Divat

Ezekre figyelj, ha táskát választasz!

2019.12.12. I 13:36
A hölgyek életében, a táska, mint az öltözékük ízléses kiegészítője minden korban nagyon fontos szerepet játszott. A hagyományos női öltözködés elemeként, összhangban kell lennie viselője stílusával, illeszkednie kell a ruházathoz, valamint a megjelenés alkalmához is. 
Fontos megkülönböztetnünk a táskákat funkciójuk szerint, mivel mást hordunk utazáshoz, munkába, üzleti tárgyalásra vagy mindennapi viseletünkhöz, és megint mást színházba, estélyre, esküvőre.

A dolgozó nő ruhatárához két táska tartozik: egy nagyobb (irat-, dokumentumtáska), amelyben a munkához szükséges anyagokat szállítja, valamint egy kisebb a személyes holmijai számára.

Nappal viselt táskák

Mindennapi viseletre szolgáló táska vásárlásánál a választást a praktikus pakolhatóság és a teherbírás határozza meg. Ezért válasszuk vastagabb bőrből, erős füllel és több rekesszel ellátott táskát hétköznapra. Könnyed, finom vékony bőrből készült, de nagyméretű táska vásárlásánál vállalnunk kell azt a kockázatot, hogy ezt a  nem feltétlenül „huszonnégy órás” viseletre szántak és a vállpánt kialakítása nem fogja bírni az állandó túlterhelést. Választhatunk egy drágább, klasszikus darabot, amelyet évekig ki tudunk használni pl. Kelly táska. 
Üzleti táskák

Az üzleti életben dolgozó hölgyeknek manapság elengedhetetlen kelléke az elegáns, nőies, de minden igényt kielégítő dokumentumtáska, amely téglatest alakú, nyújtott fogantyús, kézben és vállon is egyaránt hordható. Ezeket az üzleti táskákat érdemes klasszikus színekben beszerezni (fekete vagy barna) azonban nagy előnyük, hogy ma már a ruházathoz illő divatszínekben is kaphatóak. Amennyiben mindennapi kellékünk az aktatáska, ez eseteben válasszunk hozzá közepes méretnél nem nagyobb válltáskát személyes dolgainknak. Érdemes odafigyelni, hogy ha két táskát viselünk, mindkettő színe harmonizáljon öltözékünkkel. 
A munkahelyi viseleten túl, fontos követelményei vannak az alkalmi és elegáns esti megjelenésnek is.  

Alkalmi táska

Az alkalmi, esti megjelenéshez a táska mindig kisméretű, amelyet kézben fogunk. Érdemes olyat választani, amely lánc- vagy vékony zsinór pánttal ellátott, ezzel dupla funkciót tölt be és szükség esetén használni tudjuk a kezünket. A díszítés mértéke és minősége határozza meg mennyire elegáns. A legelegánsabb változatok sok díszítő elemmel kiegészítve (csipke, gyöngy, flitter, fémes hatású anyag) valóban a megjelenés feltűnő tartozékává válnak.  A ruházat alapanyagához és színéhez illeszkedő táska és cipő a megjelenést még látványosabbá teszi.   
A lazább munkahelyi vagy szabadidős tevékenységet kísérő táskák, szín- és méretválasztása szabadabb.  

Casual öltözékhez és a lazább városi megjelenéshez a túlméretezett zsákok és szatyor formájú darabok, vállon hordott hátizsákok, hónaljtáskák, szalma és átlátszó műanyag táskák közül bármelyiket választhatjuk stílusunknak megfelelően. A színek és minták szabadabban használhatóak, nem kell megfelelni és összehangolni úgy, mint az üzleti öltözeteknél.
Hogyan válasszunk táskát?

A jól megválasztott táska megjelenésünk sarkalatos pontja lehet, ezért gondoljuk át milyen típusút és színűt választunk. A kézitáskát sokféle ruhához fogjuk hordani, így körültekintően kell megfontolni, melyikre esik a választásunk. 

Először legyen egy alaptáskánk, egy semleges színű, ami mindenhez megy. A legjobban a fekete és a barna táskát lehet kihasználni. Télen a fekete és szürke ruhákhoz nagyszerű kontraszt lehet egy élénk színű táska, színtípusunknak megfelelően. A színhelyesen megválasztott darabot, nyáron is be tudjuk illeszteni ruhatárunkba.
A táska megválasztásánál fontos testünk méreteit figyelembe venni, ítéljük meg, hogy a táska mérete illik-e a saját méretünkhöz. Alacsony testalkathoz ne válasszunk szatyorszerű, nagyméretű táskát, inkább a hosszú pántos, vállon hordott táskák mutatnak jól, a magasabb testalkatúak inkább a közepes és nagyobb méretű, de rövid pántos táskákat válasszanak (kézben hordva) . 

A gömbölyded alma vagy körte alkatnak nem előnyös a keresztben pántos táska, inkább a szögletes, sok varrással ellátott közepes méretűvel lehet ellensúlyozni a hatást. A szögletesebb, egyenes testalkathoz inkább a félhold alakú, puha anyagú, hosszú pántos táskák, vállon hordva előnyösebbek.
Törekedni kell arra, hogy a táska és a cipő színe jól harmonizáljanak egymással. Tartozzanak egy színcsaládba, de ha ez nem kivitelezhető, akkor sötéttel sötétet, világossal világosat elvet kell követni. Sötét táskával sose viseljünk világos cipőt, illetve fordítva se, tehát világos táskát, sötét cipővel. Nem kell egyforma színben gondolkodni csak a hasonlóságra figyeljünk. 
Máté Ildikó stylist tippjei