Fitness

Léteznek egyáltalán zsírégető élelmiszerek?

2020.01.20. I 13:42
Mielőtt átvesszük, melyek a zsírégető élelmiszerek, fontos, hogy tisztázzuk, egyáltalán mit jelent ez a fogalom. A fitnesz iparág előszeretettel használja, cikkeket és tanulmányokat írnak róla, valamint termékeket adnak el vele. De valóban létezik olyan étel, ami zsírégető? És ha igen, hogyan kell ezt elképzelni? Ebben a cikkben most erre derítek fényt.
A zsírégetés a szervezetünk egyik természetes folyamata. A testünk sok apró sejtből áll össze, és ahhoz, hogy megfelelően működhessenek, a szervezetünknek táplálnia kell őket. A szükséges táplálékokat mi magunk biztosítjuk különböző ételek formájában. Az ételek pedig a testünkhöz hasonlóan apróbb egységekből állnak össze, amiket makrotápanyagoknak nevezünk. Ide tartoznak a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok is. 

Sokan azt gondolják, hogy a zsírégetés azt jelenti, hogy az ételekben található zsíroktól szabadulunk meg. Ez azonban téves elképzelés! Amikor a klasszikus zsírégetésről beszélünk, akkor a szervezetben raktározott zsírok energiává alakításáról van szó. Ennek tudatában nem mondhatjuk valamire azt, hogy zsírégető, sem ételekre, kiegészítőkre, ruházatra vagy krémekre.

Jogosan merül fel benned most a kérdés, hogy az, amit a témával foglalkozó cikkek és reklámok közvetítettek, csupán hazugság volt-e. Egyszerű PR-fogás az egész?

Nyugodj meg, egyáltalán nem erről van szó! A probléma az, hogy nem használjuk elég pontosan ezt a fogalmat. A zsírégetőnek titulált termékek nem zsírégetők, azonban segíthetik a zsírok energiává alakítását. Azaz a segítségükkel sokkal rövidebb idő alatt fogyhatunk!

Következzenek azok az élelmiszerek, amiknek ott a helyük a konyhapolcon! 
 
0. Zsírégető gyümölcsök

Igen, jól látod... Nem véletlenül lett ez a pont a nulladik, ugyanis a legnagyobb hazugságok és mellébeszélések a gyümölcsök körül terjengenek. Tudnod kell, olyan, hogy zsírégető gyümölcs, nincsen. Alacsony cukortartalmú van, de egyik sem cukormentes. A fogyasztásuknál nagyon figyelj oda a mennyiségre! Kérlek, eleinte mérd meg és számold ki, hogy étkezésenként hány gramm cukrot vittél be velük. Először megdöbbensz majd, mennyire nem figyeltél erre korábban, később viszont könnyedén tartod majd a mértéket. Ne érts félre, fontos a fogyasztásuk, hiszen az emésztő- és az immunrendszernek is szüksége van rájuk. Pont ezért javaslom, hogy mindennap fogyassz valamilyen gyümölcsöt - ha teheted, akkor a délelőtti órákban. De ismétlem, a lényeg, hogy tartsd kontroll alatt a mennyiséget!
 
1. Tojás

Máris fontos megjegyezni, itt nemcsak a fehérjéről, hanem egy egész tojásról beszélünk! Annak ellenére, hogy a tojássárgája telített zsírokat is tartalmaz, rendkívül fontos a hormonháztartásunk egyensúlyának fenntartásához. Ráadásul egy tojásos reggeli sokkal inkább eltelít, mint más fogások. 2-3 tojás fogyasztása heti 3-5 alkalommal sokat segíthet a jó közérzeted megőrzésében és az egészséges testsúlyod kialakításában.
 
2. Halak

A többszörösen telítetlen zsírsavaiknak köszönhetően rendkívül fontos szerepük van az egészségmegőrzés és a zsírégetés szempontjából is. A zsírosabb halfélék fogyasztásával megtámogathatod az egészséges életmódod, hetente legalább kétszer 200 gramm húst iktass be.
 
3. Tejsavó fehérje

Az egyik leggyorsabban felszívódó, és az egyik legjobb biológiai hasznosulású fehérje típus. Remekül kiegészítheti a speciális étrendeket. Jó hír, hogy a boltok polcain finomabbnál finomabb ízesítésben kaphatók, így fogyasztásukkal csökkentheted az édes íz utáni vágyadat is.
 
4. Zöldségek

A spenótot, a salátákat, a karfiolt és a brokkolit bátran eheted, ugyanis szinte egyáltalán nem emelnek a kalóriabeviteleden. Emellett nagyon magas a rosttartalmuk, ami segíti az emésztést. A magas vitamin és ásványi anyag tartalmukról már ne is beszéljünk!
 
5. Zsíros nasik

Ilyenek az olajos magvak, a görög joghurt, a cottage cheese, vagy épp az avokádó… Nem minden zsírtól kell félni! Ugyan a kalóriatartalmuk magas, a fogyasztásuk viszont hozzájárul az egészségedhez!
 
6. Zab és társai

A zabpehely, a rozspehely és a durum- vagy tönkölylisztből készült, élesztő- és tojásmentes tészták nemcsak remek energiaforrások, hanem a szervezetünk számára elsődleges rostforrások is. A rostok elősegítik a problémamentes emésztést, valamint a telítettségérzet kialakulásáért és a vércukorszint szabályozásáért is felelnek.
 
7. Csalántea

A gyulladáscsökkentő hatása mellett remek természetes vízhajtó is. Ha csalánteát iszol, a sejtek között felhalmozódott felesleges víz könnyebben távozhat a testedből.
 
8. Zöld tea

Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, mellette pedig olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek fokozzák az anyagcserét, és hozzájárulnak a has környéki zsírpárnák eltüntetéséhez. Napi 2-4 csésze zöld tea fogyasztásával már látványos eredményeket érhetsz el!

9. Kávé

Elérkeztünk a listám egyik legvitathatóbb pontjához. A kávét azért írtam fel, mert mérsékelt fogyasztás mellett hiszek az előnyeiben. Ha a zsírégetésre koncentrálunk, a koffeintartalma miatt egyértelmű a helye a felsorolásban. A kávéban lévő koffein enyhíti a fáradtságérzetet, csökkenti az étvágyat, és javítja a koncentrációt sportolás közben is. Ennek köszönhetően lényegesen több kalóriát tudunk elégetni egy edzés során.

Bátran ki merem jelenteni, és tapasztalatból mondhatom, hogy a listámon felsorolt ételek mindegyike hatékony, ha a fogyás és a formába kerülés a célod! Szóval nem is szaporítanám tovább a szót, indulás vásárolni! 

Sőni

Schönekker Laci írása