A Valentin-nap ünneplése Magyarországon egyre inkább teret hódít, de az igazi őrület még mindig inkább az Egyesült Államokra jellemző. Ha úgy döntötök, hogy ti is meglepnétek a párotokat egy finom vacsorával, próbáljátok ki Marton Adri menüsorát.
Céklás rizottó grillezett mozzarellával
Hozzávalók:
Céklás rizottó:
- 300 g cékla
- 200 g rizottó rizs
- 1 l alaplé
- 1 dl fehérbor
- 1 db salottahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg parmezán
- 2 ek olívaolaj
- 5 dkg vaj
Grillezett mozzarella:
- 200 g grill mozzarella
- ízlés szerint kakukkfű, só, bors
Elkészítés:
- A céklát megfőzzük, meghámozzuk.
- Egy maréknyi kivételével az összes céklát krémes állagúra pürésítjük egy turmixgépben.
- A félretett céklát kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és kevés olívaolajon átpirítjuk, majd ízesítjük sóval, borssal és kakukkfűvel.
- A hagymát apróra vágjuk, és egy nagyobb lábasban olívaolajon elkezdjük párolni. Pár perc után rádobjuk az áttört fokhagymát, majd ráöntjük a rizottó rizst és lepirítjuk.
- Ezután felöntjük a fehérborral. Megvárjuk, míg elfő a bor alkoholtartalma, majd hozzáadjuk az alaplé ¼ részét.
- Folyamatos kevergetés közben az alaplevet fokozatosan hozzáöntjük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. 20-25 perc alatt krémes állagúra főzzük.
- Ha a rizs megpuhult, hozzákeverjük a céklapürét, a vajat, majd a végén a parmezánt.
- Egy grillserpenyőt hevítünk, és a sajtot 3-4 perc alatt pirosra grillezzük.
Tálalás:
A céklás rizottóból egy tányérra kanalazunk egy adagot, a tetejére helyezzük a grillsajtot, majd megszórjuk a lepirított céklakockákkal.
Duplacsokis amerikai palacsinta
Hozzávalók:
Amerikai palacsinta:
- 200 g finomliszt
- 250 ml tej
- 2 ek cukor
- 2 ek kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- 1 db tojás
- 1 ek napraforgóolaj
Csokiganache:
- 1 tábla étcsokoládé
- 150 ml habtejszín
- 1 tk vaj
- málna a díszítéshez
Elkészítés:
- A hozzávalókat kézi habverő segítségével összekeverjük.
- Egy evőkanállal kiolajazott forró serpenyőbe kanalazunk a masszából, úgy, hogy körülbelül 10-13 cm átmérőjű palacsintákat kapjunk. Ezeknek mindkét oldalát 1-2 percig sütjük.
- A csokoládét egy edénybe tördeljük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a vajat. A vajtól szép fényes lesz az öntetünk. Gőzfürdő felett, állandó kevergetéssel összeolvasszuk.
Tálalás:
A csokoládéganache-t a palacsintákra öntjük, és jöhet a málna a tetejükre.
Jó főzést, és boldog Valentin-napot kíván nektek Marton Adri!