Talkshow

Szinetár Dóra: „Nincs itt a világvége, ez egy probléma, ami meg fog oldódni”

2020.05.17. I 23:00
Szinetár Dóra szerint fontos, hogy jelen helyzetben mindenki észnél legyen, és ne hisztérikusan viselkedjen. A színésznő elárulta, hogy a karantén elején rajta is eluralkodott a félelem, aztán tudatosan megváltoztatta az őt érő ingereket, és azóta sokkal nyugodtabban áll a helyzethez. Dóráék kilencen élnek egy telken szüleivel és gyermekeikkel, tehát egyedüllétre nem panaszkodhatnak, és számukra így sokkal könnyebb is átvészelni a nehéz időszakot. Hétköznapjaikról az Akarsz beszélni róla? legújabb adásában hallhattunk.
Szinetár Dóráéknál három generáció él együtt, ami sok esetben megkönnyíti a jelenlegi helyzetet. Egy telken két ház áll, a kisebbikben lakik nagy fia a kedvesével, a másik ház emeletén Dóra szülei, a földszinten pedig ők a többi gyerekükkel. Ha jó az idő, akkor mind a kilencen a közös kertjükben múlatják az időt. 

A színésznő úgy véli, hogy jelenleg azzal segít a legtöbbet a szüleinek, ha megöleli őket, ott van nekik, és lehetővé teszi, hogy láthassák az unokáikat, akikkel alapjáraton is sok időt töltenek együtt.

Dóra lánya, Zorka Waldorf-iskolába jár, ahol eleve igyekeznek távol tartani a gyerekeket az internettől és a digitalizációtól. A távoktatást is úgy oldották meg, hogy alig kell monitor előtt ülniük. Ebből a szempontból számukra a digitális oktatás nem okoz különösebb nehézséget.

Legkisebb fia, Benji 2,5 éves, az ő napirendje meghatározza az egész család napját. Persze saját fix programjaik is akadnak, Dóra férje és édesapja is tanít, emellett a színésznő édesanyjával és férjével hetente egyszer felolvas egy idősek otthonában. 

„Azt gondolom, hogy a józan ész az fontos lenne, hogy az emberekben megmaradjon” - vélekedett Dóra. Ők maguk vigyáznak, amennyire tudnak, feleslegesen nem mennek emberek közé, maszkot hordanak, kezet mosnak és nem hívnak vendégeket. De mindemellett a józan ész határain belül maradnak. 

Semmi nem olyan kártékony és veszélyes, mint a félelem

- jelentette ki a színésznő, és hozzátette: nincs itt a világvége, ez egy probléma, ami meg fog oldódni. Ha könnyű lélekkel és jó közérzettel létezik az ember, szerinte az sokkal jobbat tesz a szervezetnek is.

A művészet volt az első, amit leállítottak a járvány miatt, így valószínűleg az előadóművészek fognak visszatérni legkésőbb a munkájukhoz. Ennek ellenére Dóra pozitívan látja a helyzetet, szeptembertől ugyanis egy új kihívás vár rá, a Thália Színház tagja lesz.

A teljes beszélgetés itt visszanézhető: