Gasztro

Tudtad? Ezért édesebb a laktózmentes tej íze

2020.01.21. I 09:24
„Tudtad-e?!” cikksorozatom második része a tejről szól, melynek fogyasztása vagy kerülése gyakori vitatéma, ugyanis az állati eredetű tej megítéléséről megoszlanak a vélemények. Sokan imádják és sosem mondanának le róla, míg mások intolerancia, allergia miatt vagy éppen elvi megfontolásból nem fogyasztják. 
A tej lényegében a nőstény emlősállatok tejmirigyeinek időszakosan kiválasztott váladéka, ami az utódok táplálására szolgál a születés utáni időszakban. A szarvasmarha, a juh, a kecske, a bivaly, a szamár, a ló és a teve teje is alkalmas emberi fogyasztásra. Országonként változik, hogy melyiket isszák, Magyarországon a tehén-, illetve a kecsketej a legelterjedtebb. Tápláló italnak számítanak, sok bennük az A-, a B- és a D- vitamin, illetve magas a kalciumtartalmuk is, így kedvező élettani hatásokkal bírhat a fogyasztásuk. Míg régen csak a házi tej volt elérhető, addig mára már szinte mindenki a dobozos UHT-változatot vásárolja. Nézzük, mi a különbség a kettő között!

Házi tej

A házi tej zsírtartalma igencsak magas, 3,6 százalék feletti. A lefejt tejet leszűrik, majd azonnal lehűtik, és így is tárolják. Amikor hazavisszük, mindenképpen fel kell forralni, és csak azután fogyasztható. A minőségi házi tejből aludttejet is készíthetünk, ilyenkor viszont nem kell felforralni az italt. Ha kint hagyjuk 1-2 napig, a tej a tejsavbaktériumok hatására magától megalszik. A tetején tejzsír, vagyis tulajdonképpen tejföl képződik, ez szintén ehető.

UHT tej

A bolti, vagyis az UHT tej neve az Ultra High Temperature Treated elnevezést jelöli, ami a feldolgozási módszerre utal. A tejet néhány másodpercre ultra magas hőmérsékletre (135°C) hevítik, majd hirtelen lehűtik és aszeptikus (csíramentes) környezetben többrétegű kartondobozba töltik. Ez az eljárás megakadályozza, hogy levegővel és fénnyel érintkezzen az ital. A boltokban különböző zsírtartalmú UHT tejeket forgalmaznak, melyek sokáig megőrzik a szavatosságukat.

A tej és a laktózintolerancia

A laktózintoleranciában szenvedőknek hiányzik a szervezetéből az az emésztő enzim, ami a tejcukor (laktóz) lebontását végzi. Számukra készülnek a laktózmentes tejek, amelyekből a tévhittel ellentétben nem kivonják a laktózt, hanem vegyi reakcióba léptetik egy másik enzimmel, amitől megváltozik az összetétele, ezáltal a gyomor könnyebben emészti a tejet. A tejhez adott laktáz enzimek elvégzik azt a munkát, amire a gyomor nem képes: a laktáz glükózzá és galaktózzá bontja le a laktózt. Ezért édesebb az ízük a laktózmentes tejeknek.

Növényi tejek

Sokan a növényi tejek mellett teszik le a voksukat, van, aki elvi megfontolásból. Ezekben az italokban is rengeteg ásványi anyag található, így részei lehetnek a kiegyensúlyozott étrendnek. A legegészségesebb közülük a mandula-, a zab- és a rizstej. 

  • A mandulatej például tele van magnéziummal, vassal, kalciummal és E-vitaminnal. Emellett magas káliumtartalmának hála jótékony hatással van az agyra és az izmokra, valamint csökkenti a koleszterinszintet is.

  • A zabtej magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, és serkenti az anyagcserét. Magas a fehérjetartalma, és esszenciális zsírsavakban gazdag.

  • A rizstej a benne található triptofánnak köszönhetően nyugtatja az idegeket, és az alvást is segítheti. Kevés benne a kalória, így a diétázók is bátran fogyaszthatják.

A növényi tejeket otthon is elkészítheted, ennek előnye, hogy így biztosan tudhatod, mi kerül a poharadba a reggelinél. 

Emlékszem, gyermekkoromban képes voltam magában; hidegen- vagy melegen akár 2 liter tejet is elfogyasztani... Persze ez idővel sokat változott, de a mai napig a reggeli kávém elengedhetetlen kelléke maradt. Gyakran piacon vásárolom, de kesudió tejet már készítettem házilag is - nagy sikere volt a gyerkőceim körében. Nektek is ajánlom az otthoni kísérletezést, ha izgalmas ízekre vágytok!