Szórakoztató

Innen válogathatsz, ha már nincs mit olvasnod otthon!

2020.03.21. I 16:30
Korábbi cikkünkben hoztunk egy listát, milyen filmeket nézhetünk otthon a Magyar Filmadatbázisnak köszönhetően. Ezt a listát IDE KATTINTVA találjátok. Most pedig mutatjuk, miket olvashatunk online teljesen ingyenesen. 
Magyar Elektronikus Könyvtár

A MEK az ország legrégebbi digitális könyvtára, ami már 1994 óta működik. A letölthető dokumentumok száma folyamatosan növekszik, így lassan már eléri a 20.000-et. Csak magyar nyelvű vagy magyar, ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumokat találhatunk a MEK-ben.  

Néhány klasszikus a világirodalomból: Tolsztoj: Anna Karenina vagy a Háború és béke, Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés, Jane Austen: Büszkeség és balítélet, Daniel Defoe: Robinson Crusoe.

Természetesen számtalan magyar klasszikust is megtalálunk, mint Gárdonyi Géza: Egri csillagok, Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem és Örkény István egyperces novelláit is olvashatjuk. Amikor elfáradt a szemünk a monitoron való olvasástól, átválthatunk hangoskönyvre.

A MEK honlapja IDE KATTINTVA elérhető.


A Digitális Irodalmi Akadémia

Itt találhatunk többek között húsz Szabó Magda regényt, köztük az Abigélt és Az őz-t. De elolvashatjuk Esterházy Pétertől az Egy nő-t vagy a Hasnyálmirigynaplót. A Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó DIA a kortárs magyar irodalom nagyjait teszi elérhetővé számunkra. Olvashatunk még: Nádas Pétertől, Tandori Dezsőtől, Krasznahorkai Lászlótól vagy akár Nemes Nagy Ágnestől is.

A DIA honlapja IDE KATTINTVA elérhető.

Agave Könyvek könyvkiadó

Mivel sok ember vonult önkéntes karanténba, néhány magyar szerző úgy döntött, szeretné megkönnyíteni a négy fal között töltött időt. Ezért két héten keresztül ingyen tölthetünk le e-könyveket Baráth Katalintól, Csurgó Csabától, László Zoltántól, a Pacskovszky-fivérektől, Pék Zoltántól és Veres Attilától. (A könyvek nagyjából március végéig tölthetők le díjmentesen.)
A letölthető könyvek listája IDE KATTINTVA elérhető.  
Arcanum Kézikönyvtár verstára

Aki pedig versekre vágyik, igazi aranybánya az Arcanum Kézikönyvtár verstára, ami most 1 hónapig ingyenesen használható. Itt olvashatunk: Tinódi Sebestyéntől, Balassi Bálinttól, Kazinczy Ferenctől, Zrínyi Miklóstól, Kisfaludy Sándortól, Arany Jánostól, Petőfi Sándortól vagy Tóth Árpádtól.

A teljes lista IDE KATTINTVA elérhető.