Karácsonyi pörgés, ajándékvásárlás, csomagolás és persze jön az örök kérdés, mit süssünk - főzzünk az ünnepekre. Éppen ezért készítettem nektek egy listát arról, szerintem melyek a legtrendibb ételek és hoztam is pár különleges receptet, ami talán a segítségetekre lehet karácsonykor.
Kezdjük a levesekkel. Számomra halászlé nélkül elképzelhetetlen az ünnepi asztal, így a jól bevált receptemet idén is elkészítem a családom legnagyobb örömére. Mostanság azonban egyre divatosabb valami különleges levessel is előrukkolni. A céklás, a gesztenyés vagy éppen a narancsos krémlevesek is felbukkannak már az ünnepi menük sorában, hiszen az alapanyagok és a fűszerek is abszolút visszaadják a karácsony meleg és szeretetteljes hangulatát. Viszont amit most én ajánlok nektek, az egy Krémes – fűszeres borleves.
Karácsonyi Fahéjas Borleves Mandulás habbal
Hozzávalók:
Leves
· 4 dl tokaji szamorodni
· 4 dl narancslé
· 1 db narancs reszelt héja
· 1 tk vanília őrlemény
· 1 rúd fahéj
· 6 db szegfűszeg
· 2 tojássárgája
· 4 ek cukor
· 3 dl habtejszín
· 2 ek liszt
Mandulás hab
· 5 deka mandula forgács
· 1 tojásfehérje
· 2 ek cukor
1. A narancslevet a borral, a vanília őrleménnyel, a narancs héjával és a fahéjjal, a szegfűszeggel együtt felforraljuk. A tojássárgáját a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tejszínt, majd a lisztet is.
2. A levest lehúzzuk a tűzről és a tejszínes keverékhez öntjük egy szűrőn keresztül, majd az egészet visszatesszük a lábosba és addig keverjük, míg kicsit besűrűsödik.
3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd evőkanállal galuskákat formázunk belőle és forró vízbe kifőzzük.
4. A mandulaforgácsot egy száraz serpenyőben megpirítjuk. A borlevest a mandulával megszórt habgaluskával tálaljuk.
A főételek tekintetében a hagyományosnak számító hal, kacsa vagy éppen egy szaftos töltött káposzta a legelterjedtebb fogások itthon, és bizony mindenkinek megvan a féltve őrzött receptje ezekhez az ételekhez.
Itt arra gondoltam, hogy maradjunk a töltött káposzta receptnél, de nem a hagyományos verzióban, hanem kicsit újragondolva, egészségesebb vonalon.
Töltött kelkáposzta kapros tejföllel
Hozzávalók:
· 1 kg sertéscomb darálva
· 20 dkg gersli
· 2 fej hagyma
· 4 gerezd fokhagyma
· 2 fej kelkáposzta
· 2 ek fűszerpaprika
· 1 ek csombor
· só, bors, babérlevél
· 1 ek kapor
· 2 dl habtejszín
· 2 dl tejföl
· só
1. A hagymákat apróra vágjuk és megdinszteljük. A gerslit kevés sóval puhára főzzük.
2. A darált húshoz keverjük a puhára párolt hagymát és gerslit, ízesítjük fűszer paprikával, csomborral, sóval és borssal. A kelkáposztát leveleire szedjük, a vastagabb részeket kivágjuk, utána sós, szódabikarbónás vízben leforrázzuk, majd hideg vízbe tesszük, leszárítjuk.
3. A kelkáposztát kiterítjük és egy kanál segítségével a darált húsos keverékből a közepére kanalazunk, majd két végét behajtjuk és feltekerjük.
4. Egy tűzálló tálba pakoljuk, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi és rádobjuk a babérleveleket, lefedjük.
5. A sütőt 200 fokra előmelegítjük és 60 perc alatt készre sütjük benne a káposztákat.
6. A tejszínt és tejfölt egy habszifonba töltjük, kaporral és sóval ízesítjük.
7. Végül a töltött kelkáposzta mellé nyomunk 1-1 kapros habrózsát.
A desszert az, aminek tényleg csak a fantáziánk szabhat határt. Karácsonykor mindenkinél előkerül a nagyi féltve őrzött receptkönyve, amiből a majd 100 éves süteményreceptek sem hiányozhatnak. Kislányként gyakran sütöttem együtt a nagymamámmal, így a desszertkészítés fortélyait tőle tanultam el. Az egyik legkedvesebb a szívemnek a Fatörzs torta és a puszedli aszalt szilvával, úgyhogy most ezekre mutatok tuti elkészítést.
Karácsonyi Fatörzs piskótatekercs
Hozzávalók:
· 15 dkg liszt
· 4 nagy tojás
· 10 dkg cukor
· 5 ek. holland kakaópor
· 1 ek. sütőpor
· csipet só
Krém
· 200g vaj
· 250g mascarpone
· 3 ek. forró tej
· 150g porcukor
· 1 ek vanília őrlemény
Csokis bevonat
· 100g vaj
· 100g étcsokoládé
· 50g porcukor
1. A piskótához a tojásokat ketté válasszuk. A sárgákat habosra keverjük a cukorral. A lisztet elkeverjük sóval, sütőporral és a kakaóporral.
2. Több adagban a lisztet a tojássárgájához szitáljuk, végül a tojásfehérjékből kemény habot verünk és óvatosan a piskótatésztához forgatjuk. A piskótatésztát egyenletesen sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, majd 220 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.
3. A kész piskótát kicsit hűlni hagyjuk, majd még melegen egy konyharuhára húzzuk a sütőpapírral együtt és feltekerjük.
4. A porcukorral elkeverjük a vanília őrleményt és a vajjal alaposan kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a mascarponét és a tejet. Kémet keverünk belőle.
5. A csoki krémhez az étcsokoládét felolvasztjuk, a vajat habosra keverjük a cukorral majd a kicsit kihűlt olvasztott csokoládét is hozzákeverjük.
6. A tésztát visszaterítjük egy egyenes felületre, majd a mascarponés vaníliás krémmel megkenjük és feltekerjük, úgy, hogy a hosszanti vége alulra kerüljön.
7. A kakaós krémmel befedjük a piskótánkat és egy cukrászkártyával (ha ez nincs akkor egy villával) fa kéreg mintát rajzolunk rá.
Mézes puszedli aszalt szilvával
Hozzávalók (30 darabhoz):
· 30 dkg finomliszt
· 20 dkg rétesliszt
· 15 dkg méz
· 10 dkg porcukor
· 10 dkg zsír
· 3 db tojás
· 1 csomag aszalt szilva
· 1 kk szódabikarbóna
· 1 kk fahéj
· 1 kk őrölt szegfűszeg
· 1 késhegynyi őrölt gyömbér
Mázhoz
· 20 dkg porcukor
· 1 db tojásfehérje
1. A mézet felolvasztjuk, majd elkeverjük a porcukorral, a zsírral és a tojásokkal.
2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért, a szódabikarbónát. Összekeverjük a mézes masszával és összegyúrjuk.
3. A tésztából diónyi golyókat formázunk, úgy, hogy a közepébe egy aszalt szilva darabot teszünk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe kicsit távolabb egymástól a tepsibe pakoljuk.
5. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütjük.
6. A tojásfehérjét felverjük, majd kis adagonként hozzákeverjük a porcukrot. Figyeljünk arra, hogy ne kemény habot készítsünk, hanem inkább folyékony mázat.
7. A kisült puszedliket még langyosan megmártjuk a masszában.
Én ezzel a receptcsokorral kívánok nektek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket! Kérlek benneteket, hogy ne gondoljátok túl a karácsonyi készülődést, de kreatívkodjatok annyit a konyhában, amennyi csak jólesik!
Marton Adrienn