Gasztro

Valentin-napi menüsor Marton Adritól

2020.02.13. I 11:57
A Valentin-nap ünneplése Magyarországon egyre inkább teret hódít, de az igazi őrület még mindig inkább az Egyesült Államokra jellemző. Ha úgy döntötök, hogy ti is meglepnétek a párotokat egy finom vacsorával, próbáljátok ki Marton Adri menüsorát.
Céklás rizottó grillezett mozzarellával

Hozzávalók:
 
Céklás rizottó:

  • 300 g cékla
  • 200 g rizottó rizs
  • 1 l alaplé
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db salottahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg parmezán
  • 2 ek olívaolaj
  • 5 dkg vaj
 
Grillezett mozzarella:

  • 200 g grill mozzarella
  • ízlés szerint kakukkfű, só, bors

Elkészítés:

  • A céklát megfőzzük, meghámozzuk.  
  • Egy maréknyi kivételével az összes céklát krémes állagúra pürésítjük egy turmixgépben.
  • A félretett céklát kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és kevés olívaolajon átpirítjuk, majd ízesítjük sóval, borssal és kakukkfűvel.
  • A hagymát apróra vágjuk, és egy nagyobb lábasban olívaolajon elkezdjük párolni. Pár perc után rádobjuk az áttört fokhagymát, majd ráöntjük a rizottó rizst és lepirítjuk.
  • Ezután felöntjük a fehérborral. Megvárjuk, míg elfő a bor alkoholtartalma, majd hozzáadjuk az alaplé ¼ részét.
  • Folyamatos kevergetés közben az alaplevet fokozatosan hozzáöntjük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. 20-25 perc alatt krémes állagúra főzzük.
  • Ha a rizs megpuhult, hozzákeverjük a céklapürét, a vajat, majd a végén a parmezánt.
  • Egy grillserpenyőt hevítünk, és a sajtot 3-4 perc alatt pirosra grillezzük. 

Tálalás:

A céklás rizottóból egy tányérra kanalazunk egy adagot, a tetejére helyezzük a grillsajtot, majd megszórjuk a lepirított céklakockákkal.

Duplacsokis amerikai palacsinta

Hozzávalók:

Amerikai palacsinta:

  • 200 g finomliszt
  • 250 ml tej
  • 2 ek cukor
  • 2 ek kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 ek napraforgóolaj

Csokiganache: 

  • 1 tábla étcsokoládé
  • 150 ml habtejszín
  • 1 tk vaj
  • málna a díszítéshez

Elkészítés:

  • A hozzávalókat kézi habverő segítségével összekeverjük. 
  • Egy evőkanállal kiolajazott forró serpenyőbe kanalazunk a masszából, úgy, hogy körülbelül 10-13 cm átmérőjű palacsintákat kapjunk. Ezeknek mindkét oldalát 1-2 percig sütjük. 
  • A csokoládét egy edénybe tördeljük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a vajat. A vajtól szép fényes lesz az öntetünk. Gőzfürdő felett, állandó kevergetéssel összeolvasszuk.

Tálalás:

A csokoládéganache-t a palacsintákra öntjük, és jöhet a málna a tetejükre.
 

 Jó főzést, és boldog Valentin-napot kíván nektek Marton Adri!