Talkshow

Nyári Dia: „Szerintem egy gyerek taccsra tudja vágni simán a kapcsolatot"

2020.03.28. I 23:00
Szebeni István nem költözne oda senkihez, Kucsera Gáborék már túl vannak a visszatalálás időszakán, Sass Daninál pedig vége a kapcsolatnak a megcsalás után, függetlenül attól, hogy ő vagy a másik fél lép félre. A Férfi titkok Várkonyi Andinál legújabb adásában a párkapcsolat stádiumairól és tempójáról beszélgettek a férfi vendégek, idővel pedig Nyári Dia is csatlakozott hozzájuk, aki állítja, hogy a baba érkezése után küzdeni kell a jól működő kapcsolatért. 
Várkonyi Andi azzal indított, hogy megkérte vendégeit, határozzák meg, honnantól számít hosszúnak egy kapcsolat. A srácok megegyeztek abban, hogy két együtt töltött év után kezdődik ez a kategória. Gábor szerint az ő kapcsolata azóta hosszú, hogy párjával kimondták az igent. Az esküvő 2013-ban volt, de összesen már 8 éve vannak együtt Tápai Szabinával. Dani három éve jár kedvesével, Pisti pedig nyolc évvel ezelőtt jött össze feleségével.
A tudományos kutatások szerint öt stádiuma van egy párkapcsolatnak - Andi ezeket vette végig vendégeivel. Az első, az egymásra találás, a lila köd fázisa. A hülyítés rész, ahogy Pisti mondja, Andi pedig kampányidőszaknak nevezi. 

„Bennem az van, ha így visszagondolok a párkapcsolataimra, hogy ez a lila ködös időszak, az viszonylag rövid, és utána már egy új szintre lép, viszonylag hamar”
 
– mesélte Dani. Hozzátette, hogy ma már a férfiak kevésbé mernek kezdeményezni. „Nehogy véletlenül tolakodóak legyünk” – magyarázta. 

„Ma már óvatosabban kell férfinek lenni, mert nehogy véletlenül olyat mondjunk...” 

– folytatta. 

Andi kíváncsi volt, van-e olyan, hogy egy nő túltolja a nyomulást az ismerkedési fázisban. Gábor úgy gondolja, az, hogy mi számít soknak, az részben azon múlik, hogy a férfi mit akar a nőtől: egyéjszakás kalandot vagy valami komolyabbat. Dani elárulta, számára mi volt taszító egyes hölgyeknél:
Az egyik nagy mérföldkő a megismerkedés után a szex. Hányadik randi után ejtsük meg az első alkalmat, ha egy hosszú távú kapcsolat kialakítására törekszünk? 

„Én azt mondom, hogy ha kapcsolatot szeretnék, hosszú távút, akkor szerintem az első éjszaka biztos, hogy ne legyen” 

– mondta Gábor, aki egy hónapig udvarolt párjának, mielőtt lefeküdtek volna egymással. 

„Szóval ő nem adta magát könnyen, és ez nekem tetszett is, hogy azért még mindig küzdeni kell, akkor nem egy hét lesz ez a lila köd!”

 – szögezte le. Pisti szerint nem a szex időpontjától függ, hogy komoly lesz-e a kapcsolat. Dani egyetért Gáborral abban, hogy imponáló, ha a nő várakozásra készteti a férfit:
Az egymásra találás időszaka a felfokozott érzelmekről és a vágyódásról szól:

 „Én elég hamar szerelembe estem eddig sokszor, és már volt, hogy akkor is éreztem, amikor lehet, hogy még szexig el sem jutott a dolog” 

– vallotta be a gasztroblogger.

Ezután lépünk át a második szakaszba, amikor a két fél már egy párt alkot. De pontosan mikor lesz az „én”-ből és a „te”-ből „mi”? 

„Olyan nehezen definiálhatóak ezek a pillanatok” 

– tűnődött Dani. Pisti a kézen fogva sétálást, Gábor a szülőknek, barátoknak való bemutatást emelte ki. Daninál akkor jön el ez a pont, amikor már tud az illető hölgyről konkrétabban mesélni, ha épp kíváncsiskodnak az ismerősök, barátok.

Gábornál egy pár hónapnak el kell telnie ahhoz, hogy bemutassa a barátnőjét a családnak. A többszörös világbajnok kajakozó azt is elárulta, kacifántos volt a Szabinával való megismerkedése. A sztorizás poénkodásig fajult:
Abban megegyeztek, hogy először van a barátoknak való bemutatás, és ezután következik a család. Dani mindig semleges helyet választott a nagy alkalomhoz, hogy egyik fél se hazai pályán játsszon. 

„Egy biztos, hogy amikor megtörtént a bemutatás, az egy olyan más szintre emeli a kapcsolatot, hogy mindennek nagyobb súlya van” 

– állítja Dani, aki ezután már nehezebben szakít.
 
Emeljük a tétet: mikor jön el az összeköltözés ideje?

 „Hú, én nagyon összeköltözős vagyok” 

– vallotta be Dani, aki párjával, Orsival egy külföldi út során ismerkedett össze, és amint hazaértek, másnap már együtt éltek. „Szerintem nem szabad ebből túl nagy gondot csinálni” – tette hozzá.

„Én sose költöznék senkihez” 

– árulta el Pisti. Gábor eddig két nővel lakott együtt, előző barátnőjével, majd Szabinával. Az első kapcsolatnál ő költözött be a barátnőjéhez, Szabinával pedig édesanyjánál laktak, majd közös albérletet kerestek. 

A harmadik szakasz a differenciálódás fázisa, ekkor buknak ki az ellentétek. Andi szerint a legtöbb kapcsolat ezen a ponton vérzik el. Gáborról és Daniról is kiderült, hogy az otthon látott mintát próbálja követni, és egy párkapcsolatot akarva akaratlanul is ehhez mér. Danit például nagyon zavarná, ha a párja sosem főzne.

Andi a negyedik szakaszt a gyakorlás fázisának nevezi, amikor beáll egy rendszer, ami idővel megszokottá válik. Ezen a ponton gyakran alábbhagy a szenvedély, és ellaposodik a kapcsolat. Újra elkezdünk magunkra fókuszálni. Pisti nem látja problémának a kis mértékű távolodást, mert ha két ember szereti egymást, visszatalálnak a másikhoz. 

„Az örök lemondással magadat is boldogtalanná teszed”
 
– érvelt a tévés amellett, hogy érdemes külön is eljárni néhány programra, hogy utána öröm legyen a hazatérés. 

Andi felhívta a figyelmet arra, hogy ebben a szakaszban fordul elő a legtöbb megcsalás. Pisti szerint bárkit bárhol meg lehet csaláni, ez csak akarat kérdése. Ő szerencsésnek tartja magát, mert úgy érzi, bátran felülhet egy repülőre, tudja, hogy felesége hűséges hozzá, és hazavárja.

Az ötödik, és egyben utolsó fázis, a visszatalálás időszaka. Gábor elárulta, hogy ők már ezen is túl vannak, mert amikor fia, Bence 1 éves volt, Szabinával a válást fontolgatták. 

„Bennem az van, hogy sosem hagynám ott a gyerekemet”
 
– mondta a sportoló, majd elmesélte, hogyan lendültek túl a nehéz időszakon.
„Nem tudok elképzelni olyan élethelyzetet az abszurdon kívül, hogy én most felálljak, és azt mondjam, hogy na jó, akkor otthagyom a gyerekem”

 - helyeselt István.

Andi arra is rákérdezett, fordult-e már elő olyan, hogy a vendégei elnéztek egy megcsalást. Szebeni nem tud ilyenről, Daninál pedig a megcsalás a végső pont, attól függetlenül, hogy ő vagy a párja lép félre.

Az ajtócsengő szakította félbe a beszélgetést, megérkezett Nyári Dia, aki már több mint 1,5 éve szintén szülőnek mondhatja magát. Ő is azon az állásponton van, hogy a gyerek érkezése mindent megváltoztat. 

„Szerintem egy gyerek az egyébként taccsra tudja vágni simán a kapcsolatot, és erről soha senki nem beszél, de hát ez így van, tehát hogy az első két év szerintem a legmegpróbáltatóbb” 

– vallja Dia.

Azt is elárulta, amikor nem hozzá illő férfiakkal járt, már a megismerkedéskor tudta, hogy nem lesz maradandó a kapcsolat. Amikor viszont a kisfia édesapjával futott össze, teljesen más érzés fogta el:
Dia 2020-ban szeretne férjhez menni, ennek kapcsán a lánykérésről is beszélgettek. Pisti elárulta, ő nem húzta sokáig a dolgot, 3 hónap járás után tette fel a nagy kérdést. Az esküvője sem épp a szokványos kategóriába tartozott: