Divat

Milyen csizma illik hozzám?

2019.12.20. I 22:00
Az üzletek kínálata megannyi lehetőséggel vár minket, hogy a sokféle csizma közül kiválaszthassuk a számunkra legmegfelelőbbet. Mivel a csizmák feltűnőbbek, mint a cipők, ezért érdemes körbejárnunk, hogy milyen típusú illik ruhatárunk stílusába és testalkatunkhoz. Figyelembe kell vennünk a száruk magasságát, (bokacsizma, térdig érő és térd fölé érő változat), a sarok magasságát (lapos, alacsony és magas sarkú) és típusát (széles, telitalpas vagy tűsarkú). 
A csizmák „őstípusa” a lapos sarkú, térd alatti, bőr lovaglócsizma, ami a mai napig klasszikus casual viselet egyik alapdarabja. Farmernadrághoz, vastagabb szövésű midi- és maxiszoknyákhoz is tökéletesen párosítható. 

A lovagló csizma rövidebb, bokáig érő típusa, viszont csak szűk szárú nadrággal hordható.
A boka fölött érő vagy lábszárközépig érő csizma, a tipikus hétköznapi csizma, amelynek sarka lehet, törpe, trotőr vagy középmagas. Ezt a fazont egyszerű szoknyával vagy kosztümmel viselhetjük, nadrággal viszont nem előnyös. A szoknya széle fedje el a csizma szélét és a csizma színével közel azonos árnyalatú harisnyával hordjuk.
A nőies, térdig érő csizma modell hangsúlyozza a láb idomait. Hordhatjuk hosszú vagy midi szoknyával, amelynek van bősége (pl. A vonalú szoknya). 

A csizma típusok után, nézzük át azokat az „alapszabályokat”, amelyekre érdemes egyfajta irányadóként figyelni, hogy ki tudjuk választani azt a fazont, amely a legjobban áll.

Akkor tudunk jó döntést hozni, ha nem pusztán a testmagasságunkra fókuszálunk, hanem figyelembe vesszük a testsúlyunkat, a lábunk vastagságát és hosszát is.  

A térdig érő csizma homokóra alkatú és a körte alkatú hölgyeknek előnyös. A körte testalkatú hölgyekre jellemző a vastag comb és alsó lábszár, erős vádli és boka. Ezért olyan egyenes szárú csizmát válasszunk, amely eltakarja a vádlit. 
A homokóra alkat a legoptimálisabb testalkat, azonban jellemző a vastag comb és a vékony láb. A kocka sarok vagy a teli talp ellensúlyozza a combok méretét. A lábszárközépig érő csizma nem előnyös, mivel a vádli legvastagabb pontján vágják el a lábat. 

Az alma alkatra jellemző vaskos combok, vékony lábszár esetén, ahhoz a trükkhöz érdemes folyamodni, hogy a térdig érő csizma belesimuljon az öltözékbe, így sokkal hosszabbnak látszik majd a lábunk, mint amilyen az valójában. Mivel vékony a lábszáruk, ezért lehet jó lehet a bokacsizma is, amely vastagabb talpú és anyagú.
Az egyenes testalkatú hölgyekre jellemző a hosszú és vékony láb, nekik leginkább azok a csizmák állnak jól, melyek díszes varrással ellátott, mintás, szegecses, strasszos darabok. Lehet bokacsizma vagy térdig érő fazon. Sarok magasság szerint lehet lapos és magassarkú is, azonban a tűsarkú helyett inkább vastagabb vagy kockasarok ajánlott. 
Máté Ildikó stylist tippjei