Spirituális magazin

„Amikor kiabálunk, elvesztettük belső egyensúlyunkat"

2019.12.10. I 20:00
A Spirit legutóbbi epizódjának témája az erőszakmentes kommunikáció volt. Zalatnai Brigitta Strasszer Katalin erőszakmentes kommunikáció terapeutával és Kecskés Karina színművésznővel beszélgetett. 
„Az erőszakmentes kommunikáció azzal egészül ki, hogy annak kapcsán, ami kívül történik, az az impulzus, ami ér minket, azzal összefüggésben mi történik velünk belül" - ismertette Strasszer Katalin.

Zalatnai Brigitta szerint ehhez nagy önfegyelemre és önuralomra van szükség. „Aki támad, az védekezik, tehát fél" – fűzte hozzá a műsorvezető, akiben felmerült a kérdés, vajon mindenki el tudja-e sajátítani az erőszakmentes kommunikációt. 

A szakértő szerint ez csupán egy hosszú folyamat eredményeként lehetséges. Akkor tud megvalósulni, amikor képtelenek vagyunk reagálni valamire, ez a furcsa szituáció pedig kérdéseket vet fel bennünk. Az erőszakmentes kommunikációt az tudja elsajátítani, akiben felmerül az igény arra, hogy szeretne valamit másképp csinálni. 

A heves reakciókkal kapcsolatban fontos kiemelni, hogy amikor kiabálunk, akkor elvesztettük a belső egyensúlyunkat. Fontos magunkban tisztázni, hogyan érezzük magunkat, és mi az, amire az adott pillanatban szükségünk van. 

A beszélgetéshez végül csatlakozott Kecskés Karina színművész is, akinek a meseterápia a személyes szellemi útja. 

„Az én szellemi utam az a mesék útja, a meseterápia. Azt gondolom, minden szellemi út ugyanoda vezet" 

- vélekedett Karina.

A színművésznő beszélt arról is, hogy mennyire nehéz kezelni a sértettséget, a dühöt és a haragot, amit adott pillanatokban érzünk. Rutin kell ahhoz, hogy ezeket az érzelmeket lecsendesítsük magunkban. 

A szakértő szerint akkor tudunk szelíden kapcsolódni másokhoz, ha nem a fájdalmainkból kommunikálunk.