Zene

Megdöbbentő! Alig látogatják a magatehetetlen magyar slágergyárost

2023.11.02. I 15:30
A 70 éves Lerch István egészsége 2017-ben rendült meg. 

Tűzvarázsló, Angyallány, Várj, míg felkel majd a nap, Jég, dupla viszkivel: néhány megasláger az idén 70 éves Lerch István 400 dala közül. Az ország egyik legtermékenyebb zeneszerzője hat és fél éve küzd az egészségéért.

Két agyvérzés, két életmentő műtét és 38 hónap kórházi kezelés után beszéde, mozgása azóta sem jött rendbe, a tudata viszont tiszta. Felesége van mellette a nap 24 órájában. Enikő a Heti Napló Sváby Andrással riportjában vállalt egy rövid telefoninterjút: „Reméltem, hogy mostanra egy kicsit előbbre tartunk, de az azért nagy öröm, hogy István állapota folyamatosan javul, már megvan a humor, a csipkelődés.” 

Enikő úgy fogalmaz, hogy nemcsak a „mostot” figyelik, hanem egyben nézik az egész életüket, az együtt töltött harminc évet. A közös emlékek, utazások, koncertek szebbé teszik a jelent is, bár ez sem kárpótolja őket mindenért. „István szeret énekelni, sokat szokott énekelni, és odabent minden megvan. Úgyhogy én csak mondok egy címet vagy egy sort valamiből, és azután már jön is a nóta” – mesélte Enikő

Kevésbé jönnek viszont a hajdani barátok és zenésztársak. A szakma mintha kicsit elfeledte volna a korszakos zeneszerző zsenit, aki az elmúlt évtizedekben szinte mindenkivel játszott, és sokaknak írt is dalt. A kivételek egyike Horváth Charlie, aki rendszeresen látogatja Lercht. A néhány héttel ezelőtti születésnapi partiján is ott volt. 

A riportban elmondta, hogy találkozásaik énekléssel kezdődnek, és azzal is zárulnak. „Isten legyen vele, hogy felépüljön, hogy történjen csoda. Mert őt ki kell venni az ágyból, nem tud járni. Úgyhogy Enikőt és az egész családját tisztelem, hogy így kitartanak mellette” – tette hozzá Charlie, majd azt is elárulta, hogy egy nagykoncertet terveznek, amelynek teljes bevétele Lerch Istváné lesz.

Itt talán majd azok a hajdani barátok is megjelennek, akik mostanában eléggé hanyagolják a kapcsolattartást. Lerchnek és feleségének alighanem jól jön majd az anyagi támogatás, mert bár időről-időre felröppennek hírek, amelyek a zeneszerző javulásáról szólnak, azonban ezek javarésze sajnos nem, vagy csak részben igaz.