Magazin

Ez volt az 5+1 legjobb színházi előadás 2023-ban

2023.10.19. I 17:12
Néhány tipp arra, hogy milyen darabokra érdemes beülni – családdal, barátokkal, szerelmével vagy akár egyedül is. 
Az emberek többsége nem akar kultúra és gondolat nélkül maradni – és a minőségi társulatok folyamatos teltház előtt játszanak, a legtöbb darab esetében pedig egészen szemfülesnek kell lenni, hogy jegyet szerezzen rá az ember. Válogatásunkkal abban próbálunk segíteni, hogy a fővárosi előadások végtelen rengetegében megtalálja a legjobbakat.

1. 12 dühös ember

Ebben a darabban tizenkét esküdt hivatott dönteni egy bevándorló kamaszfiú bűnösségéről. Hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság? Az Átriumban 2018-ban bemutatott 12 dühös ember Reginald Rose legsikeresebb és legismertebb művéből készült, és bár Amerikában játszódik több mint hatvan évvel ezelőtt, mégis erősen reflektál korunkra és hazánkra. Az előítéletekre, az érvelés fájó hiányára – arra, hogy lassan senki nem ért egyet senkivel.

2. Ad De Bont: Mirad, egy fiú Boszniából

A darabot korábban a Jurányi Házban játszották, a Pinceszínházban 2022. június 1-től tekinthető meg. A menekültválságot, a menekültek kiszolgáltatott helyzetét, a vallási előítéleteket, a délszláv háború borzalmait feldolgozó alkotás nagyon is aktuális, a Freeszfe Egyesület tolmácsolásában tekintheti meg.

3. Petőfi Sándor: Az apostol

2023-ra, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára sok-sok színházi és filmművészeti alkotás készül, némelyiket – köztük az Apostolt – már 2022-ben bemutatták. Az alkotások nagyon különböző színvonalúak, ez a darab, Szilágyi Bálint rendezésében határozottan a legjobbak közé tartozik. Egyedisége, hogy tulajdonképpen egy szövegszínházat láthatunk, ami meglepő erővel szögezi tekintetet és figyelmet a darab teljes egészén át a színpadra akkor is, ha egy hosszú, fárasztó és dolgos hétköznap után tér be a Hatszín Teátrumba.

4. Melancholy Rooms

A kritikusok és a nézők által egyaránt elismert, Tarnóczi Jakab rendezte darab alcíme Zenés magány nyolc hangra. Egymástól és a világtól elszigetelt emberekről szól, akik mögött az európai kultúra archetipikus alakjait fedezhetőek fel, melyekben egyben visszatükröződnek az elmúlt időszak közös traumái is. A darabot a Katona József Színházban tekintheti meg.

5. Egy, kettő, három

Norrison bankigazgató épp pihenni készül, amikor a családjánál vendégeskedő lány – amerikai milliomosházaspár gyermeke – vészhelyzetet jelent be: férjhez ment, úton a gyerek, a férj pedig egyáltalán nem gazdag. Norrisonnak egy órája van, hogy kifordítsa sarkából a világot. Beindul a gépezet, és szemtanúi lehetünk, hogyan válik egy külvárosi proliból gazdag, konzervatív arisztokrata hatvan perc alatt. A főszerepet Alföldi Róbert játssza, az előadás rendezője Znamenák István.

5+1. Molnár Ferenc-Grecsó Krisztián: Pál utcai fiúk

A Vígszínház sikerdarabja igazi családi program lehet, amely a mai musicalek világában a műfaj tekintetében kimagasló minőséget képvisel. A regényt Grecsó Krisztián gyúrta át darabbá, és Geszti Péter és Dés László zenésítette meg – mára már igazi klasszikusnak számít!