Gasztro

Gáspár Bea Top5-ös receptje

2023.10.26. I 17:45
Válogatásunkban azt az öt ételt gyűjtöttük össze, amit a legjobban szeretettek Bea konyhájából.

Gáspár Bea receptjeit, főzős videóit nagyon szeretik, ami érthető: Bea szívvel-lélekkel, egyszerűen beszerezhető alapanyagokból főz olyan ételeket, amiket mindenki szívesen készít el a családjának, barátainak. Bea nem csak jól magyaráz, de okos, lényegre törő tanácsaival még könnyebbé, élvezetesebb teszi a sütést-főzést.

 

Tárkonyos csirkegombóc leves

·         A csirkegombócleveshez a csirkemellet a csontról levágjuk, majd elkészítjük a levesalapot.
·         Egy kevés vajon és olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Amikor kezd párolódni a hagyma, rátesszük a csirkemellcsontot, és kicsit együtt sütjük.
·         Ha megpirult, hozzáadjuk a feldarabolt répát, petrezselyemgyökeret, karalábét, zellert és a megtisztított, szeletekre vágott gombát. Megszórjuk borssal, fehér borssal, sóval, tárkonnyal, zellerzölddel, és tovább pirítjuk.
·         Néhány perc múlva felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a csontot. Amikor a zöldségek már majdnem megfőttek, beletesszük a zöldborsót, és néhány perc alatt készre főzzük.
·         Egy késes aprítóba tesszük a lefejtett, nyers csirkemellet, sózzuk, fehér borssal megszórjuk, hozzáadjuk a tojást, felöntjük a tejszínnel, fűszerezzük friss kakkukfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal, zellerzölddel, petrezselyemmel és összeaprítjuk. Lobogó, sós vízben kifőzzük. Tálaláskor tányérokba tesszük, és rámerjük a levest.

 

Töltött káposzta sok hússal

·         Két pörköltalapot készítünk. Az egyikhez zsiradékon megsütjük a kockákra vágott füstölt szalonnát.
·         Hozzáadjuk a kockákra vágott paprika és hagyma felét, a fokhagymát és a szeletekre vágott paradicsom felét. Felöntjük vízzel. Botmixerrel összezúzzuk.
·         Sózzuk, borsozzuk, köménnyel, majorannával, őrölt pirospaprikával és ételízesítővel ízesítjük.
·         A másik pörköltalaphoz siradékon megfonnyasztjuk a kockákra vágott paprika és hagyma másik felét, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott paradicsom másik felét is. Egy kevés vizet öntünk hozzá. Botmixerrel pürésítjük.
·         Hozzáadjuk a felkockázott húst, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel, ételízesítővel, pirospaprikával ízesítjük, majd hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt.
·         A szálas káposztát is hozzáadjuk, majd 2-3 babérlevelet teszünk bele és egy kevés vízzel felöntjük.
·         A darált húshoz hozzáadjuk a rizst. Hozzákeverjük a szalonnás pörköltalaphoz.
·         A szálas káposztás alap felét egy nagy fazékba tesszük. A darált húsos keveréket káposztalevelekbe csomagoljuk, majd a szálas káposztával kibélelt fazékba tesszük. A szálas káposzta másik felét is beleöntjük a fazékba, majd felöntjük vízzel. 1,5-2 óráig főzzük.
·         Tejföllel leöntve, friss kenyérrel tálalhatjuk.

 

Lasagne bolognai szósszal

·         A tészta elkészítéséhez a tojásokat felütjük, egy aprítóba tesszük, és a gép segítségével felverjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet (tojásonként 10 dekagramm lisztet használunk) és a sót, és összekeverjük. Amikor a tészta már majdnem elválik az edény falától, kevés olívaolajat öntünk hozzá, és az aprítóval néhány percig keverjük még. Egy lisztezett gyúrótáblán átgyúrjuk a tésztát, és felhasználásig folpakba csomagoljuk.
·         A raguhoz olívaolajon megpirítjuk a kockákra vágott vöröshagymát, és a zúzott fokhagymát, félrehúzzuk az edény szélére és beletesszük a darált húst. Amikor a hús megpirult, kiszeszedjük.
·         Egy aprítógép segítségével összevágjuk a meghámozott zellert, répát, szárzellert, és a serpenyőbe, a hagymára öntjük, majd megpároljuk. Felöntjük a vörösborral, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérleveleket. Felöntjük a paradicsomszósszal és a hámozott paradicsommal, visszatesszük a húst, és felöntjük vízzel. Megszórjuk kakukkfűvel, bazsalikommal, petrezselyemmel, barna cukorral és sóval is, ha szükséges.
·         A besamelmártáshoz egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, és felöntjük tejjel. Sózzuk, szerecsendióval ízesítjük.
·         A tésztát annyifelé vesszük, ahány réteget szeretnénk készíteni. Lisztezett felületen tepsiméretűre nyújtjuk a tésztát.
·         A tepsi aljára tesszünk egy réteg szószt, befedjük az egyik tésztalappal, ráöntjük a besamel egy részét, majd újból a raguból rakunk egy réteget. Ezután következik ismét a tésztalap, besamel és a ragu. A tetejére tésztalap kerüljön, amire mozzarella sajtot és parmezánt rakunk. Alufóliával lefedjük, és 170 fokon 35 percig sütjük. 25 perc után levesszük a fóliát, hogy a sajt megpiruljon.

 

Csirkepörkölt nokedlivel

·         Egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben olajat hevítünk, és megdinszteljük rajta a megtiszított, apróra vágott hagymát és kápia paprikát, majd pár perc múlva az apróra vágott paradicsomot is beletesszük.
·         Sóval, borssal fűszerezzük, beletesszük az apróra vágott zellerzöldet, rozmaring- és kakukkfűleveleket, a petrezselyem felét, majd amikor megpárolódtak a zöldségek, az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, és egy botmixerrel lepürésítjük a pörköltalapot.
·         Az edényt visszatesszük a tűzhelyre, beletesszük a csirkemellet és a combokat, meghintjük pirospaprikával, megsózzuk, beleforgatjuk a szaftba, lefedjük, és puhára főzzük a húst.
·         Amíg a pörkölt fő, elkészítjük a nokedlit: a tojást kikeverjük a vízzel, apránként hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Amikor a tészta elválik az edény faltók, egy nokedliszaggató segítségével, lobogó, sós vízbe szaggatjuk a tésztát. Ha kifőtt egy adag, szűrőkanállal olajozott tálba szedjük.
·         Tálaláskor a nokedlit a tányérokba szedjük, rárakjuk a csirkepörköltet, meglocsoljuk a sűrű szafttal, ízlés szerint, tejföllel.

 

Sportszelet

·         A sportszelet tésztájához a porcukrot a vajjal habosra keverjük, a tojást, a kakaóport, majd a szódabikarbónával elvegyített lisztet és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy könnyű tésztát kapjunk. Rumaromával ízesítjük, és robotgéppel szép simára dolgozzuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk.
·         Mindegyiket liszttel meghintett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd egyenként egy tepsi sütőpapírral borított hátán 180 fokra előmelegített sütőben kisütjük. Vigyázni kell vele, mert nagyon gyorsan sül.
·         Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet. Ehhez a vaníliás pudingport a tejben megfőzzük. Gyakran kevergetjük, mert gyorsan odakaphat.
·         Amíg a puding hűl, a vajat a porcukorral habosra keverjük. Amikor a puding már csak langyos, kis adagokban a cukros vajba dolgozzuk. Az így kapott krémmel megtöltjük a lapokat.
·         A tortabevonót vízgőz felett megolvasztjuk, az olajjal összekeverjük, és a sütemény tetejére simítjuk.
·         A süteményt a szódabikarbóna miatt legalább egy éjszakát állni hagyjuk. Ezalatt a krémtől szépen megpuhul, és könnyen lehet szeletelni. Nagyon finom, nem túl nehéz elkészíteni, és még mutatós is.