Utazás

Top 10-es listán a csúcsgazdagok legnépszerűbb városai

2023.10.18. I 17:13
A Földön jelenleg több mint 25 ezer olyan ember él, akinek a vagyona meghaladja a 100 millió dollárt, azaz a körülbelül 370 milliárd forintot a mai árfolyamon számolva. 

Angolul őket nevezik centi-millionaires-nek, akik egyfajta elit klubot alkotnak, ami elsősorben a vagyon megszerzőiből és az örökösökből áll. Ezeknek a személyeknek a többsége – akik a pontos definíció szerint több mint 100 millió dollárnyi befektethető eszközzel rendelkeznek – minden évben több ingatlan között osztják meg az idejüket.

Nem meglepő módon ezeknek az embereknek az első három legkedveltebb helye is az Egyesült Államokban található. Az pedig talán végkép nem meglepő, hogy a világ legtöbb gazdag embere New York, a San Francisco-öböl és Los Angelesben él. Azonban függetlenül attól, hogy hol élnek az év nagy részében ezek az emberek, a lenti táblázatból kiderül, hogy mégis hol van a második otthonuk. Azaz hová járnak nyaralni a világ leggazdagabb emberei.

Az első helyen Miami áll, ahol 800-an töltötték el az egyik hosszúhétvégéjüket az ottani házukban. A második helyezett nem meglepő módon a filmekből is jólismert Hamptons, ahol 700-an látogattak el saját villájukba, hogy hosszabb időt nyaraljanak, vagy töltsék el az ünnepeket. De a harmadik helyen is egy amerikai város áll: West Palm Beach, Floridában, ahová tavaly 400 többszörös milliárdos érkezett legalább egy rövidebb látogatásra.

A negyedik helyre becsúszott egy európai város is, nevezetesen Párizs: itt tavaly körülbelül 300 olyan milliárdos nyaralt, aki a hotelek helyett a saját otthonát választotta. Pátizst követi az amerikai Santa Barbara and Montecito, San Diego, Nizza, a portugál Algarve és végül természetesen Vajna Timi kedvenc síparadicsoma is, Aspen. Utóbbiak esetében kivétel nélkül mind 200 ultramilliárdos fordult meg az ünnepek alatt, akik a saját otthonukban laktak.