Divat

A legjobb utcai sneaker márkák 2023-ban

2023.10.24. I 17:25
Idén továbbra is verhetetlen marad a sportcipő trend. 

A sneakerek kényelmesek, stílusosak, szinte mindenhez passzolnak, és számtalan nőiesen laza outfitet alkothatsz velük. Szeretnéd megtudni, mik a szezon legtrendibb női sportcipői? Összegyűjtöttük neked a sneakerek ikonikus márkáit, hogy könnyebben megtaláld a kedvenceidet.

Nike

A Nike sneakerek legfőbb tulajdonsága, hogy párnázott talpuknak köszönhetően az utcai viselet egyik legkényelmesebb darabjának számítanak. Az ikonikus Nike Air Max modelleknél például a cipő sarkába épített légpárnák segítik, hogy kevesebb terhelés érjen járás közben. A Huarache modell a chunky sneakerek egyik legkeresettebb példánya, aminek viseléséhez egy adag magabiztosságra is szükséged lesz.

Adidas

A fehér alapon három csíkkal díszített Adidas sneakert több mint 40 évvel ezelőtt dobták piacra. Kosaras sportcipőnek szánták, és később a hip hop körökben is elterjedt. Mára az Adidas Originals Superstar és a Stan Smith a hétköznapi viseletünk kikerülhetetlen darabja és az utcai cipők egyik legtöbbet viselt márkája lett. Az uniszex stílusú sneakert leginkább a laza, casual stílus kedvelőinek ajánljuk. 2023-ban a Continental 80-t, az Adidas Falcon-t, az Ultraboost-ot és az Adidas NMD-t keresték a legtöbben.

Veja

A francia-brazil Veja (ejtsd: vézsá) fenntartható sportcipő márka talán az egyik legfontosabb kezdeményezés az edzőcipők között 2023-ban, mert ötvözi a társadalmi felelősség koncepcióját a fiatal generációk kedvenc lábbelijével. A Veja tornacipők készítése környezettudatos lépésekre épül: a nyersanyagok fair trade forrásokból származnak, és támogatják a helyi kistermelőket, az előállítási folyamat nem szennyezi a környezetet, dolgozóiknak pedig méltányos munkakörülményeket biztosítanak. A vintage stílusú sneakerek között külön kollekciót alkotnak a vegán tornacipők, amik teljességgel állati eredetű nyersanyagmentesek.

Converse

A Converse egyik legklasszikusabb tornacipője a Chuck Taylor. Választhatsz magas és rövid szárú fazonok közül, de egy biztos: a lázadó Converse a sneakerek örök ikonja marad. Szinte bármihez felveheted: a hétköznapokon farmer-pólóval párosítsd, de egy szoknya-pulcsi kombinációban is könnyen elképzelhető.

Reebok

A Reebok angol családi vállalkozásként indult, és profi fitnesz-, majd sportcipőkkel vonult be a köztudatba. Először a 80-as években lett az utcai stílus megkerülhetetlen jelképe, ezért nem véletlen, hogy az idei legkedveltebb darabok is ide nyúlnak vissza. A Reebok Freestyle, a Club C 85 és a Reebok Royal ezt a retró korszakot idézik meg, míg a Nano kollekció már a 21. század formavilága jellemzi.

Vans

A Vans alapítója, Paul Van Doren olyan tornacipőt szeretett volna készíteni, ami mindent kibír, így a híre is szájról szájra terjedt. A Vans Authentic sneaker a 70-es években került forgalomba, és vált a deszkások alapdarabjává. Ezt a fazont már nemcsak a street, punk és a skater stílus kedvelőinek ajánljuk, hanem bárkinek, akihez közel áll a laza “cool kid” stílus. A legkedveltebb modellek az Old Skool, az Era, a Slip On és a Sk8-Hi, ami jól jön, ha rajongsz a magasszárú sneakerekért. Tulajdonképpen már bármivel kombinálhatod, legyen az tépett nadrág, short vagy egy midiszoknya.

Fila

Az olasz származású Fila márka hatalamasat robbantott, amikor ismét piacra dobta a lassacskán ikonikusnak számító Distruptor fazon új verzióját. Ha szereted a teljesen fehér vagy fekete sneakereket a 90-es évek stílusában, viselj Disruptor 2-t, ha a vidám színek is tetszenek, szerezz be egy Fila Ray edzőcipőt. Téli sneakernek a jól izolált Fila Grunge modell lesz tökéletes választás.

Onitsuka Tiger

A japán Onitsuka Tiger márka egy nagy vintage visszatérő, hiszen csak 2002-ben indították újra az Asics elődjét. A modelleket a kényelem és a feltűnő színkombinációk jellemzik, amik a régi Onitsuka darabok újratervezett verziói általában. Tudtad, hogy Uma Thurman is egy sárga Tigert (Mexico 66’s) viselt a Kill Bill című filmben?

New Balance

A New Balance az egyik legrégibb amerikai sportcipő márka, de csak az utóbbi években lett igazi nemzetközi kedvenc. A kezdetekkor inkább a futócipőik miatt lettek híresek, és később az utcai sportcipő divatot is meghódították színes sneakereikkel, amik olyan kényelmesek, hogy akár egész nap is viselhetők. Nem véletlenül volt ez Steve Jobs egyik kedvenc cipőmárkája is, akit gyakran lehetett New Balance-ben látni. Klasszikusnak számít például az 574, a 990, a 996, és a 997-es modell.

Puma

A Puma márka kialakulásának történetét sokan talán nem ismerik, pedig az Adidas nagy testvére. Egy német testvérpár ötletéből született, és az első 24 évben minden rendben is működött, míg egy politikai nézeteltérésen annyira összevesztek, hogy különváltak útjaik. A vállalkozás is kettészakadt, és így lett az Adidas és a Puma. Ha a három csíkos márkát nem neked találták ki, válaszd inkább ezt a retró kedvencet. Klasszikus Puma sneaker cipőknek a bársonyos Puma Suede, a Puma Basket Platform és a Smash kollekciók számítanak.