Gasztro

Az 5 legegészségesebb: Marton Adri kedvenc fűszernövényei

2020.03.04. I 11:06
A fűszernövényeket nemcsak az ízük miatt szeretjük, hanem azért is, mert jótékony hatással vannak szervezetünkre is. Marton Adri a teljesség igénye nélkül összegyűjtötte az öt legegészségesebbet.
1.      Fahéj

Ez a szuper fűszer nemcsak a sütemények vagy a kávénk ízesítője lehet, hanem egészségünk megőrzője is. Csökkenti a vércukorszintet, emellett erős antioxidáns hatással rendelkezik, segít a gyulladások elleni küzdelemben, valamint kimutatták, hogy csökkenti a vérben lévő koleszterint és a triglicerideket. A hatásos dózis általában 0,5-2 teáskanál fahéj naponta, ami 1-6 grammnak felel meg.

2.      Zsálya

Az olasz konyha egyik kedvelt alapanyaga, a pizzák vagy a paradicsomos tészták tökéletes alkotóeleme. A zsályát a bölcsesség fűszereként is szokták emlegetni, hiszen javíthatja az agyi funkciót és a memóriát, nevét a Salvere latin szóból kapta, ami azt jelenti, hogy „menteni". A középkorban hamar elterjedt gyógyító tulajdonságai miatt, még a pestis megelőzésére is használták. 

3.      Kurkuma

Az indiai konyha legalapvetőbb fűszere nemcsak szuper ízt és aromát kölcsönöz az ételeknek, hanem a kurkumin nevű vegyületének köszönhetően igazi csodaszernek minősül. Hatékony a gyulladásos megbetegedések és az emésztőrendszeri panaszok kezelésében, továbbá enyhíti a gyulladásos mellékhatásokkal kapcsolatos autoimmun problémákat is. A reumás fájdalomban szenvedőknek is segít, emellett növelheti az immunitást, az antibakteriális és vírusellenes tulajdonságainak köszönhetően pedig megelőzheti a daganatok kialakulását, és javíthatja a szív egészségét is.

4.      Rozmaring

A mediterrán konyha egyik alappillére számos pozitív tulajdonsággal bír. A rozmaring hatóanyaga, a rozmaringsav segít megelőzni az allergiát és tisztítja az orrjáratokat. A friss rozmaring A-, C-, B6- és más B-vitaminokat, például folsavat és tiamint tartalmaz. A belőle készített tea jótékonyan hat az emésztésre, legfőképp a gyomor vagy a hányinger kezelésére használják.

5.      Kömény

A magyar konyhában is népszerű fűszer, ami remek hatással van az emésztésre. A kömény igazi immunerősítő: magas a C-vitamin tartalma, a benne található E-vitamin pedig antioxidánsként működik. Vírusellenes és antibakteriális tulajdonságainak hála megakadályozza a fertőzések kialakulását és a légutakat is tisztítja.
 
Marton Adri írása