni, a felvétel alatt együtt töltött idő leginkább az élvezetek hajhászásáról és rengeteg veszekedésről szólt. Utóbbi egyik fő oka az volt, hogy az együttes két tagja, a billentyűs-énekes, Christine McVie és a basszusgitáros, John McVie házassága már nem volt a legjobb, nem sokkal később el is váltak. A Rumours óriási siker volt: több mint 10 millió példányt adtak el belőle az első hónapban.

4. Michael Jackson – Bad (1987) – 62 899 000

Ez volt Michael Jackson hetedik stúdiólemeze, amelyik egy majdnem ötéves szünet után követte a minden téren elsöprő sikerű Thriller-t. Majdnem egy évig tartott a lemez megírása, majd rögzítése, és ez volt az utolsó közös lemeze Jacksonnak és a híres producer Quincy Jonesnak. A Bad-ből több mint kétmilliót adtak el a lemez megjelenését követő első héten csak Amerikában.

3. Bee Gees & Various Artists: Saturday Night Fever (1977) – 67 150 000

A Szombat esti láz című filmhez készített zenei lemezen még számos előadó hallható a Bee Geesen kívül, de minden értelemben az övék a főszerep. A lemez 1978 januárjától 24 héten át vezette az amerikai Billboard albumeladási listáját.

Érdekesség, hogy a Bee Gees zenéje csak a forgatás után került a filmbe. John Travolta nem is nagyon örült, mikor kiderült, hogy felkérték őket. Persze nem azért, mert ne tetszett volna neki a három brit testvér zenéje. Viszont ő a forgatáson Stevie Wonder és Boz Scaggs zenéire táncolt.

2. Eagles: Hotel California (1976) – 70 575 000

A lemezt 1976 márciusa és októbere között vették fel, és ez volt az Eagles ötödik stúdiólemeze. Noha a lemez nem kapta meg az év albumáért járó Grammy-díjat, de két dalát azért díjazták az 1977-es gálán. A címadó Hotel California lett az év felvétele, a New Kid in Town pedig a legjobb többszólamú ének kategóriában kapott Grammy-díjat.

1. Michael Jackson – Thriller (1982 ) – 116 732 000

Jelen állás szerint Michael Jackson az egyetlen előadó, akinek két albuma is ott van a világ legjobban fogyó lemezei között. A bombaként berobbanó Thriller-nek is Quincy Jones volt a producere, és érdekessége, hogy Paul McCartney is énekel az albumon: közösen adják elő a The Girl Is Mine című dalt.

A lemez óriási siker volt, minden egyéb versenytársat legyőzött, két teljes évig vezette az albumeladási listákat az Egyesült Államokban. Egyelőre úgy néz ki, behozhatatlan a Thriller előnye, majdnem kétszer annyit adtak el eddig belőle, mint a második helyezett Eagles-lemezből.