Gasztro

Te tudod, mit jelent a tojáson szereplő számsor?

2020.01.25. I 08:51
„Tudtad-e?!” sorozatom harmadik témája az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, a tojás. Köztudott, hogy a tápértéke a húséval vetekszik mind a fehérje-, mind a zsírtartalmát tekintve. Azt viszont már csak kevesen tudják, mit jelent a tojás héján látható számsor, vagy miért tojnak szinte mindennap a tyúkok. Íme néhány érdekesség, amiről talán még sosem hallottál! 
Mik a legnépszerűbb tojásfajták?

Leggyakrabban tyúktojást fogyasztunk, de a fürj- vagy éppen a strucctojás is része a gasztrokultúrának.

Miért van a tojáson számsor, és mit jelent?

Az uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján az étkezési tojásokat és csomagolásukat a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatójában. Éppen ezért a tojás csomagolásán, illetve magán a tojáson is látható egy számsor, amiből kiderül a típusa, a minőségi besorolása és a származási helye.

A tojásokat A és B minőségű besorolással illetik, ezenkívül S-XL méretig terjed a nagyságuk - ezeket mind feltüntetik a csomagoláson. Most pedig lássuk, mit is jelent az előbb említett számsor a tojás héján. Az egyes kódrészek jelentése a következő: 

  • Első rész: Az állattartási technológia kódja:

1: szabadtartás

2: alternatív tartás

3: ketreces tartási rendszer

0: ökológiai tartás

  • Második rész: Az ország ISO kódja, amelyből a vásárló megtudhatja, hogy honnan származik a tojás.

A HU jelenti a hazai termelésből származó tojást.

  • Harmadik rész: A megye vagy főváros kódja, ami egy 01 és 20 közötti szám.

  • Negyedik rész: Az állat-egészségügyi kerület sorszáma - ez csupán egy karakter.

  • Ötödik rész: A tojótyúk jelölés: „T”.

  • Hatodik rész: Az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben.

  • Hetedik rész: A „per"- jel után az istállók száma szerepel.

Mi van akkor, ha jelöletlen a tojás?

A helyi piacokon árult tojások esetében sokszor találkozhatunk jelölés nélküli tojásokkal is, ugyanis az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelők számára ezt nem kötelező feltüntetni. A nevüknek és a címüknek viszont szerepelnie kell az értékesítés helyén.

Mitől függ, hogy mekkora a tojás?

A tojások mérete nagyban függ a tyúk fajtájától, az életkorától és a ciklustól is (az időtartam, ami alatt a tyúk naponta tojik). Emellett fontosak a megfelelő környezeti körülmények is, például az elegendő napfény, ugyanis minél kevesebb jut belőle, annál kevesebb tojást tojik a szárnyas.

Miért tojik a tyúk szinte mindennap?

Ez a háziasítás során alakult így, ugyanis a madarak szaporodási időszaka mind fajtánként, mind egyedenként változó. Ebből kifolyólag a háziasítás során azokat a tyúkokat válogatták ki, amelyek rendszeresen tojtak, míg végül a házi tyúk szaporodási időszaka állandósult.

Hogyan lehetséges az, hogy azok a tyúkok is tojnak tojást, amelyek sosem találkoztak kakassal?

A nőstény madarak hasonlóan működnek, mint mi nők: a szaporodási időszakban a párosodástól függetlenül termelik a tojást. A baromfi iparban kakas híján nem kerül sor a megtermékenyítésre, így a boltokban kapható tojásokból nem tudna egy csibe sem kikelni.

Meddig áll el a tojás?

A tojások hűtőben tárolva általában 30-40 napig őrzik meg minőségüket. Fontos azonban, hogy ne a hűtő ajtajához közel, hanem az egyik polc belső részére tegyük őket, ugyanis az ajtó nyitogatásából fakadó gyakori hőmérsékletváltozás nem tesz jót nekik. A bolti tojások dobozán feltüntetik a fogyaszthatóság idejét, míg a piaci tojásoknál ez ritkább, így ott a 30 napos eltarthatóság érvényesül.
Marton Adrienn írása