Divat

Meghalt az egykori stílusikon, Jane Birkin

2023.07.17. I 09:46
Ő inspirálta a Hermès francia márka Birkin kézitáskáját, ami az egyik legdrágább kézitáskák egyike.

76 éves korában meghalt Jane Birkin, francia-brit színésznő – írja a BBC és több francia lap. A francia média szerint Birkint holtan találták párizsi otthonában. Menna Rawlings, a franciaországi brit nagykövet „a legfranciásabb brit művésznek” nevezte.

Jane Birkin Londonban született, David Birkin, a királyi haditengerészet parancsnoka és Judy Campbell színésznő ként. Bár Nagy Britanniában nőtt fel, Birkin francia nyelven énekelve szerzett hírnevet, és az 1970-es években költözött oda. 

Nem sokkal később már a Serge Gainsbourg zenésszel való szakmai és magánéleti kapcsolatáról volt ismert. Gainbourg több dalt is írt hozzá, illetve együtt is énekeltek duetteket. A párnak egy lánya született, Charlotte Gainsbourg, aki díjnyertes színésznő és énekesnő.

Birkin a hatvanas évek végén és a hetvenes években stílusikonnak számított. Modellként is dolgozott, a visszafogott eleganciájáról ismert. Ő inspirálta a Hermès francia márka Birkin kézitáskáját, ami az egyik legdrágább kézitáskák egyike, több millió forintba is kerülhet, és nem is vásárolhatja meg akárki a boltokban.

Színészi munkái között olyan filmek szerepeltek, mint az 1966-os Nagyítás című film, a Gainsbourg által rendezett Szeretlek, én se, a Halál a Níluson (1978) és a Nyaraló Gyilkosok (1982).