Gasztro

Szilveszteri ételötletek Marton Adritól

2019.12.27. I 18:54
Ahogy véget ér a karácsonyi vásárlás-csomagolás-ajándékozás és giga evés, máris év végén, a szilveszteri estén találjuk magunkat, ahol megint azon agyalhatunk, mit süssünk az év utolsó, illetve az újév első napjára. Éppen ezért arra gondoltam, hogy mutatok nektek pár népszerű, rendhagyó vagy épp hagyományőrző receptet, amivel feldobhatjátok ezt az alkalmat is.
Nincsen újév lencse nélkül. Az apró szemes zöldségről úgy tartja a néphit, hogy gazdagságot hoz az újévben, ezért minden háztartásban ott a helye egy adag lencséből készült ételnek – főzeléknek, salátának vagy levesként az asztalon. Én most az utóbbira mutatok példát, ráadásul egy izgalmas extrával- kolbász chipsszel a tetején.

Vöröslencse krémleves, kolbászchipsszel

Hozzávalók:

·       0,5 kg lencse
·       1 fej vöröshagyma
·       2 gerezd fokhagyma
·       2 db babérlevél
·       1 dl balzsamecet
·       1 rúd kolbász
·       só, bors
·       1,2 l víz
·       2 dl tejszín

1. A hagymákat apró kockákra vágjuk, pici olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet, a lencsét és felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg a lencsénk meg nem puhult, sóval, borssal ízesítjük.

2. A kolbászokat vékony szeletekre vágjuk, majd 180-200 fokos sütőben ropogósra sütjük.

3. Az elkészült lencséhez hozzáadjuk a balzsamecetet és a tejszínt, majd egy alsókéses aprító segítségével krémesítjük.
A malacról úgy tartják, hogy szerencsét túr, ezért szokás új év napján sertésből készült fogást enni. A babona szerint ugyanis így a jövő év szerencsében és gazdagságban fog telni.  Így most jöjjön egy sült-göngyölt malac recept.

Sült malac körtekompóttal
 
Hozzávalók: 
 4főre
 
Göngyölt malac
 
·       2 kg bőrös malaccsászár
·       1 csokor petrezselyem 
·       1 csokor friss zsálya 
·       2 szál kakukkfű 
·       1 marék földimogyoró 
·       2 db zsemle 
·       4 db sárgarépa
·       2 fej lila hagyma
·       1 fej vöröshagyma 
·       2 gerezd fokhagyma 
·       2 ek. olívaolaj, só, bors
 
Spenótos burgonyapüré
 
·       1 kg burgonya 
·       10 dkg vaj
·       150 ml tej
·       1 zacskó bébispenót
·       1 gerezd fokhagyma, só, bors
 
Fűszeres körte kompót
 
·       6 db körte
·       6 db szegfűszeg
·       1 db fahéjrúd
·       10 dkg cukor
·       1 db citrom
·       2-3 dl víz, csipet só

1.    A húst bőrével felfelé egy egyenes felületre fektetjük és egy éles késsel óvatosan beirdaljuk, úgy, hogy teljesen ne vágjuk át. Sózzuk, borsozzuk a hús mindkét oldalát, majd megfordítjuk.
 
2.    Két zsemlének kiszedjük a belsejét és kevés vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Keverjünk hozzá egy aprított hagymát, az áttört fokhagymát, mehet bele az összevágott petrezselyem és a zsálya, valamint a kakukkfű, végül sóval, borssal ízesítjük. Dörzsöljük be vele a hús nem bőrös felét, tekerjük fel és egy juta kötözővel szorosan kössük össze.
 
3.   Rakjunk tepsibe pár szál répát és lila hagymát, ez lesz a malacunk melegágya, a húst olívaolajjal kenjük át kívülről majd fóliával takarjuk le. 
 
4.   180 fokra előmelegített sütőbe 3 órán át sütjük. Hústűvel ellenőrizzük, hogy átpuhult-e, ha igen tegyük 240 fokra és grillezzük addig, amíg a bőr „ropogós” nem lesz.
 
Burgonyapüré

5.    Közben a burgonyát főzzük meg sós vízben. 

6.    Ezalatt egy másik edényben egy kevés vajon pirítsuk meg a fokhagymát, majd adjuk hozzá a spenótot, és fonnyasszuk meg.  

7.    A krumplihoz adjuk hozzá a vajat, apránként a meleg tejet és egy krumplinyomóval törjük össze, amikor elértük a megfelelő állapot keverjük hozzá a bébispenótot. 

8.    Szükség esetén sózzuk, borsozzuk.
 
Körtekompót
 
9.    A körtéket hámozzuk meg és vágjuk tetszőleges cikkekre. 

10.  Készítsük el az illatos szirupot. A vizet kezdjük el forralni és keverjük bele a citrom levét és a reszelt héját, a cukrot és a fűszereket. 

11.  Kis lángon főzzük 10-15 percet. Melegen és hidegen is egyaránt tökéletes kiegészítője a malac sültnek.
Vidéken szokás hurkát és kolbászt fogyasztani szilveszter éjjel, ugyanis a néphagyomány szerint a disznótoros gondoskodik arról, hogy a ház lakói a következő évben ne szenvedjenek hiányt semmiben.

A tökéletes házi kolbász

Hozzávalók:

·       1 kg friss sertéshús vegyesen (lapocka, dagadó)
·       500 g szalonna
·       3 dkg édes házi őrölt pirospaprika
·       50 g csípős őrölt pirospaprika
·       1 tk kömény
·       50 g fokhagymapép
·       3 ek só
·       1 m vékonybél

1. A friss sertés húst és a szalonnát közepes, 6 mm-es tárcsán ledaráljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket és összegyúrjuk.

2. Az 1 méter hosszú sertésvékonybeleket hideg vízben 10 percig áztatjuk, így rugalmas lesz és alkalmazkodik a töltéshez.

3. A töltés után csavarjunk rajta, a teljes hossz felénél, majd azt felezve tovább, megkapjuk az egyenlő hosszú kolbászokat.

4. Frissen fogyasztva a csípőssége intenzívebb (csípős paprika-édes paprika aránya így ízlés szerint változtatható).

5. A sütőt 100 °C-ra előmelegítjük, majd amikor elérte a kívánt hőfokot, 180 °C fokon takarás nélkül 40-45 percig sütjük másfél ujjnyi víz hozzáadásával.
Ezek voltak az én szilveszteri receptötleteim. Bízom benne, hogy találtok köztük olyanokat, amiket szívesen elkészítetek majd.

Boldog Új Évet Kívánok Nektek és bízom benne, hogy jövőre is találkozunk, itt a Lifetv.hu-n.

Marton Adrienn