Talkshow

Szabó Péter: „A lényeg, hogy mindenki megtalálja azt, ami számára a legfontosabb”

2020.05.30. I 23:00
Szabó Péter szerint mindig az a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja azt, ami számára a leginkább lényeges. Ugyanígy gondolkodik az időbeosztásról is, vagyis ami igazán fontos, arra tudunk időt szakítani. Az Akarsz beszélni róla? adásában elárulta, hogy volt olyan időszaka az életének, amikor nagyon rossz anyagi helyzetben tengődött, és érzelmileg is a padlóra került. Éppen ezek miatt érzi úgy, hogy segíteni tud azoknak, akik most hasonló cipőben járnak. 
Az a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja azt, ami számára a legfontosabb - kezdte Szabó Péter. Senkinek nem lehet ideje mindenre, de mindenkinek lehet ideje arra, ami igazán számít - tette hozzá az életvezetési tanácsadó. Vannak olyan dolgok az életünkben, amire tűzoltásként tekinthetünk: nagyon fontosak, mert ha nem végezzük el őket, minden összeomlik körülöttünk. De vannak olyan feladatok is, amiket, ha nem teljesítünk, akkor annak nem lesz sem pozitív, sem negatív következménye. 

A járvány időszaka sok olyan tényezővel bír, ami nem rajtunk múlik. Globális szinten vannak változások, és ilyenkor az ember folyamatosan azon gondolkodik, lehet-e valamire hatása, emiatt pedig feszültté válik - magyarázta Szabó Péter. Hozzátette: két dolog miatt nem érdemes idegeskednünk: az egyik, amire lehet hatásunk, a másik pedig, amire nem. Amire lehet hatásunk, azon változtassunk, a másikat meg el kell tudnunk fogadni.

Szabó Péter életében akkor jött el a változás, amikor térdre kényszerítette az élet, és padlóra került anyagilag, illetve mentálisan is. A tanácsadó szerint a túlélési ösztönünk akkor lesz erősebb, ha az érzelmi spirálon felfelé tudunk haladni. Ő maga például saját bőrén tapasztalta, hogy milyen az, amikor elárverezik otthonát.

„Ott voltam családapaként, hogy pelenkát nem tudtam venni.”

Ahogy már többen beszámoltak róla, Szabó Péternek is volt egy 72 órás elvonulása, amikor nem foglalkozott semmilyen külső ingerrel, csak a saját gondolataira koncentrált. 

Várkonyi Andi és Szabó Péter beszélgetése teljes egészében itt nézhető vissza: