Gasztro magazin

Három ütős, gyors köret - Mentes Konyha Posta Renivel

2020.01.18. I 11:14
✔️CUKOR-, ✔️GLUTÉN-, ✔️TEJMENTES
Olyan köretvariációkat készíthetünk el, amelyek nemcsak nagyon finomak, egészségesek, hanem változatosak és izgalmasak is. Frissítsük fel velük a megszokott ételeinket és variáljuk, fűszerezzük tovább kedvünkre őket! 
Sütőtökpüré pirított hagymás bacon-nel

Hozzávaló 2 adaghoz:
50 dkg sütőtök
3 ek. kókuszzsír
2 gerezd zúzott fokhagyma
¼ tk. frissen őrölt szerecsendió
só, frissen őrölt bors ízlés szerint
0,5 dl kókusztej
1 fej lilahagyma
10 dkg hagyományosan füstölt kolozsvári szalonna
 
1.      A sütőtököt hámozzuk meg, és vágjuk körülbelül egyforma kockákra. 
2.      Tegyük egy nagyobb lábasba, öntsük fel a vízzel, adjunk hozzá kevés sót, és lefedve, lassú tűzön, kb. 15 perc alatt főzzük puhára. 
3.      A megpuhult zöldséget szűrjük le, adjuk hozzá a kókuszzsírt, a zúzott fokhagymát, a kókusztejet, és fűszerezzük frissen reszelt szerecsendióval, sóval, borssal.  
4.      Közben egy serpenyőben pirítsuk meg a szalonnát, és forgassuk át rajta a hagymát és süssük aranybarnára. Keverjük a serpenyő tartalmát a sütőtökpüréhez és szórjuk meg finomra vágott petrezselyemlevéllel. 
 
Zöldfűszeres zellerhasábok

Hozzávaló 2 adaghoz:
1 kg zellergumó
4 ek. kókuszzsír
1 tk. kurkuma
1 ek. bazsalikom
1 ek. rozmaring
1 ek. kakukkfű
só ízlés szerint
 
1.      Tisztítsuk meg a zellergumót, vágjuk kb. egyforma hasábokra, és forró, lobogó vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le.
2.      Egy serpenyőben kókuszzsíron pirítsuk meg a zellerhasábokat és szórjuk meg kurkumával és a zöldfűszerekkel. Végül ízlés szerint sózzuk 
 
Tojásos karfiolrizs

Hozzávaló 2 adaghoz:
0,5 kg mirelit karfiol vagy 1 fej karfiol
3 ek. kókuszzsír
2 gerezd fokhagyma
1 kaliforniai paprika apró kockára vágva
2 tojás 
1 csokor petrezselyemlevél
 
1.      A karfiolrizs elkészítésével kezdünk: szedjük rózsáira a karfiolt, vágjuk le a torzsát, és alaposan mossuk meg
2.       Ezután aprítógépbe téve vagy kés segítségével kb. egyforma, rizsszemnyi morzsalékká daraboljuk és összekeverjük a 3 ek. kókuszzsírral. 
3.      Egy lábasban hevítsük fel a zsiradékot, és pirítsuk meg rajta a karfiolrizst. Majd szedjük ki és tegyük félre.
4.      A lábasba tegyünk még kókuszzsírt, és pirítsuk meg a paprikát, és adjuk hozzá a fokhagymát is. 
5.      Ha kész, adjuk hozzá a kész karfiolrizst, és folyamatos kevergetés mellett csorgassuk bele a felvert tojásokat. 
6.      Frissen aprított petrezselyemlevéllel összekeverjük, sózzuk-borsozzuk.
 
MÉG TÖBB egészséges és mentes recept és ötlet ITT és ITT