Magazin

Lánya macijában csempészett valutát Karikó Katalin

2023.10.08. I 10:52
A kislány tudtán kívül vigyázott a család egész vagyonára, de ha lebuknak, nincs költözés, csak börtön, ugrott volna az amerikai álom.

Valutát csempészett Karikó Katalin, a Pfizer-féle Covid-oltásért a héten Nobel-díjat kapott magyar kutatónő. Kislányának plüssmackójába varrta be a használt autó árának megfelelő összeget és felszállt vele egy Brüsszelbe induló repülőre – írta a Blikk.

Ő maga mesélte el a kalandot most a Helikon kiadónál megjelent Áttörések című önéletrajzi könyvében. 1985 júliusában Amerikába költözött férjével, Francia Bélával és háromesztendős Zsuzsi kislányukkal, miután szegedi munkáját elvesztette, kutatói állást pedig csak a tengerentúlon talált.

Akkoriban mindössze 50 dollárt lehetett hivatalosan kiváltani, azt is csak kétévente, a családnak viszont sokkal több pénzre volt szüksége az új élet elkezdéséhez.

70 ezer forintért adták el a Ladájukat, ez majdnem egy egész éves átlagkeresetnek felelt meg, annyi, mint ma 4,5 millió forint. Karikó az orvosi egyetemen tanuló egyik arab diáknál váltotta be angol fontra a temérdek pénzt. Már csak azt kellett kitalálniuk, hogyan rejtsék el, hiszen börtönbe kerülhettek volna, ha megtalálják náluk.

Zsuzsi elválaszthatatlan volt kedvenc plüssmacijától, hirtelen jött az ötlet, hogy nem is lehet jobb helyen a valuta, mint a maciban. Karikó Katalin kibontotta a játék hátulján a varrást, betömködte a pénzt, majd ügyesen visszavarrta. A kislány a három átszállással járó, egy teljes napig tartó utazás alatt végig magához ölelte a mackót.

"Tudom, a maci sokat jelentett neki. De fogalma sem volt róla, valójában milyen értékes" – emlékezett vissza 38 évvel később az immár Nobel-díjas kutatónő.