Drága. Úgysem segít. Valóságtól elrugaszkodott. Sznob. Trendi. Csupán néhány bélyeg, amellyel a vegán étkezést és életmódot illetik azok, akiknek csípi a szemét. Paradigmaváltásban vagyunk, és a növényi étrend se nem luxus, se nem szeszély többé – sokkal inkább az Y és Z generáció választott ösvénye, melyen baktatva igyekszünk helyrehozni mindazt, amit tönkretettünk itt a kék bolygón. Aki nem hiszi, járjon utána – hála egy nagyszerű kezdeményezésnek, most egyszerűbb, mint bármikor….
2014-ben néhány brit aktivista úgy határozott: az év első hónapját a vegán táplálkozás népszerűsítésének szentelik – azóta pedig évente több millióan csatlakoznak a kezdeményezéshez, mely hatalmas segítséget nyújt abban, hogy a vállalkozó szellemű mindenevők 31 napig ne fogyasszanak állati eredetű élelmiszereket.
„Januárban amúgy is mindenki fogadalmakat tesz, és életmódváltást tervez – ez indította el az ötletet: nem is találhatnánk jobb időszakot arra, hogy a veganizmust, az állatok jogait, a környezetvédelmet, és az egészségtudatosságot helyezzük előtérbe, legalább egyetlen hónapra – bárki kipróbálhatja, majd a hónap végeztével eldönti: folytatja, vagy feladja a kihívást”
– meséli a Veganuary non-profit szervezet társalapítója, egykori vezérigazgatója, Simon Winch.
![](https://lifetv.hu/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdGdCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1b7b0cf422e582ac0a7b032ba41cd062945e02a7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9VY21WemFYcGxYM1J2WDJ4cGJXbDBXd2RwQWdBRlNTSUFCam9HUlZRPSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--fc9f9a36e5da197a507db9de3a6935d48249a5a3/image00014.jpg)
A program ingyenes, világszerte több nyelven elérhető, és amellett, hogy mennyei növényi receptekkel kecsegtet, komplex képet ad arról, miért érdemes belevágni: 31 nap alatt megmutatják, miért választja évente több millió ember a vegán életmódot, és hogyan változhat meg a szemléletmódod a világról egyetlen hónap alatt.
Magyarországon a Prove – egy vegán életmód magazin – szerkesztősége rakott össze egy komplett csomagot érdekes filmekkel, részletes útmutatókkal, könnyen elkészíthető ételekkel: minden nap küldenek egy emailt, tele hasznos információkkal és tanácsokkal, és ígérik:
„Ne aggódj, a saját tempódban haladhatsz, a program 100% ingyenes és nem ítélkezünk, ha hibázol.”
Bár mindenkinek más és más oka van rá, hogy akár egy hónapra, akár egy életre vegánra váltson, a veganuár program egy kicsit afféle kurzus is, mely a veganizmus miértjeire ad választ. Olvashatunk többek között a cirkuszokban, a laborokban, a hús- és tejiparban használt állatokról, arról, hogyan tehetünk a Földért a növényi étrendet követve, és örökérvényű tudást ígérnek a teljes értékű táplálkozás terén: az útmutatókból kiderül, mit és mennyit kell ennünk naponta, hogy egészséges és teljes értékű életet éljünk növényi alapokon. Ám ami miatt talán a legtöbben választják a veganuárt dobbantónak, az a motivált közösség: sokkal könnyebb olyanokkal belevágni az életmódváltásba, akik szintén csak most próbálgatják a szárnyaikat, miközben gyakorlottabb és tapasztaltabb vegánoktól kérdezhetnek.
A vegánság esszenciája, hogy mi vegánok semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztunk, sőt sokan nemcsak az étkezésből, hanem a mindennapi életünkből is száműzzük az állatok kihasználását promotáló, és állati alapanyagokkal készült termékeket – míg a vegetáriánusok rendszerint csupán a húsról mondanak le, de esznek például tejterméket és tojást is. Én 2009 óta vagyok vegán – elsősorban az állatszeretetem motivált – és bár eleinte magam is csak az étkezésemen változtattam, lassan azon kaptam magam , hogy már nem szívesen használok állatokon tesztelt kozmetikumokat, és a bőrből készült ruháktól is elbúcsúztam. Ehhez persze esztendők kellettek – eleinte képtelen voltam megválni a kedvenc csizmáimtól, de egy idő után már nem is döntés kérdése volt: amikor felvettem, hiába volt szép, valahogy rossz érzés töltött el, egyszerűen... nem tudtam viselni.
![](https://lifetv.hu/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdGNCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a14face55f620717fc1cf4f7750185c2021b3ff5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9VY21WemFYcGxYM1J2WDJ4cGJXbDBXd2RwQWdBRlNTSUFCam9HUlZRPSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--fc9f9a36e5da197a507db9de3a6935d48249a5a3/_MG_0539.jpg)
Magyarországon sokan elképzelni sem tudják, hogy mennyire ízletes és laktató ételeket lehet készíteni húsmentesen. Bevallom, jómagam egyébként sem szeretek olyan élelmiszerekkel főzni, amelyeknek beszerzése óriási utánajárást igényel – így a szakácskönyvemben még a tofuval, szejtánnal, sörélesztővel, vagy más „szokatlan” alapanyaggal készült ételeknél is feltüntetem, hogy mivel lehet helyettesíteni ezeket, ha éppen nem kaphatóak a sarki közértben. Szezonális zöldségeket, fűszernövényeket, és gyümölcsöket szerencsére bárhol be lehet szerezni - a piacon bóklászva vagy a hipermarketek polcain is megtalálhatóak.
És míg „többi otthonomban”, Izraelben és Görögországban teljesen hétköznapi ételeknek számítanak a 100% növényi finomságok, itthon még mindig furcsa kísérletnek számít a vegánság. Így aztán én abban hiszek, hogy mindenekelőtt több nyitottságra lenne szükség a megszokottól eltérő ételekkel, és gondolkodással kapcsolatban.
Miért ellenzik annyian a vegánságot? Én úgy hiszem, ez nem magyar „specialitás”. Az ember sajnos folyton azt vizslatja, ki akarja megrövidíteni, ki akar neki ártani, ki nem tarja őt elég jónak – ez pedig az élet minden területére igaz: utáljuk, ha ítélkeznek felettünk, még akkor is, ha a kritikusoknak valahol igazuk van... különösen akkor. Ám, ha esélyt adunk a másik igazságának is, máris közelebb kerülünk ahhoz, hogy változtassunk önmagunkon, és lépésről lépésre az egész világon. Változtatni persze sosem egyszerű – hiszen alapja egy minimális kompromisszumkészség, kulcsa pedig az önreflexió, a változáshoz vezető út pedig a viselkedésmintáink „lecserélésével” van kikövezve. Egy ilyen nagy utazáshoz nem mindenkinek van türelme, és – lássuk be – bátorsága.
A veganuár senkire sem helyez nyomást – ugyanakkor arra kérünk, adj egy esélyt annak, hogy megmutassuk: így is lehet.