Fitness

Csodapirulák, túlzásba vitt kardio és a többi mumus: ha fogyni szeretnél, ezeket mindenképp kerüld el!

2019.12.09. I 17:00
Mindannyian követünk el hibákat az edzések és az étkezések terén. Szerencsére ma már az online világ és a vele járó információáradat megkönnyíti a bakik tudatosítását, kielemzését és kiküszöbölését. Tájékozódással könnyen rájöhetsz, mik a kritikus hibák, és egy kis tudatossággal meg is kímélheted magad tőlük! Nézzük a hét leggyakoribbat:
1. Túl gyorsan, túl sokat akarni
 
A fejesugrást hagyjuk meg a profi úszóknak! Ha egy olyan dologról van szó, mint a fogyás vagy az izomépítés, a legrosszabb, amit tehetsz, ha sietteted a dolgokat. Tervezz előre, és legyél türelmes önmagaddal! Ha évek alatt szedted fel a plusz kilókat, hogyan várhatnád el, hogy egy hét alatt eltüntesse azt a szervezeted? Remélem, te sem hiszed, hogy ez egy reális gondolat!
 
2. Túlzottan negatív kalóriadeficit
 
A szervezetedet nem tudod átverni, pontosan érzi, ha épp túlterheled. Ennek hatására bekapcsolja a védelmi rendszerét, és ennek segítségével megtartja az elraktározott tápanyagokat. Mivel éhező állapotba kényszeríted, fél attól, hogy elfogy az üzemanyag, és nem tudja majd táplálni az agyadat, a szívedet, a szerveidet és az izmaidat. Ennek köszönhetően raktározó üzemmódba kapcsol. Hogy ezt elkerüld, oszd szét napi 5-6 kisebb étkezésre a számodra szükséges kalóriák mennyiségét, és ne félj elfogyasztani azokat! Továbbá keress fel egy szakembert, aki segít neked személyre szabni, milyen tápanyagból mennyire van szükséged a céljaid eléréséhez.
 
3. Nem tervszerű étrend
 
Szép dolog az, ha életmódot váltasz, és csupán egészséges élelmiszereket fogyasztasz. Süteményekből is csak a paleo kerülhet a tányérodra, és szóba sem jöhet semmi hizlaló? Jól hangzik, de érdemes elkülönítened az egészséges és a fogyókúrás fogalmat. Attól, hogy valami egészséges, még lehet hizlaló! Ne ringasd magad abba a hiú ábrándba, hogy természetes és egészséges élelmiszerekből bármennyit ehetsz! Tervezz naponta, rakd össze az étrendedet, és ha végül egy kicsit el is térsz tőle, akkor is sokkal jobban jársz, mintha össze-vissza ennél.
 
4. Eltúlzott kiegészítés
 
Számtalan táplálékkiegészítő ígéri nekünk, hogy pillanatok alatt képesek leszünk elérni a céljainkat. Ígérnek havi 15 kg izmot, vagy épp 30 kg mínuszt a testzsírunkból. Ugye mondanom sem kell, hogy ez csak a reklámról és az eladásról szól? Ezeknek a termékeknek a nevében is benne van, hogy kiegészítők. Először az étrendedet kell felállítanod, és csak utána választhatsz kiegészítőket, amik maximum gyorsíthatják a céljaid elérését. Na igen, és még valami... Keress olyan hiteles gyártókat, akik régóta vannak a piacon, és nem hitegetnek lehetetlen, beválthatatlan ígéretekkel!
 
5. Görcsös ragaszkodás
 
Mindig lesznek olyan időszakok az életedben, amik nehezebbek és stresszesebbek, kevesebb alvással, vagy épp evéssel telnek. Mindig vannak olyan akadályok, melyek megoldása teljes erőfeszítést igényel a részedről. Ilyenkor érdemes a prioritási listán előtérbe helyezned őket, és kicsit visszavenni a tempóból. Egy edzés, amin nem vagy ott fejben, ritkán hoz olyan eredményt, mint az, amelyiken minden idegszáladdal a feladatra összpontosítasz. Szem előtt kell tartanod azt is, hogy figyelmetlenség esetén a sérülés veszélye is jóval nagyobb. Eddig heti négyszer voltál edzeni? Rendben, akkor amíg meg nem oldod a gondjaidat, nyugodtan csökkentsd a számot kettőre! Ez még mindig jobb, mintha annyira túlterhelnéd magad, hogy a végén teljesen kifulladva minden az elejéről kellene kezdened. 
 
6. Rengeteg kardió
 
A közhiedelembe teljesen be van ivódva az a gondolat, hogy ha fogyni szeretnél, akkor irány a futópad, a bicikli, a lépcsőző, vagy épp bármi, amin kifulladásig tudsz kardiózni. Ez rossz? Ez nem igaz? Hazudnék, ha azt állítanám, hogy így nem lehet fogyni, de egy biztos: nem érdemes. Ha túlzott hangsúlyt kapnak a kardió edzések – kiváltképp a nagyon magas intenzitásúak - akkor lassulni fog a fogyás. Arról nem is beszélve, hogy az izmaid tónusa sem lesz az igazi, és ha nem vagy valamelyik kardió jellegű élsport aktív versenyzője, akkor kötve hiszem, hogy megéri feláldoznod a nehezen felépített vázizomzatod egy részét.
 
7. Mások véleményére összpontosítani

Ha belekezdesz és belekerülsz ebbe a közegbe, akkor a legelső és a legfontosabb dolog, amire figyelned kell, az saját magad! Ne hasonlítsd folyton a saját eredményeid másokéhoz! Nem lehetsz tisztában azzal, vajon ők hogyan és mennyi idő alatt érték el a céljukat. Mindig a saját boldogságod, egészséged és a közérzeted legyen az első!
 
A fentebb felsorolt bakik közül talán te is elkövetsz néhányat, vagy már túl vagy rajtuk, de az is lehet, hogy még csak most dőlnél be nekik. Egy dolog azonban már egészen biztos... Most már tudsz róluk, és pont emiatt képes is vagy megoldani, sőt elkerülni a felmerülő problémákat! Zárásként pedig van számodra még egy nagyon fontos mondanivalóm, amit remélem soha nem felejtesz majd el: 

A tudatosság hatalom!

Sok sikert!

Schönekker László írása