Gasztro magazin

Házi mogyorókrémes palacsinta - Mentes Konyha Posta Renivel

2020.01.18. I 11:14
✔️CUKOR-, ✔️GLUTÉN-, ✔️TEJMENTES  
Ez egy igazán hedonista és mentes desszert, érdemes tenni vele egy próbát. Második alkalommal már garantáltan dupla adagot készítünk belőle. 
Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók a mogyorókrémhez:

4 dl kókusztej
2,4 dkg holland kakaópor 
8 dkg eritrit
1,2 dkg négyszeres édesítő (pl. Xukor Zéró 4x) 
12 dkg törökmogyoró
1 csipet parajdi só
6 dkg kókuszliszt

1.      A héjas, natúr törökmogyorót egy rétegben, egy széles tepsiben 150 fokos sütőben kb. 10-15 perc alatt finoman pirítsuk meg. Legyünk résen, nehogy megégjen, mert akkor már használhatatlan (túl keserű) a krémhez. 

2.      A megpirult mogyorót aprítógépben vagy kávédarálóban vajasítsuk kb. 4 perc alatt. (Előtte a héját le is lehet dörzsölni egy konyharuhába becsomagolva.) Időnként kaparjuk le az edény oldalát, hogy igazán krémes masszát kapjunk. Kevés kókusztejet önthetünk hozzá, hogy jobban darálja a kés a krémet. 

3.      A kókusztej felével keverjük el a kész mogyoróvajat. 

4.      Egy jó minőségű edényben melegítsük fel a maradék kókusztejet, keverjük el benne a kakaóport, az eritritet és a négyszeres édesítőt, majd a tűzről levéve dolgozzuk össze a mogyóróvajjal. Ízlelgessük, ha szükséges még további édesítés, pótoljuk. 

5.      Egy tiszta befőttesüvegbe töltve várjuk meg, amíg kihűl, ezután tegyük rá a fedelet, és hűtőben kb. 20-30 perc alatt éri el a sűrűbb, kenhető állagát. 

6.      Hűtőben tartva 1-2 hétig megőrzi minőségét. 
 

Hozzávalók a palacsintához (kb. 5-7 db):

5 dkg zabpehelyliszt (vagy zöldbanánliszt)
2,5 dl kókusztej
5 tojás
1 dl kókuszolaj (kókuszzsír folyékonyra olvasztva)

1.      Dolgozzuk össze a felvert tojásokat a liszttel és a kókusztejjel, és hagyjuk állni kb. 3-5 percig. 

2.      Folyamatos keverés közben lassan csorgassuk bele a kókuszolajat, és jól keverjük össze a tésztát.

3.      Forrósítsunk fel egy palacsintasütőt, és 1 merőkanálnyi tésztát folyassunk végig benne. Mérsékelt lángon süssük, mert ezek a lisztek hamarabb odakapnak, mint a hagyományos tészták. 

4.      A megsült palacsintákat töltsük meg a mogyorókrémmel, tekerjük fel őket, és a tetejüket díszíthetjük apróra vágott kezeletlen vagy bio narancs héjával. 
 
MÉG TÖBB egészséges és mentes recept és ötlet ITT és ITT