Apaság

Hat dolog, amit tudnod kell apaságod első évében

2019.12.29. I 20:35
Sokan azt gondolják, hogy ha megjön a gyerek, akkor magától kialakulnak a dolgok. Az ember ráérez és menni fog. Haver! Ennél nagyobbat nem is tévedhetnél! Közkeletű társadalmi tévhit, amivel pont azt érjük el, hogy az elvárás és a valóság közötti szakadék, (inkább kanyon) csúnyán megnehezíti a zöldfülű szülők dolgát. Mondom ezt annak ellenére, hogy pártolom az ösztönösséget, és azt, hogy az ember hallgasson a józan paraszti eszére. Gyermekkori legjobb barátomnak tegnap jött világra az első gyermeke. Pacsi! Ez a cikk kicsit neked is szól Tibi!  
1.     Vegyél ki apaszabadságot!

A társadalombiztosítás 5 napot, ikrek esetén 7 napot biztosít az apáknak. Mondjuk ez pont arra elég, hogy az összes ruhádat összekoszold, mire visszamész dolgozni. Szóval számolj inkább 2 vagy 3 héttel, hogy otthon lehess a családoddal. Az első napokban úgysem tudja az ember, merre van arccal előre. Szükség van legalább 2-3 hétre együtt, de még jobb, ha egy egész hónapot rászánsz arra, hogy megismerd azt a kis emberkét, aki megérkezett hozzátok. Minden apatársamnak azt tanácsolom, hogy figyelje meg saját gyerekét. Ismerje meg a napi rutinját, bio- és életritmusát, szokásait és jelzéseit. 

Ha munkaadódnak van apaszabadsági szabályzata, használd! Ha nincs, akkor csoportosítsd úgy a szabadnapjaidat, hogy legyen elég időd! Hidd el, a párodnak és az újszülöttnek nagyobb szüksége van rád, mint a főnöködnek. Az e-mailek várhatnak, elvégre ez egy rendhagyó időszak! Most az az első, hogy ki tudjátok alakítani a család dinamikáját, vagyis hogy hogyan osztjátok meg a házi munkát és a csecsemőgondozási teendőket. 
 
2.     Segítséget elfogadni nem ciki!

Újdonsült szülőként segítséget elfogadni ÉR! Bármennyit és bármikor. Van egy ilyen mém is, hogy az az igazi felnőtt, aki minden akadállyal képes egyedül is megbirkózni. Lóf@#!~MN! Soha nem hárult két emberre ennyi teher, mindig a nagycsaládok segítették a fiatalokat. Vess be te is mindent! A baba miatt úgyis „busójárás” lesz a lakásban, remek alkalom feleleveníteni a „komatál” intézményét, hogy legalább a gyermekágyas időszakban ne kelljen főznötök és a boltokat járnotok. Ér kaját rendelni, pizsamában lenni napokon át, és büdösen gyönyörködni a gyerekben. Vannak olyan jó fej szülésznők, dúlák és védőnők, akik nem érzik úgy, hogy a munkájuk véget ér a „boríték” zsebbe csúsztatása után, hanem lehet őket hívni az első 6 hétben is. Jó is, hogy ha van, aki megnyugtatja a tanácstalan és bizonytalan szülőket. Mert sokszor leszel tanácstalan és bizonytalan. És ez is rendben van. Engedjük meg, hogy rendben legyen. 
 
3.     Az intellektuális megközelítés a nyerő

Kapcsolódva az előző gondolathoz, engedd meg magadnak azt az értést és állapotot, hogy sokszor legyél tanácstalan és bizonytalan. Na, ez pont azért nehéz, mert kevés dolgot utálunk jobban ezeknél. Erős késztetés van az emberben, hogy MEGOLDÁST találjon. A férfiak amúgy is nagyon megoldás-orientáltak tudnak lenni, pláne az újdonsült apukák, akik úgy látják, ERROR felirat villog a síró baba feje fölött. Ezt el kell engedni. Nincs mindenre megoldás és nem lehet mindent megoldani, vagy nem lehet sok helyzetet fejből, logikusan megoldani és megérteni. Van úgy, hogy csak sír az a baba. Lehet, hogy éhes, szomjas, álmos, unatkozik, magányos, fél, dühös, tehetetlen, fáj valamije, vágyik valamire, valakire, anyára, apára, a szemére csúszott a sapka, megkarmolta saját magát vagy megijedt a semmitől... szóval bármi lehet, és nem fogod tudni mindig megérteni és megfejteni a problémáját. Csak engedd meg, hogy ez is egy természetes és elfogadott helyzet legyen. Mármint az, hogy valami nem jó, vagy nem kényelmes. Neked, a párodnak és/vagy a babádnak. Amúgy, ha megfigyeled a kisbabádat, sok helyzetet egyre jobban átlátsz majd, és egyre magabiztosabb leszel. 
 
4.     Számolj le az illúziókkal!

A hollywoodi jelenetek, amint épp együtt bicikliztek, fociztok a hátsó kertben, miközben készül a BBQ - ezeket gyorsan felejtsd el! Még évek, mire idáig eljuttok! Az első időkben egy célod lesz, hogy életben tartsd azt a gyereket, és hidd el, hogy ez bőven elég. Nem sprinthez, hanem maratoni futáshoz hasonlítható az apaság. Lehet, hogy a csecsemőgondozás nem olyan dicsőséges, mint az élet nagy dolgaira okítani a gyereket, de ugyanolyan fontos. És nagy szükség is lesz rád, hidd el nekem! Ha a haverok azt mesélik a kocsmában, hogy az életük jottányit nem változott és minden happy, akkor kezdj el erősen gyanakodni. Vagy hazudik a haver, vagy még maga sem tudja, hogy ezerrel a szakadék felé száguld. Nem is a te dolgod erre figyelmeztetni, de beszélhetsz hitelesen a saját életedről. Az illúziók és a hitelesség témához tartozik az is, hogy ne akarj másnak látszani, mint ami éppen vagy. Ha egy kialvatlan, lehányt, dekoncentrált apuka vagy, akkor nem kell vetíteni a szüleidnek, a barátoknak és a munkahelyen, hogy ez életed legnagyszerűbb szakasza. És ha majd a gyerek nagyobb lesz, és olyat kérdez, amit nem tudsz, akkor sem kell úgy csinálnod, mintha te lennél a mindent tudó apuka. Bőven belefér, hogy több dolgot nem tudunk a világról, mint amit tudunk, és amit nem tudunk, annak utána tudunk nézni. Tudod! A Gugli mindent tud, neked elég ezt az egyet tudnod.
 
5.     Számolj le az EGÓddal!

Kis embereknek kis dolgokra van szükségük. Tedd most félre nagyívű terveidet és elképzeléseidet magadról, valamint a gyereknevelésről. A csecsemőgondozás nagy része logisztika és gondozás. A gyereknek pont erre van szüksége. Száraz pelus, teli has, puha ágy és biztonság. Amit tőled is megkaphat. Ha valami feldühít, kiborít, mérgessé tesz, vagy úgy érzed, hogy sérelem és kár ér téged, érdemes megnézni, hogy bujkál-e a háttérben egy kis felderítetlen EGO-darab. Semmit se vegyél magadra! A legtöbb helyzet nem rólad szól. Csak egy helyzet, ami van, magában is, és lenne akkor is, ha te nem lennél ott. Ha hibázol, az nem hiba, hanem egy lehetőség arra, hogy legközelebb jobban csináld. A gyereknek boldog szülőkre van szüksége, nem bűntudattal küzdő felnőttekre. Ne feledd, a hibáidnak köszönhetően vagy ma az, aki. Ezek formáltak, és juttattak el odáig, hogy most egy gyerekről gondoskodsz. Engedd el a régi dolgokon való rágódást. Csak leköti az energiát. Egy gyors bocsánatkérés, egy kis alázat többet hoz a konyhára, mint amennyi arcvesztést most gondolsz magadról. Az arcvesztés már eleve egy egy olyan szókép (nem tagadom, hatásos), ami egóból jön. 
 
6.     A feleséged fontosabb, mint gondolnád

Ha anya rendben van, az egész család rendben van. Hidd el! Ez egy aranyszabály. Az energia, segítség és szeretet, amit befektetsz a kapcsolatotokba, az tízezerszeresen térül majd meg! Anya tartja össze belülről a családot, ha ő megborul, mindenki meg fog borulni. Valószínű, hogy a szülés után anya nem lesz a topon. A szülés, főleg, ha volt gátmetszés vagy császár, és az ezekkel járó lábadozás elég sokat kivesz anyából. És akkor ott van még a szoptatás fájdalma, a bimbó berepedés és a tejláz.... szóval tedd oda magad, hogy anya rendben legyen, mert te is akkor leszel kiegyensúlyozott, ha megtámogatod a párodat. Tedd a dolgod (meg a szennyest a mosogatógépbe) méltósággal és hálával. 
 
+1:  Ne feledd, hogy mindez csak átmeneti

Mindig legyen ott valahol a fejedben, vagy írd ki a véreddel a konyhaszekrényre, hogy a csecsemő- és kisgyerekkor csupán egy átmeneti időszak. Ahogy jött, úgy el is fog múlni. Ami miatt most szenvedsz, nem marad így örökre, eljön a feloldozás és a megkönnyebbülés időszaka. Légy jelen a pillanatokban, mert ezekben a momentumokban lakozik maga a boldogság. Ne ragaszkodj ahhoz, ami jó, mert változni fog, és ne tarts tőle, hogy a rossz örökre osztályrészed lesz, mert elmúlik! Hajra Apák!
Vadas János írása
#kispapacoaching