Életmód

Az örök dilemma: ellenség vagy sem a szénhidrát?

2020.01.09. I 10:41
Azt már tudod, hogy a szénhidrátokkal vigyáznod kell, ahogyan azt is azonnal érezned, amikor túl keveset vettél magadhoz. Rövid távon is hatással vannak rád, a kedvedre, a hangulatodra, a fáradtságérzetedre. Éppen emiatt gondolj csak bele, mennyire fontos szerepe lehet ennek a makrónak hosszútávon, ha a fejlődésed és a céljaid elérése a szempont. Épp olyan fontos ennünk is belőlük, mint amennyire határokat szabni a fogyasztásukat illetően. Mégis mi alapján tudhatod, hogy neked mennyire lenne szükséged, hogy se túl keveset, se túl sokat ne vigyél be a szervezetedbe?! Gyere velem, fejtsük meg együtt!
Először is vizsgáljuk meg, melyik genetikai típusba is sorolhatunk?! 

1. Ektomorf 
 
Az ektomorf emberek a magasságukhoz viszonyított testsúly arányában mindig alul teljesítenek. Ez azt jelenti, hogy külső szemmel vizsgálva, ők a vékony alkatú emberek. Hosszú végtagokkal, keskeny ízületekkel rendelkező egyének, alacsony testzsírral és rendkívül gyors anyagcserével megáldva. Ebből következően nehezen híznak és minden nehezen megszerzett kiló azonnal el is tűnik róluk, ha egy kicsit lazítanak a koncentrációjukon. 

Vajon ide tartozol?! Ha igen, akkor neked hozzávetőlegesen a napi kalóriaszükségletednek így kell kinéznie: 55% Szénhidrát, 25% Fehérje és 20% zsír
 
Tippek az étkezésedhez!

Törekedj naponta kevesebbszer enni / legfeljebb 5 étkezés /. Ez azért nagyon fontos, hogy ne pörgesd tovább már-már Forma 1-es sebességűvé az amúgy is hipersebességű anyagcserédet. Próbálj kicsit lassítani rajta és igyekezz egyszerre hatalmas kalóriamennyiségeket elfogyasztani. 

Az összes étkezésed alapját képezzék a szénhidrátok. Törekedj minden étkezésednél fogyasztani valamilyen kalóriabombát. Ilyenek az olajos magok, illetve az ezekből készült vajak is. - Mivel többnyire nehezedre esik azt a mennyiségű kalóriát megenni naponta, amivel fejlődni tudnál, érdemes turmixokkal kiegészíteni az étkezéseidet. Zseniális ízű és elképesztően egészséges mixeket tudsz összedobni már alig néhány összetevőből is.

2. Mezomorf

Talán kijelenthetjük, hogy a legszerencsésebb csoport ez, akár a fogyás, akár az izmosodás a cél. Ők genetikailag is atletikus alkatok. Széles vállakkal, keskeny csípővel és alapvetően jól strukturált izomzattal. Ha hízni szeretnének, az is könnyedén megy, ha pedig fogyni, akkor az is gyerekjáték lesz számukra... Esetleg ebbe a csoportba sorolnád be magad?! Úgy erre a napi kalóriafelosztásra van szükséged: 40% Szénhidrát, 30% Fehérje és 30% zsír 
 
Tippek az étkezésedhez!

Naponta nyugodtan egyél 5-6 alkalommal, ám a szénhidrátokat igyekezz a testmozgás köré csoportosítani. Szinte bármilyen összetett szénhidrátot, gyümölcsöt vagy épp zöldséget ehetsz, csak mérd ki pontosan a tervezett napi kalóriádhoz mérten. Egyél nyugodtan zsírosabb húsokat is, és ne feledkezz meg az olajos magokról sem. Az esti órákban viszont inkább zsírokat és fehérjéket egyél, mintsem szénhidrátokat.
 
3. Endomorf

Talán a legegyszerűbben úgy tudjuk leírni, hogy a szöges ellentéte az ektomorf testalkatúaknak. Ők azok, akik ha ránéznek egy szelet kenyérre, már attól is hajlamosak hízni. Széles ízületek, erős csontozat, magasabb testzsír százalék jellemzi őket.
 
Talán ez lenne a te csoportod? Nos, ha igen, akkor neked a napi kalóriafelosztásodnak így kell kinéznie: 25% Szénhidrát, 35% Fehérje és 40% zsír
 
Tippek az étkezésedhez? 

Törekedj gyakran enni, ám minden alkalommal csak keveset. Oszd szét a kalóriáidat akár 7 étkezésre, de semmiképpen se legyen 5-nél kevesebb. Érdemes a szénhidrátjaid zömét a reggeli órákban, illetve az edzésed előtt elfogyasztanod. Igyekezz minél szárazabb húsokat választani - ha egyáltalán eszel -  a főétkezéseidnél, olyanokat, mint amilyenek a halak és a szárnyasok. Vigyázz a tejtermékekkel, de tartsd magasan a folyadékfogyasztásodat / főleg vízből és teákból /. 
Mértékkel egyél a gyümölcsökből, ám annál szabadabban ehetsz a zöldségekből.
 
Remélem hasznosnak találtad a cikket, és mostanra már teljesen tisztán látod azt is, hogy pontosan mire is van szüksége a testednek. Mit kell tenned, illetve, ha egészen precízen akarunk fogalmazni, akkor enned ahhoz, hogy szót fogadjon neked! 
 
Nincs is más hátra, csak hogy számolj, tervezz, kalkulálj!
 
Sőni

Schönekker Laci írása