Szexuálpszichológia

Szexi fehérnemű a karácsonyfa alatt - Ajándék vagy szexuális elvárás?

2019.12.22. I 08:34
Amikor fiatalabb koromban Kim Basinger 9 és fél hét című klipjét láttam, akkor lenyűgözött a látvány. Egy természetes nőt láttam, aki erotikusan, önfeledten, önmagát kelletve hívja fel a férfi figyelmét a szexuális játékra. Női szemmel is hatásos a jelenet, pedig nem láttam meztelenséget, sőt műkörmöket, csillámporos manírokat sem. Ez a jelenet azért szexi, mert nem egy előadást látunk, nemcsak oda képzeljük, mi is történhet a férfi és nő között, hanem valóban megjelenik a felfűtött érzékiség, annak ellenére, hogy a fény sejtelmesen csak hátulról világítja meg a testet, és a mozdulatok is esetlenek. Ebben az esetlegességben születik meg Kim Basinger bája, és már tovább is gondoljuk a történetet.
Olyannyira, hogy szeretnénk a főszereplő bőrébe bújni, és részese lenni egy elsöprő szexnek, várjuk, hogy a mi kis házi „Mickey Rourk”-unk ölbe kapjon, és meg se álljon a hálószobáig velünk. A filmen minden egyszerű, ám a valóságban tele vagyunk kétséggel és bizonytalansággal. Elég szépek vagyunk-e, ki tudjuk-e, ki merjük-e szexuálisan fejezni önmagunkat? Tetszünk-e a párunknak? Vajon hogyan vélekedik rólunk? 

Még egy tartós párkapcsolatban is gyakran bukkannak fel ezek a gyötrelmesen nehéz kérdések bennünk. Pedig minden arról szól, hogyan tegyük változatossá a szexuális életünket, mégsem megy ez egyszerűen nekünk. 

„A mosolyom kényszeredett lehetett, mert megkérdezte, tényleg tetszik-e ez a szexi fehérnemű?”

Mióta a szexnek nemcsak az utódnemzés a feladata, hanem a fogamzásgátlóknak köszönhetően elsősorban egy fontos örömforrássá vált, mindent elkövetünk, hogy még izgalmasabb és magával ragadóbb legyen a szexuális élmény.  Ehhez sokszor egy ajándékba kapott szexi karácsonyi ajándék is nagymértékben hozzá tud járulni, és talán nem is gondolják azt a férfiak, hogy a nőknek nem minden helyzetben könnyű örülni, majd viselni ezeket a csipkecsodákat.

Képzeljük el, amint a karácsonyi dallamok halkan megkomponált hangulatában bontogatjuk a párunktól kapott kis ajándékot, és egy merész, szexi fehérnemű pottyan az ölünkbe. 
Gondolatban feljajdulunk, hogy ezt most azonnal fel kellene vennünk, túl a karácsonyi vacsorán, tele hassal (még behúzni sem tudjuk), és ebben kellene parádéznunk szerelmetes párunk előtt. Párunk tüzes tekintete izgatottan kutatja a boldogságunk jeleit, vizslatja a boldog, hálás tekintetünket, már-már elképzeli, hogy hamarosan milyen fergeteges együttlét kerekedik ebből. 

Mi zavarba jövünk a pillanat intimitásától, és azt érezzük, most nagyon boldognak kellene lennünk, azonnal viselhetnénk is ezt a csipke csodát, sőt, egy fergeteges szexszel jutalmazhatnánk a kedvesünket, hiszen egy vagyont költött erre az ajándékra. 

De egyúttal azt is érezzük, hogy ez most biztosan nem fog menni. Mert várják, elvárják tőlünk, és mi rendelésre nem tudunk szeretkezni, de még hálából sem. Hiszen a szex egy ajándék tőlünk, de csak akkor, ha önszántunkból adjuk, akkor, amikor képesek vagyunk ráhangolódni, odaadhassuk önmagunkat.

Erről mesél a harminchét éves Paula is, akinek már volt egy ehhez hasonló élménye.

„Zsolti tavaly karácsonykor meglepett egy nagyon szép, különlegesen finom szexi fehérneművel. Emlékszem a pillanatra, amikor kibontottam a szépen becsomagolt ajándékot, és láttam, hogy egy bordó-fekete kollekciót rejt a doboz. Különleges, egyedi darab volt, de mégis, az öröm mellett zavarodottságot is éreztem. A mosolyom is kényszeredett lehetett, mert Zsolti állandóan azt kérdezgette, hogy tényleg tetszik-e nekem? Valószínű, pontosan megérezte, hogy nem vagyok felhőtlenül boldog. Bevallom, először elcsodálkoztam, hogy mert nekem egy ennyire személyes darabot venni, majd eközben rémületet is éreztem. Azt gondoltam, hogy ő azonnal fel szeretné avatni egy fergeteges szexszel. Óriási ellenállást szült bennem a helyzet, mert én nem tudok önfeledten szeretkezni rendelésre, vagy elvárásra.”

Amikor egy nő szexi fehérneműt kap, akkor érezheti azt, hogy a férfi jutalmat vár. Ez a jutalom egy szexuális együttlét, amiben muszáj viselni a megvásárolt fehérneműt. Ha a nő nemet mond erre az elvárásra, akkor csalódást okoz annak a férfinek, akit szeret, akitől megkapja az érzelmi biztonságot.

Ebben a szituációban két rossz közül választhat egy nő akkor, ha éppen nincsen kedve szeretkezni. Az egyik, hogy ennek ellenére megteszi, kötelességtudóan belemegy az együttlétbe, ami nem igazán önfeledt szexuális együttlétet eredményez, vagy bátran nemet mond, de akkor a bűntudat fogja marcangolni azért, mert nem volt hálás, nem teljesítette a férfi elvárását.

Ez a ki nem mondott szexuális elvárás generál a nőben egy érzést, mégpedig azt, hogy ő nem elég jó partner. Ha még az is eszébe jut, hogy a teste sem olyan szép, mint a pornófilmekben látott, mindig élvezésre kész, tökéletes testű nőknek, akkor reménytelenül értéktelennek fogja magát érezni.

Pedig a szerelmes társ biztosan nem ezt akarta elérni!

Az elfogadó férfiak megkapják a jutalmukat!

Ha azonban a férfi nem várja el mindezt, hanem türelmesen megadja a nőnek a lehetőséget, hogy ő döntse el, mikor fogja viselni az ajándékba kapott fehérneműt, akkor egészen más a helyzet. Ezt egy „open” repülőjegyhez hasonlítanám. A férfi ajándéka az oda út, és a nőre bízza, mikor is utazik vissza. Ebben benne van a szabadság és a lehetőség, sőt a természetesség érzése is, amivel a nő gazdálkodhat. Kitalálhatja, mikor „jutalmazza” meg a férfit a még soha nem viselt fehérnemű adta újdonsággal és saját magával. Mivel megélheti a saját női autonómiáját, ez izgalmassá válik a számára. Ettől a spontaneitástól lesz természetesen szexi a nő viselkedése. Ahogy elsétál a férfi előtt, ahogy majd rámosolyog, évődik, invitál. Azt üzeni, hogy „el akarlak csábítani, a tiéd akarok lenni!” A vágy mindkettőjükben megszületik, zakatol, majd szabad utat kap. Megkezdődik a „visszaút”, buján, hevesen, összeolvadva, felszabadultan.

Azért válik örömtelivé a helyzet, mert egyenrangú partnerként vannak jelen, és mert nincs kényszer, nincs elvárás és kötelezettség, hanem adni akarás van mindkét fél részéről!

„Nem tudom, hogyan viseljek egy szexi doktornő jelmezt!”

Igazán bátornak kell lenni ahhoz, hogy a párunknak olyan karácsonyi ajándékkal kedveskedjünk, ami egyértelműen a szexuális élet megújításáról szól. Réka és Peti párkapcsolatukban a szex egy nagyon fontos kapcsolódási lehetőség volt. Azonban Peti hiányolta Réka magabiztosságát az ágyban. Gyakran célozgatott rá, hogy arra vágyik, hogy a lány merészebb legyen a szexben. Éppen ezért – inspiráció gyanánt – vásárolt ajándékba egy doktornő jelmezt Rékának, ami a lányt annyira lesokkolta, hogy még inkább visszahúzódóvá vált. Hiszen még az is nehézséget okozott neki, hogy a fiú előtt meztelenül végig menjen a szobán, nemhogy szerepjátékot játsszon.
A fent említett szexi ajándék azt üzente a lánynak, hogy „nem vagy elég”.

Ahhoz, hogy egy ilyen szexuális ajándék örömet okozzon, nagyon jól kell ismernünk a partnerünket. Azt, hogy mennyire nyitott és magabiztos. Ugyanis ha nincs meg a női önbizalma, ha a huncutság nem jön a zsigereiből, akkor könnyen károkat okozhatunk az önbecsülésében. Könnyen azt érezheti, hogy a saját lénye nem elegendő a párjának, ezért kívánja azt tőle, hogy jelmezt viseljen. Így, ami jó ötletnek tűnt a férfinek, Rékát elborzasztotta, és ez által még visszahúzódóbbá vált.

Férfiak, csak okosan!

Csakis abban az esetben tud jól elsülni egy ennyire markáns szexuális szerepjátékhoz illő ajándék, ha  a pár mindkét tagja elég nyitott, és már beszélgettek, fantáziáltak a szexuális életük színesítéséről. Ha jól ismerik egymás határait.

Akár egy jelmez, akár egy szexuális segédeszköz - mint például egy bilincs vagy ostor, netán egy vibrátor -, feltételezi, hogy már eléggé ismerjük a párunk szexuális nyitottságát és ízlésvilágát.

Ha ez a tudás még nem elég mély, akkor a szexuális ajándék kontraproduktív. Miközben fergeteges és színes szexuális játékokra áhítozik egy férfi, könnyen a sajt csapdájába eshet, ha nem vesz figyelembe a partnere határait. Hiszen a nő könnyen elzárkózhat egy, a számára túlságosan elváró és kényszerítő ajándék esetén!

Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus