Gasztro

Farsangi érdekességek és egy hamisíthatatlan csörögefánk recept Marton Adritól

2020.02.18. I 11:10
A farsang a tavaszvárás ősi örömünnepe, azt azonban kevesen tudják, hogy korábban a hazai szokások szerint a párválasztás időszakának számított. Sőt, azelőtt házasságkötési és menyegzői szezonnak is nevezték, hiszen az ezt követő nagyböjt alatt tilos volt esküvőt tartani. A különféle bálok pedig remek apropót szolgáltak arra, hogy a férfiak elhívhassák a számukra kedves hölgyet a nagy egymásra találás reményében.
A farsangi időszakban gyakoriak voltak a különféle jelmezekkel, maszkokkal előadott játékok is, ahol a jelszó az volt, hogy a „feje tetejére áll a világ". Sok gúnyos, csipkelődő előadás mutattak be, ahol a pártában maradt, úgynevezett vénlányokat figurázták ki.

A farsang a nagyböjtöt megelőző időszak, így a húsos ételek fogyasztása kötelező eleme volt a mulatságoknak. A farsangi részeges csirke, a konyakos kacsasült vagy éppen a kocsonya szinte minden háznál ismert fogás volt ilyenkor. Na, meg persze az elmaradhatatlan fánk, amire mindenkinek megvan a jól bevált receptje, így nekem is. Mutatom is nektek! 

Fodros csörögefánk

Hozzávalók a csöröge fánkhoz: 

  • 50 dkg liszt
  • 2 ek porcukor
  • 2 ek rumaroma
  • 5 db tojássárgája
  • 20 dkg tejföl
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 púpozott tk sütőpor
  • étolaj
  • porcukor

Extra hozzávaló: ízlés szerint gyümölcslekvár (például sárgabarack lekvár) 

Elkészítés:

A tojásokat egy mély tálba ütjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tejet, a cukrot és a rumot. Tíz percig gyúrjuk, így egy meglehetősen ragacsos, lágy tésztát kapunk. Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.

Vastagon lisztezett deszkán 1-2 mm-re nyújtjuk, majd derelyeszaggatóval rombuszokat vágunk ki belőle. Középen szintén ejtünk egy vágást és óvatosan átfordítjuk belülről, így kapjuk meg a fodrot, csavarást.

Forró olajba tesszük a tésztadarabokat, és oldalanként kb. 2 perc alatt roppanósra sütjük azokat. 

Tálalás:

A kész fánkokat még melegen megszórjuk porcukorral, majd baracklekvárral tálaljuk.

Marton Adrienn