Gasztro

Marton Adri karácsonyi ételei

2019.12.20. I 06:00
Karácsonyi pörgés, ajándékvásárlás, csomagolás és persze jön az örök kérdés, mit süssünk - főzzünk az ünnepekre. Éppen ezért készítettem nektek egy listát arról, szerintem melyek a legtrendibb ételek és hoztam is pár különleges receptet, ami talán a segítségetekre lehet karácsonykor.
Kezdjük a levesekkel. Számomra halászlé nélkül elképzelhetetlen az ünnepi asztal, így a jól bevált receptemet idén is elkészítem a családom legnagyobb örömére. Mostanság azonban egyre divatosabb valami különleges levessel is előrukkolni. A céklás, a gesztenyés vagy éppen a narancsos krémlevesek is felbukkannak már az ünnepi menük sorában, hiszen az alapanyagok és a fűszerek is abszolút visszaadják a karácsony meleg és szeretetteljes hangulatát. Viszont amit most én ajánlok nektek, az egy Krémes – fűszeres borleves.
 
Karácsonyi Fahéjas Borleves Mandulás habbal

Hozzávalók:

Leves

·       4 dl tokaji szamorodni
·       4 dl narancslé
·       1 db narancs reszelt héja
·       1 tk vanília őrlemény
·       1 rúd fahéj
·       6 db szegfűszeg
·       2 tojássárgája
·       4 ek cukor
·       3 dl habtejszín
·       2 ek liszt

Mandulás hab

·       5 deka mandula forgács
·       1 tojásfehérje
·       2 ek cukor

1. A narancslevet a borral, a vanília őrleménnyel, a narancs héjával és a fahéjjal, a szegfűszeggel együtt felforraljuk. A tojássárgáját a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tejszínt, majd a lisztet is.

2. A levest lehúzzuk a tűzről és a tejszínes keverékhez öntjük egy szűrőn keresztül, majd az egészet visszatesszük a lábosba és addig keverjük, míg kicsit besűrűsödik.

3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd evőkanállal galuskákat formázunk belőle és forró vízbe kifőzzük.

4. A mandulaforgácsot egy száraz serpenyőben megpirítjuk. A borlevest a mandulával megszórt habgaluskával tálaljuk.
A főételek tekintetében a hagyományosnak számító hal, kacsa vagy éppen egy szaftos töltött káposzta a legelterjedtebb fogások itthon, és bizony mindenkinek megvan a féltve őrzött receptje ezekhez az ételekhez. 

Itt arra gondoltam, hogy maradjunk a töltött káposzta receptnél, de nem a hagyományos verzióban, hanem kicsit újragondolva, egészségesebb vonalon.
 
Töltött kelkáposzta kapros tejföllel

Hozzávalók:
 
·       1 kg sertéscomb darálva
·       20 dkg gersli
·       2 fej hagyma
·       4 gerezd fokhagyma
·       2 fej kelkáposzta
·       2 ek fűszerpaprika
·       1 ek csombor 
·       só, bors, babérlevél


·       1 ek kapor
·       2 dl habtejszín
·       2 dl tejföl
·       só

1. A hagymákat apróra vágjuk és megdinszteljük. A gerslit kevés sóval puhára főzzük. 

2. A darált húshoz keverjük a puhára párolt hagymát és gerslit, ízesítjük fűszer paprikával, csomborral, sóval és borssal. A kelkáposztát leveleire szedjük, a vastagabb részeket kivágjuk, utána sós, szódabikarbónás vízben leforrázzuk, majd hideg vízbe tesszük, leszárítjuk.  

3. A kelkáposztát kiterítjük és egy kanál segítségével a darált húsos keverékből a közepére kanalazunk, majd két végét behajtjuk és feltekerjük. 

4. Egy tűzálló tálba pakoljuk, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi és rádobjuk a babérleveleket, lefedjük.  

5. A sütőt 200 fokra előmelegítjük és 60 perc alatt készre sütjük benne a káposztákat.

6. A tejszínt és tejfölt egy habszifonba töltjük, kaporral és sóval ízesítjük. 

7. Végül a töltött kelkáposzta mellé nyomunk 1-1 kapros habrózsát.
A desszert az, aminek tényleg csak a fantáziánk szabhat határt. Karácsonykor mindenkinél előkerül a nagyi féltve őrzött receptkönyve, amiből a majd 100 éves süteményreceptek sem hiányozhatnak. Kislányként gyakran sütöttem együtt a nagymamámmal, így a desszertkészítés fortélyait tőle tanultam el. Az egyik legkedvesebb a szívemnek a Fatörzs torta és a puszedli aszalt szilvával, úgyhogy most ezekre mutatok tuti elkészítést. 

Karácsonyi Fatörzs piskótatekercs

Hozzávalók:

·       15 dkg liszt
·       4 nagy tojás
·       10 dkg cukor
·       5 ek. holland kakaópor
·       1 ek. sütőpor
·       csipet só

Krém

·       200g vaj
·       250g mascarpone
·       3 ek. forró  tej
·       150g porcukor
·       1 ek vanília őrlemény

Csokis bevonat

·       100g vaj
·       100g étcsokoládé
·       50g porcukor

1. A piskótához a tojásokat ketté válasszuk. A sárgákat habosra keverjük a cukorral. A lisztet elkeverjük sóval, sütőporral és a kakaóporral.

2. Több adagban a lisztet a tojássárgájához szitáljuk, végül a tojásfehérjékből kemény habot verünk és óvatosan a piskótatésztához forgatjuk. A piskótatésztát egyenletesen sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, majd 220 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.

3. A kész piskótát kicsit hűlni hagyjuk, majd még melegen egy konyharuhára húzzuk a sütőpapírral együtt és feltekerjük.

4. A porcukorral elkeverjük a vanília őrleményt és a vajjal alaposan kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a mascarponét és a tejet. Kémet keverünk belőle.

5. A csoki krémhez az étcsokoládét felolvasztjuk, a vajat habosra keverjük a cukorral majd a kicsit kihűlt olvasztott csokoládét is hozzákeverjük.

6. A tésztát visszaterítjük egy egyenes felületre, majd a mascarponés vaníliás krémmel megkenjük és feltekerjük, úgy, hogy a hosszanti vége alulra kerüljön. 

7. A kakaós krémmel befedjük a piskótánkat és egy cukrászkártyával (ha ez nincs akkor egy villával) fa kéreg mintát rajzolunk rá.
Mézes puszedli aszalt szilvával

Hozzávalók (30 darabhoz): 

·       30 dkg finomliszt
·       20 dkg rétesliszt
·       15 dkg méz
·       10 dkg porcukor
·       10 dkg zsír
·       3 db tojás
·       1 csomag aszalt szilva
·       1 kk szódabikarbóna
·       1 kk fahéj
·       1 kk őrölt szegfűszeg
·       1 késhegynyi őrölt gyömbér

Mázhoz

·       20 dkg porcukor
·       1 db tojásfehérje

1. A mézet felolvasztjuk, majd elkeverjük a porcukorral, a zsírral és a tojásokkal. 

2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért, a szódabikarbónát. Összekeverjük a mézes masszával és összegyúrjuk.

3. A tésztából diónyi golyókat formázunk, úgy, hogy a közepébe egy aszalt szilva darabot teszünk.

4. Sütőpapírral bélelt tepsibe kicsit távolabb egymástól a tepsibe pakoljuk. 

5. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütjük.

6. A tojásfehérjét felverjük, majd kis adagonként hozzákeverjük a porcukrot. Figyeljünk arra, hogy ne kemény habot készítsünk, hanem inkább folyékony mázat.

7. A kisült puszedliket még langyosan megmártjuk a masszában.
Én ezzel a receptcsokorral kívánok nektek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket! Kérlek benneteket, hogy ne gondoljátok túl a karácsonyi készülődést, de kreatívkodjatok annyit a konyhában, amennyi csak jólesik!

Marton Adrienn