Életmód

Újévi fogadalmak a sikeres évért!

2020.01.03. I 10:31
Eljött ez a nap is. Itt van az évnek az az időszaka, amiben mindannyian érezzük, hogy létezik valamilyen különös varázs. Valamilyen megmagyarázhatatlan misztikus erő, ami lendületet és kitartást adhat a változtatásokhoz. Minden nappal egy újabb lehetőség is ránk talál, és tulajdonképpen elkezdjük az előszóját megírni egy olyan új könyvnek, amiben van 365 lapnyi lehetőségünk kijavítani az eddigi hibáinkat. Ezek azok, amik zavarnak, amikről tudjuk, hogy valahogy el kell tüntetnünk őket az életünkből. Egyetértek abban, hogy minden nap van új lehetőség, de ha már a századik oldalon tartasz egy olyan könyvben, ami teljes káosz, talán egyszerűbb lenne azt befejezni, és bölcsebben nekiállni a következőnek. Az új évi kezdés ehhez tökéletes! 
Nagyon megosztó dolog ilyenkor fogadalmat tenni, vannak akik szerint teljesen felesleges és az egész egy nagy ökörség, és vannak olyanok, akik esküsznek rá, hogy működik. Én is azt a tábort erősítem, aki lendületet képes nyerni belőle, és nap mint nap, ahogyan haladok a teljesítések felé, csak egyre erősebb vágyat és önbizalmat érzek miattuk. Így én nem titkolom, és le is teszem a szavazatomat amellett, hogy óriási segítség számomra is egy jól megfontolt döntéshozatal az évnek ebben a szakában. 
 
Természetesen az én listámon is szerepelnek hiúsági, magánéleti és egészségügyi pontok is, viszont most arról szeretnék veled beszélni, aminek véleményem szerint mindenkinek a listáján rajta a helye, legalábbis vágy szintjén mindenképpen. Most leírom neked azt a három pontot, ami alapján olyan fogadalmakat tudsz tenni, amikkel sokkal kisebb rizikófaktorral és egyben sikeresebben vághatsz bele az új évbe!
1.  A kérdés és rá a válasz!
 
Először is kérdezd meg magadtól, miért is szeretnéd azt a bizonyos dolgot elérni. Miért fontos ennyire számodra? Ha pedig eléred, mi lesz az az új érzés, gondolat, dolog, amit hozzáad vagy éppen elvesz a jelenlegi életedből. Nagyon fontos már az elején őszintének lenned magaddal, hiszen, ha megtalálod miben is rejlik a motivációd, akkor bármilyen akadály is gördüljön később eléd, könnyedén át tudod majd ugrani, mindenféle bizonytalanság, megingás és elgondolkodás nélkül. 

Azt kell érezned, hogy az egész csak miattad van, magadnak akarj bizonyítani!

Nem baj, ha minden azért történik, mert valaki megbántott és beletaposott a lelkedbe - egyébként azt is csak azért tudta megtenni, mert pontosan tudod te magad is, hogy valamiben nem vagy elégedett önmagaddal - nem baj, ha azért, mert meg akarod mutatni a világnak, hogy bizony te bármire képes vagy. Ahogy látod, ezekben a mondatokban is mindenhol ott van az a varázsszó, ott van egy: te! Nem számít, hogy nem azért léptél, mert te akartad magadtól elhagyni a komfortzónádat... Teljesen lényegtelen, hogy más zökkentett ki. Az a lényeg, hogy megtetted. Te! Senki más. Innentől pedig már magadért felelsz, magadnak kell számot adnod, és a tükörrel szemben is csak magadnak kell megfelelned. Ugye mennyivel másabb így?!
2. Pontosság és precízség
 
Talán az előző ponttal egyenértékűnek tartom, hogy ne csak a motivációdat ismerd, hanem azt is, hogy pontosan mit és mikorra szeretnél elérni. Jegyezd fel úgy, hogy minden nap szem előtt legyen és lásd. Hatalmas ereje van ennek a vizuális felszólításnak és emlékeztetésnek. Mondok egy példát... Ha fogyni szeretnél, akkor csinálj egy képet magadról, nyomtasd ki, írd rá, hogy mi a vágyad és ragaszd ki a hűtőre.

Szerinted milyen érzés lenne, amikor nassolásra vágyva benyúlnál egy sütiért, majd az ajtót becsukva önmagad nézne veled szemben, azzal a vággyal, amit most, amikor megírod annyira pontosan és tisztán érzel? Ugye milyen pokoli lenne szembesülni azzal, hogy épp önmagadat vered át és csalod meg? Márpedig, ha magaddal szemben is hűtlen vagy, akkor mit vársz az élettől?! Ugye érted?!
3. Kavics és Szikla
 
Na ebből mi lesz, igaz? Mit akarok én ezzel a két szóval? Geológus is lettem itt a két ünnep között?! Nem, nyugalom, szó sincs róla... Csillagászati távolságban áll tőlem ez a tudomány, ahogyan - ha már itt tartunk - a csillagászat is! Ellenben ezekkel szemben az emberi lélek sporttal-egészséggel és hiúsági kérdésekkel kapcsolatos motivációjának ismerete. 

Nos, ugye téged is rémisztett már meg feladat, amit az iskolában, az edzésen, a szakkörön, a munkahelyeden testáltak rád? Ne aggódj, engem is. Éreztem már rengetegszer azt, hogy ez akkora falat, amibe lehet bele is fulladok majd. Tudod miért van ez? Nekem hosszú idő volt rájönnöm... 

Az egész azért van, mert borzasztóan rossz a szemlélet, és szörnyű annak is a látásmódja, akitől ezeket a feladatokat kaptuk. Akkor hát mi a megoldás? Kicsivel kell kezdeni. Nem a hosszútávú célnak kell előtted lebegnie folyton, mivel az annyira messzinek és talán kicsit elérhetetlennek is tűnik jelenleg, hogy a motiváltságod villámgyorsan odavész a kétségbeesés oltárán. Írd rá a lapodra legfelülre a fő célt, de azonnal darabold is fel kisebb, rövidtávú feladatokra egymás alá. 

Ezekre koncentrálj most, és amint egyet-egyet teljesítettél, pipáld ki és légy rá rettentően büszke. Igen, nyugodtan jutalmazd meg magad, simogasd meg a lelkedet, hiszen ez a te sikered. Hagyj időt erre magadnak, és feltöltődve, magabiztosabban, sőt... Még inkább megerősödve és elszántabban vághatsz bele a következő fejezetbe, mint amilyen valaha is voltál vagy épp reméltél, hogy lehetsz.
Most viszont nem is rabolom tovább az idődet, hiszen minden adott már ahhoz, hogy átgondolt döntéseket hozz, és a vágyaid könyvének első oldalát sem írja meg helyetted senki! Remélem miközben olvastál, cikáztak a gondolataid, és ha már egy is eltalált, akkor ne fogd vissza magad. Tollat a kézbe, papírt az asztalra, hadd fogyjon az a tinta!
 
Nagyon boldog és sikerekben gazdag új évet kívánok nektek!
Sőni

Schönekker László