Férfiszemmel

Itt a világ 5 legdrágább autója

2023.10.30. I 17:40
A legtöbb ár megközelített értékeket szimbolizál, ugyanis olyan exkluzív autókról van szó, amelyek vásárlótól függően változó árral kelnek el.

Az utóbbi pár évtized alatt rengeteget fejlődött az autóipar, a járműveknek pedig nagyobb jelentőségük van, mint valaha. Mindenki más szemmel tekint rájuk: olyan ember is akad, aki az autója iránt szoros érzelmeket táplál.

A pénzhez hasonlóan mostmár a járművek is egyfajta státuszszimbólumként funkcionálnak, tehát minél drágább autóval jársz, egyesek szerint annál nagyobb ember vagy. Na de vajon hol a határ? Mennyi pénzt lehet egyetlen autóért kiadni?

5. Mercedes-Maybach Exelero

Ár: 8 millió dollár

Ez a Maybach leginkább azért ennyire drága, mert egyetlen egy példányt gyártottak belőle. A kétajtós prototípus 2005-ben készült, a luxusautó közel 6 méter hosszú és rendkívül egyedi megjelenéssel rendelkezik. A 2,5 tonnás tömeget egy V12-es, 700 lóerős motor mozgatja, így az autó akár a 350 km/h-s végsebességre is képes.

Az autó Birdman, az egyik leggazdagabb rapper és producer kezében is megfordult, ezenkívül számos videóklipben és televíziós műsorban szerepet kapott.

 

4. Bugatti Centodieci

Ár: 9 millió dollár

A Bugatti Centodieci minden szempotból egy különleges jármű. Az autót a Bugatti 110 éves évfordulójára tervezték, a kinézete pedig kísértetiesen hasonlít a már közel 30 éves EB 110-es modellre.

Az egyedi megjelenés miatt biztosan állíthatjuk, hogy a jármű nem az átlag ember ízlése után lett tervezve. Ez nem is akkora probléma, ugyanis az utcán kevés esélyed van találkozni vele: a Centodieci-ből mindössze 10 darabot fognak készíteni, így a világ egyik legdrágább és legexkluzívabb autójáról beszélhetünk.

 

3. Rolls-Royce Sweptail

Ár: 12.8 millió dollár

A Rolls-Royce Sweptail 2017-ben a világ legdrágább autója lett, azonban az ára felől a cég nem adott hivatalos információt.

Az autót 4 évbe telt elkészíteni, ami egy közönséges Rolls-Royce modellhez képest négyszer hosszabb idő. Ez azért van így, mert a jármű az utolsó csavarig kézzel van elkészítve.

A cég 2013-ban kapta a megbízást egy yacht- és repülő specialistától, aki egy teljesen egyedi autóra vágyott. Mondani sem kell, hogy a Sweptail-ból egyetlen egy darabot gyártottak.

 

2. Bugatti La Voiture Noire

Ár: 18.7 millió dollár

A La Voiture Noire a Bugatti legexkluzívabb és legdrágább járműve. Az árhoz az adót és különböző kölségeket is hozzászámolják, ezért a végső vételár körülbelül 18 millió dollár körüli.

Az autót a Divo és a Type 57 SC Atlantic klasszikus modell ötvözeteként lehet tekinteni, a névhez illő, ízléses fekete külsőnek köszönhetően egy gyönyörű és letisztult autóról beszélünk.

A La Voiture Noire motorját a Divo-hoz hasonlóan a Chiron-tól örökölte, minden elem (beleértve a 6 kipufogót is) kéz által készült. Egyes hírportálok szerint Cristiano Ronaldo vette meg a járművet, azonban később kiderült, hogy a hírek nem voltak igazak.

 

1. Rolls-Royce Boat Tail

Ár: 28 millió dollár

A Rolls-Royce Boat Tail 2021-ben került bemutatásra és a világ legdrágább új autójaként tartják számon.

A Boat Tail Rolls-Royce-on a Bugatti La Voiture Noire-hoz hasonlóan egy régi modell jegyeit figyelhetjük meg. Ez a különleges autó az 1910-es években gyártott „hajó hátú” Rolls-Royce-okra próbál hasonlítani. Az autó esztétikája leginkább a régi yacht-okra hajaz.

Egy ilyen különleges autót természetesen egy gazdag és magas státuszú személynek készítenek. A hivatalos vevők nem kerültek a nyilvánosságra, viszont több forrás is azt állítja, hogy az autót JAY-Z és Beyoncé közösen vásárolták meg.