Spirituális magazin

Minden, amit a Bach-virágterápiáról tudnod kell

2019.12.31. I 19:34
A Spirit eheti adásának fő témája a Bach-virágterápia volt. Zalatnai Brigi Szabó Norbert terapeuta segítségét kérte a módszer bemutatásához, a szakember ugyanis 2002 óta foglalkozik az alternatív gyógymóddal, és két könyvet is írt a témában. Később csatlakozott hozzájuk Bay Éva műsorvezető is, akivel a tudatosságról és az elfojtásról beszélgettek.
A Bach-virágterápia a betegségek kialakulását 7 alapvető lelki hibára vagy hajlamra vezeti vissza, ezek a kegyetlenség, a tudatlanság, az önzőség, a gyűlölet, a bizonytalanság, a mohóság és a büszkeség. Dr. Edward Bach angol orvos növényekből készült virágesszenciákat kapcsolt össze negatív lelki minőségekkel. Nobert szerint a terápia hatásos, a kérdés már csak az, hogy hogyan jött rá erre a módszer atyja.

A terapeuta hosszasan mesélt Bach rákos megbetegedéséről, elhivatottságáról és nagy felfedezéséről:
Az orvost az érdekelte, hogy hogy lehet az, hogy egy járvány során az egyik ember megbetegszik, a másik viszont nem. Azt kereste, mi kapcsolja össze azokat az embereket, akiknél azonos baktériumok szaporodnak túl. „És azt találta, és az az egésznek a lényege, hogy bizonyos élethelyzetekben ezek az emberek hasonlóképpen reagálnak lelkileg” – magyarázta Norbert. Bach szerint más-más gyógyszert kell adni azoknak, akik másként reagálnak bizonyos betegségekre. „A bélbaktériumokból kitenyésztette az elszaporodott baktériumot, homeopátiás készítményt csinált, visszaoltotta a betegekbe, és a betegek csodák csodájára meggyógyultak olyan krónikus betegségekből, amikkel az orvostudomány semmit nem tudott csinálni” – folytatta a terapeuta.

Bach szerint azt kell megvizsgálni, hogy lelkileg hogyan érezzük magunkat a betegségünkkel kapcsolatban. Sokan sokféleképp reagálunk az állapotunkra, van, aki agresszív, bizonytalan vagy épp jámbor lesz.

A beszélgetéshez csatlakozott Bay Éva is, aki eddig még nem ismerte ezt a módszert, és Brigi kérésére nem is olvasott utána a műsor előtt.

„Ha végiggondolod az életedet, akkor volt-e valami, amit elfojtottál?” – tette fel első kérdését a műsorvezető Évának. Az OLD(S)COOL-trió tagja nem fojtott el semmit az életében, és megélte a dac korszakát is. „Én mindig ösztönös ember voltam, egész életemben ösztönös (…) Voltam nagyon jó, voltam nagyon rossz, néha olyan deviáns, volt egy korszakom, mikor úgy hazudtam, mint a vízfolyás” – kezdte Éva, majd még többet mesélt a kamaszkoráról:
Brigi arra is rákérdezett, hogy ha vendége kipróbálná a Bach-virágterápiát, akkor mi lenne az, amin dolgozna saját magával kapcsolatban. Évát az a kérdés foglalkoztatta a múltban, hogy mivé lesz a Föld, mire a fia felnő, és még ma is kíváncsi, merre tartunk. A műsorvezetőt nyomasztja az időjárásváltozás és a klímahelyzet. Norbert szerint ezen a szálon el tudnának indulni, és egy terápia során mélyebb érzéseket is fel tudnának tárni. Azt is hozzátette, hogy fontos tudnunk, alakítói vagyunk a környezetünknek, a Bach-virágterápiában a saját felelősség tudatosítása nagy szerepet kap. Ez ugyanis a boldogság egyik előfeltétele.