Fitness

Ezeket érdemes figyelembe venned, ha most vágsz bele az edzésbe!

2020.01.15. I 10:15
Hajlamos vagy arra, hogy túlgondold a dolgokat? A rossz hírem az, hogy ezzel görgeted magad elé a legnagyobb akadályokat. Hogyan lenne a legjobb?" Mit kellene tennem?" Mi lenne, ha…?" Ha hasonló kételyek gyötörnek, ezzel még nincs gond, hiszen feltett kérdések nélkül a helyes megoldásig sem juthatsz el. Ott kezdődik az igazi probléma, amikor a bizonytalanságodból fakadó félelmeid miatt nem hozol döntéseket, és így meg sem teszed az első lépéseket. Hidd el nekem, még az is jobb, ha rossz irányba indulsz, mint hogy tétlenül ülsz, és semmit sem teszel a céljaidért. Engedd meg, hogy segítsek neked: vegyük át a  leggyakoribb kérdéseket, amik az edzés és az életmódváltás során felmerülhetnek!
1. Hogyan állj neki? Önállóan vagy edzővel?

Érdemes ezt a kérdést több szempontból is megvizsgálni. Az egyik ilyen, ami sokakat érint, az egó. Ennek okán van, aki azért nem fordul edzőhöz, mert úgy érzi, ezzel elismerné, hogy valamihez nem ért (eléggé). A kérdésem csak az, miért kellene mindenkinek mindenhez értenie?! Én azt gondolom, ha belátjuk a hiányosságainkat, elhárítjuk az elénk tornyosuló akadályokat. Másodszor nézzük az anyagiakat. Ha úgy érzed, nem engedheted meg magadnak, hogy edzőhöz járj, legalább az edzésterved elkészítéséhez és betanításához kérj szakértői segítséget. Semmiképp ne vágj bele egy új sportba felkészületlenül, ha nem szeretnél már az elején lesérülni!
 
2. Hol kezdj hozzá? Otthon vagy edzőteremben?

Az otthoni edzéssel nekem személy szerint az a bajom, hogy maradsz abban a környezetben, ahol komfortosan érzed magad. Márpedig az a tér, ahol eddig kényelmesen élted azt az életmódot, amin most változtatni szeretnél, nem elég motiváló. Mielőtt döntesz, érdemes napijeggyel több edzőtermet is kipróbálnod, hiszen hatalmas különbségeket tapasztalhatsz. Vizsgáld meg a tisztaságot, a közeget, a felszereltséget és a személyzet felkészültségét, illetve segítőkészségét. Amint azt érzed, hogy megtaláltad a neked valót, szerezz be egy bérletet. (Ha már megvetted, ez is extra motiváció lehet a későbbiekben!)
 
3. Hogyan jobb? Egyedül vagy edzőtárssal?

Klisé, de igaz: az érmének két oldala van. Egy társsal nyilván nagyon motiváló az edzés, és sok esetben húzóerő is, azonban azt ne felejtsd el, hogy amikor a másiknak épp rossz napja van, akkor őt is neked kell biztatnod. Rajtad áll, hogy felismerd, teher vagy segítség lenne egy másik személy jelenléte. Ha jól választasz és hozzád hasonló mentalitású edzőtársat keresel, könnyebbé válhat a közös munka. Tudtok versenyezni, közös célokat és határidőket tűzhettek ki, fogadásokat köthettek, és minden ötletet, tapasztalatot meg tudtok osztani egymással. Ez a csapat, ez az egység! Egy ilyen társra érdemes várni, neked csupán arra kell figyelned, hogy körültekintően válassz, és már nyertél is!
 
4. Melyik eredményesebb? Fogyókúra vagy diéta?

Rövid távon nézve a fogyókúra mindig hatékonyabb, hiszen sokkal drasztikusabb. Azonban azt ne felejtsd el, hogy mivel drasztikusabb, ezért hosszú távon nem megoldás... Ez azt jelenti, hogy előbb-utóbb abba fogod hagyni, és megjelenik a jojó-effektus. Az sem kizárt, hogy nemcsak a leadott kilókat szeded vissza, hanem akár többet is. Ezzel szemben a diéta egy életmódszerű és tudatos változtatást jelent, ami hosszú távon tartható, és folyamatos eredményeket biztosít számunkra (a visszahízás lehetőségének egészen kicsi rizikójával). Összefoglalva, nem is lehet kérdés: a győztes a diéta!
 
5. Melyik kell neked? A kardió vagy a súlyzós edzés?

Nem tudod ezt a két edzésformát összehasonlítani, hiszen a testben lezajló folyamatokat tekintve az egyik aerob (kardió), a másik anaerob (súlyzós edzés) folyamat. Tudnod kell, hogy egy erős kardió edzés lényegesen több kalóriát éget el, mint a súlyzós gyakorlatok. Azonban amíg itt csupán néhány órán keresztül használódnak fel a kalóriák, addig egy súlyzós edzés utáni regeneráció folyamatosan (akár 48 órán keresztül) igényli a szervezetünktől a fejlődéshez szükséges kalóriákat. Pontosan ezért javaslom a két edzéstípus kombinálását, hiszen így kétségtelenül bebiztosítjuk a fejlődésünket.
 
6. Táplálékkiegészítők!? Velünk vagy ellenünk?

Ahogyan a nevükben is benne van, ezek a készítmények kiegészítik a céljainkhoz igazított étrendünket. Manapság, például a kényszer-érlelt gyümölcsök és zöldségek miatt, kiegészítő vitaminok és ásványi anyagok nélkül nagyon nehéz lenne megfelelően táplálni a szervezetünket. Egy dologra viszont figyelj: célszerű olyan gyártótól vásárolni, aki hiteles, régóta jelen van, és bevizsgált termékekkel színesíti a piacot.

Remélem, így a végére egy lépéssel máris közelebb jutottál ahhoz, hogy dönteni tudj. Egy jó tanács: ne várj addig, amíg kristálytiszta lesz a kép, ugyanis erre kicsi az esély, és amíg ezen töprengsz, elképesztően sok lehetőség suhan majd el melletted. Csodálatosan egyszerű ez az egész, lépj, kockáztass és ha kell, korrigálj. Ne feledd, a maratonfutás is egyetlen lépéssel kezdődik.

Schönekker László
személyi edző, táplálkozási szakértő